Lehet, hogy tévedek, de nekem úgy tűnik, mint ha divat lenne a bétaság – vagyis az, hogy kiírjuk az oldalunkra: „beta”. Mindig is voltak nem teljesen működő oldalak a neten, de nem szerepelt rajtuk ilyen sűrűn ez a felirat, manapság pedig mintha ok nélkül is ott lenne a honlapokon. A félreértések elkerülése végett gyorsan ide írom, hogy nincs nekem ezzel semmi bajom, csak észrevételezem, mint jelenséget – de az is lehet, hogy csak én lettem túlérzékeny erre a szóra. (Talán haladnom kéne a korral, és át kellene írnom a Blogh-ot BetaBlogh-ra, még alliterálna is:)

Amiről mindez eszembe jutott (a sokadik bétaság, ami mostanság a szemem elé került), az egyre népszerűbb iWiW.hu. Én 2002. szeptember 16-án regisztráltam Bóta Borsi meghívására (köszi Borsi), tehát az oldal legalább 2002 óta létezik – és még mindig béta. Az előbb említett időpont után egészen egy héttel ezelőttig nem látogattam az oldalt. Ekkor engem is magába szippantott az iWiW-őrület, és azt vettem észre, hogy élvezem az ismerősök keresgélését. Ez ugyanis az oldal egyik lényege. Idézem a címlapról:

Az iWiW egy közösségi oldal, ahol megtalálhatod a barátaidat és ismerőseidet, vagy ők téged. A rendszer nyilvántartja a kapcsolatokat és megmutatja, hogy kiket és kin keresztül ismersz vagy ismerhetsz meg. Az oldalra csak meghívóval tudod regisztrálni magad, mivel a meghívó garantálja azt, hogy legalább egy ismerősöd már a közösséghez tartozzon. Keress egy barátot, aki meg tud hívni téged!

A kedvencem a térkép rovat, ahol kirajzolódik, hogy az ismerőseim közül ki kinek az ismerőse (aztán ezt még tovább bonyolíthatjuk az ismerőseink ismerőseinek a hozzáadásával, sőt még az ismerőseink ismerőseinek ismerőseit is a térképhez adhatjuk, és így tovább – nem próbáltam ki, hány szintig működik).

iWiW – az ismerőseim térképe

Ha még nem vagy az iWiW.hu része, de kedvet kaptál hozzá, és még ismerjük is egymást, akkor írj e-mailt, és küldök meghívót. (Miközben írtam mindezt, visszaigazolt a 30. iWiW-es ismerősöm – aki még nincs rajta a fenti térképen:)

frissítve (2006. 02. 06.): Már a sokadik e-mailt kapom számomra ismeretlen emberektől, hogy küldjek nekik meghívót. Mielőtt esetleg Te is ezt tennéd, kérlek, hogy ne csak olvass, hanem értelmezd is, amit olvasol (néhány sorral feljebb): „Ha még nem vagy az iWiW.hu része, de kedvet kaptál hozzá, ÉS MÉG ISMERJÜK IS EGYMÁST, akkor írj e-mailt, és küldök meghívót.” Kiemelve a lényeg.

A másik dolog, ami miatt írok, hogy felhívjam a figyelmet az iWiW gépház blogjára, ami 3 napja indult iwiw.blog.hu címen. Itt megtalálsz mindent, ami az iWiW működésével, funkcióival kapcsolatos. Biztosan beszámolnak majd arról is, ha újra működik majd a meghívó küldés. És ha így lesz, megígérem, hogy minden olyan ismerősömnek küldök majd meghívót, aki szeretné. De csak ismerősömnek. Mert ez a lényeg.

13 hozzászólás ehhez: „Bétaság – az iWiW kapcsán

 1. Én csak most kapcsolódtam be az iwiw-be január elején, és van egy kis problémám, amit azért itt kérdezek, hátha másnál is fennáll. Szóval nekem sem a térkép, sem a fotó feltöltés, sem a meghívás nem működik, és fogalmam sincsen, hogy miért. Talán van ötleted, hogy mi lehet az oka!?
  Egyébként meg én is rászoktam, és nagy örömömre már több olyan elveszett ismerősőmet fedeztem fel, akikről rég nem hallottam és semmi elérhetőségüket nem tudtam. Ajánlom mindenkinek.

 2. A térképpel nem tudom, mi van, pár napja még működött, egyébként a gépház üzen a kezdőlapon:
  „Az alábbi szolgáltatások átmenetileg nem érhetők el:
  – Meghívó küldés
  – Képfeltöltés
  Ezen szolgáltatások visszakapcsolása a közeljövőben várható.”

 3. Szia! Had kezdjem azzal,hogy én nem ismerlek téged, de lehet hogy van egy ismerősöm akinek az ismerőse a Te barátnőd! Sose lehet tudni hisz kicsi a világ. Még csak ismerkedek ezzel a rendszerrel de a Te oldalad nagyon tetszett. Szeretném megkérdezni hogy hogyan lehet bejutni az iwiw rajongók körébe?!

 4. Kell keresni egy ismerőst, aki már a tagja a rendszernek. Kérdezd meg az ismerősöd, sose lehet tudni :)

 5. üdvözletetem!
  énis szeretnék meghívót! írtam egy barátomnak, asszem kedden, hogy hívjon meg, de azt válaszolta, átmenetileg nem érhető el.

 6. A meghívó még mindig nem,
  de friss hír, megint megy a képfeltöltés!

  [http://iwiw.blogter.hu/?post_id=12511]

  Tegyük jobbá az iWiW-et projekt ;-)

 7. sziasztok! van vmi hír hogy az a “közeljövő” mikor lesz amikor újra működni fog a meghívás ? már több mint egy hónapja várok rá… :(

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.