Margók

A ligatúrák hiánya kapcsán elgondolkodtam, mi az a tipográfiai hiányosság, mellyel rendszeresen találkozom, és melynek látványa a leginkább fáj. Egyértelműen az üres, szabadon hagyott, tiszta papírfelületek hiányoznak. A tér a tartalom körül. Mintha kötelező lenne egy nyomtatott oldal minden egyes négyzetcentiméterét befestékezni. Legyen nagyobb a betű, nagyobb a kép, hiszen még annyi üres hely van. De miért? Ma is láttam egy A4-es hirdetést (ráadásul egy nyomdaipari „szakfolyóiratban”), ahol legalább 12 pontos szöveggel volt teleírva az oldal kétharmada, a maradék harmadot, pedig „gondosan” megtöltötték a címmel, és képekkel, hogy egy dobókocka se férjen rá anélkül, hogy valami lényegeset el ne takarjon.

a hagyományos margó szerkesztése

Mindezek kapcsán jutott eszembe a margó, ami bekeretezi a tartalmat, és elválasztja a környezetétől. Helyet biztosít a könyvet fogó kéznek, anélkül, hogy az a szöveget eltakarná (sőt egykor még jegyzetelésre is szolgált). A mai könyvek többsége esetén azonban a margó nem tölti be az előbb említett funkcióit – mert nem elég nagy. Egyrészt drága a papír, másrészt kevés a szépérzék.

Suzanne West – Stílusgyakorlatok

Virágvölgyi Péter A tipográfia mestersége számítógéppel című könyvéhez hasonlóan Suzanne West Stílusgyakorlatok című írása (melyet éppen Virágvölgyi Péter fordított) is egy alapmű a tipográfia témájában, és konkrétan a margók kapcsán jutott az eszembe (a fenti képen a hagyományos margó szerkesztéséről szóló oldalának egy darabkája látható). A könyv 1990-ben született, 1998-ban adta ki az UR Könyvkiadó és Multimédia Stúdió.

Suzanne West első – Virágvölgyi Péter tolmácsolásában – megjelent szakkönyve, a grafikusok, reklámgrafikusok, tiporgáfusok, grafikai stúdiók és könyvkiadók nélkülözhetetlen alapműve, amely mind a professzionális tervezők, mind a laikusok számára – közérthetően, de a téma egészét teljes mélységében átölelően – áttekintést nyújt az oldaltervezés, a layout-design két eltérő módjáról. Könyve bemutatja a hagyományos stílust, amely a renaissance klasszikus esztétikájának visszatükröződése, és a modern stílust, amely a német-svájci design filozófia lenyomata. (www.ur.hu/stilusgyakorlatok)


, , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

7 hozzászólás a(z) “Margók” bejegyzéshez

 1. thunderbolt avatar

  már éppen akartam ajánlani a Stílusgyakot, amikor olvastam a ligatúrás cikket :) Megírtam az üzit, de a küldés gombra kattintva nem elküldte, hanem kitörölte az oldalas szövegemet :( – úgyhogy nem írtam újra.

  [kicsit OFF] Aki pedig kiadványszerkesztés után érdeklődik annak mindenképpen alapmű Énekes Ferenc: Kiadványszerkesztés (1-2-3-4-5) tankönyvsorozata.

 2. hal avatar

  Szerintem egyáltalán nem OFF, nekem is ott van a polcomon:)
  Nem is tudtam, hogy van már 5. is. Annak mi a témája?

 3. thunderbolt avatar

  sorry, sorry – elnéztem, mégsincs ötös (de jó lenne :) )

 4. Szonja avatar
  Szonja

  sziasztok!

  tudnátok segíteni, hogy ezt hol tudnám ezt a könyvet megvenni/megrendelni… ?

 5. Awarydar avatar
  Awarydar

  [re=12615]Szonja[/re]: Én anno innen tudtam megrendelni: http://www.konyvkereso.hu/netacgi/konyvker/index.pl?ln=M&fm=idxm.htm

 6. Szonja avatar
  Szonja

  köszönöm Awarydar :) már meg is rendeltem

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: