Semmi más, csak ami a címben is szerepel. Photoshop tippek, melyek megkönnyítik az életed. Tíz darab.

 1. Egy duplaklikk a Photoshop ablakának üres, szürke területén a File > Open parancsnak felel meg. Ha ugyan ezt a Ctrl lenyomása közben tesszük, akkor a File > New menüpont kiválasztását spórolhatjuk meg.
 2. Ha egy már megnyitott képpel egyező méretű, és színmódú újat akarunk létrehozni, akkor a File > New menüpont kiválasztása után (ugyan ezt egyszerűbben: lásd az elzőző pontban) a Window menüből válasszuk ki azt a dokumentumot, aminek tulajdonságait másolni szeretnénk.
 3. Polygonal Lasso (sokszög lasszó) használatakor egy lépés visszavonása a Del billentyű lenyomásával lehetséges.
 4. A Magic Wand (varázspálca) tulajdonságait az Eyedropper (pipetta) beállításai is befolyásolják. Aprólékos részletek kiválasztásához utóbbinál a Control panelen a Sample Size legördülő menüből válasszuk a Point Sample-t, nagy kiterjedésű, foltos területekhez pedig a 5 by 5 Average lehetőséget.
 5. Ha egy kiválasztás széleinél szeretnénk megvágni a képünket, válasszuk az Image > Crop menüpontot.
 6. Brush (ecset) megjelenítésének megváltoztatása Precise-ről Normal Brush Tip-re vagy fordítva (és vissza) a Caps Lock billentyűvel is lehetséges (egyébként: Edit > Preferences > Displays & Cursors).
 7. a festő szín egy kattintással felvehető a színmintákozAz egeret a Swatches paletta üres része fölé húzva átalakul Paint Bucket-té (festékes vödörré), és a festő szín egy kattintással felvehető a színmintákoz.
 8. A Full Screen Mode háttérszínének megváltoztatásához válasszuk a Paint Bucket eszközt, és a Shift lenyomása mellett kattintsunk az üres területen. Ezek után a háttér színe a festő szín lesz. (Full Screen Mode-ba kapcsoláshoz nyomjuk le az F billentyűt, vagy az eszköztáron alulról és balról a második gombot.)
 9. Használjuk a helyi menüket a jobb egérgomb lenyomásával! A Move (mozgató) eszköz esetén például elolvashatjuk a kattintás helyén egymás alatt szereplő rétegek nevét, melyeket akár ki is választhatunk. A Brush eszköznél pedig az éppen aktuális ecset-készletünkből válogathatunk, illetve méretét és keménységét állíthatjuk egy jobb klikk után.
 10. ha a mezőtől balra visszük az egeret, megjelenik egy jobbra-balra mutató nyílVégül ajánlom, hogy csúszkáljunk! Szinte minden mezőnél, ahol számszerű értéket adhatunk meg, ha a mezőtől balra visszük az egeret, megjelenik egy jobbra-balra mutató nyíl. Kattintás után az egeret vízszintesen elhúzva egyszerűen beállíthatjuk a kívánt értéket.


folytatás »

5 hozzászólás ehhez: „Photoshop CS2 tippek #1

 1. Szió!

  Nem tudom, hogy hányas verzióra érvényesek a fenti tippek… nekem 7.0-ásom van. Itt az 1-es csak akkor működik, ha nincs megnyitva még semmi anyag. A 2-es nagyon-nagyon nagy segítség lenne, virult is a bucim, de nem tudom alkalmazni. Hiába igyekszem a fentiek alapján cselekedni… Valamit elbénázok.
  A lentebbi pontok közül többhez még nem volt szerencsém, volt amit már ismertem, illetve most frissítettem emlékeimet, ezeket is köszi!!!
  :-)

 2. Nagyon szívesen. Bocsánat, hogy nem ezzel kezdtem, de a legújabb (CS2-es) Photoshopról van szó, lehet, hogy a fentiek közül van, ami a 7-esben nem működik, már rég használtam, nem tudom.

  A 2. pontot nem nagyon tudom egyszerűbben leírni, de megpróbálom kicsit másképp: Tehát kiválasztod a File > New menüpontot, mejelenik a New ablak. Miközben ez nyitva van, a Window menüben (ahol alul találod a megnyitott dokumentumaidat, név szerint) kiválasztod azt, amelyiknek a tulajdonságait másolni szeretnéd, és máris megjelennek az adatok a New ablakban.

 3. Helló!

  Szerintem a PS 7.0-ban működik a dokumentum titlebar-jára jobb klikk és duplicate (a 2-es problémára) aztán flatten, majd clear…

  üdv!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.