Nem egy átfogó leírás következik, hanem egy tipp-gyűjtemény (talán) kevésbé nyilvánvaló, ám hasznos módszerekről ezúttal a szövegek kezelését illetően.

Szöveg folyatása

Ha egy szöveg nem fér bele a szövegdobozába, akkor annak jobb alsó sarkában megjelenik egy kis piros bekeretezett + jel (kimeneti kapu). Ekkor három dolgot tehetünk a túlcsorduló szöveggel:
Kézi szövegfolyatás esetén a + jelre kattintás után az egér húzásával megrajzolhatjuk a keretet, melybe a szövegünk tovább folyik. Ha egyszerűen csak kattintunk egy üres terület felett, akkor automatikusan létrejön a szöveg kerete, oly módon, hogy a a szövegdoboz tetejét a kattintás helyéhez, az oldalait pedig a kattintás helyéhez legközelebb eső hasábszélekhez igazítja az InDesign. Ha egy már meglévő, üres szövegdoboz felett kattintunk, akkor azt tölti ki a folyatott szövegünk. Ha a szövegünk további folyatást igényel, ismételjük a kimeneti kapura kattintást, és az új szövegkeretek létrehozását (vagy a meglévőkbe folyatását) egészen addig, míg a szövegünk el nem fogy.
Félautomatikus folyatásnál a kimeneti kapu + jelére kattintás után nyomjuk le, és tartsuk nyomva az Alt billentyűt. Így megspórolhatjuk a kimeneti kapukra kattintásokat, minden egyes klikkelésre tovább folyik a szöveg (a fentebb részletezett módon).
Szöveg folyatásaAutomatikus folyatásnál még kevesebb dolgunk van. Ehhez a kimeneti kapura kattintás után nyomjuk le a Shift billentyűt. Újabb kattintásra a szöveg automatikusan tovább folyik a kattintás helyétől a beállított hasábok keretei között egészen addig, míg el nem fogy. Ha nincsenek létrehozva a szövegkeretek, az InDesign létrehozza, sőt újabb oldal(aka)t is kreál, amennyiben a szövegünk nem fér el a már létező oldalunkon.
Folyatott szövegünk szövegláncot alkot. Ahhoz, hogy lássuk, merre folyik a szövegünk, válasszuk a View > Show Text Threads menüpontot (egyszerűbben: Ctrl+Alt+Y). (Fontos, hogy a szövegláncnak legalább az egyik kerete ki legyen jelölve!)

Hasábok létrehozása szövegdobozon belül

Egy szövegkereten belül is létrehozhatunk hasábokat a keret kijelölése után, a Control palettán a Number of Columns mezőbe írva a hasábok számát.

Speciális karakterek

Glyphs palettaEgyrészt (már megint) ajánom a helyi menüt egy-egy speciális karakter gyors beszúrására. Például egy szövegben a Type eszközzel jobb klikkre előbukkanó helyi menüből kiválasztva az Insert Special Character > Copyright Symbol menüpontot, egyszerűen beszúrhatunk egy © jelet (még egyszerűbben: Alt+G).
Ugyan így az Insert White Space > Flush Space pontra kattintva beszúrhatunk egy kizáró közt, ami sorkizárt szövegnél tehet nagyon jó szolgálatot. Egy soron belül a kizáró köztől balra eső szövegrész balra záródik, a tőle jobbra levő pedig a hasáb jobb oldalához igazodik.
Másrészt ajánlom a Window > Glyphs palettát, amin keresztül egy kiválasztott betűkészlet összes karaktere elérhető – csoportokba rendezve. Az Alternates for Selection például egy a szövegben kijelölt karakternek a kiválasztott betűkészleten belüli alternatíváit mutatja meg; vagy a legördülő menüből az Ornaments pontot választva díszítő jeleket találunk – amennyiben tartalmaz ilyeneket a kiválasztott betűkészletünk.

Keresés a szövegben

Sokan tudják, hogy a Ctrl+F billentyűkombinációt használva kereshetünk a szöveges tartalomban. A More Options gombot viszont már kevesebben nyomják meg. Pedig érdemes, ha meghatározott karakter és/vagy paragrafus stílusok között akarunk keresgélni, és cserélgetni.

Szöveg a görbén

Szöveg a görbénType on Path eszköz használatakor az egér húzásával meghatározhatjuk a szövegmező kezdetét és végét – majdnem úgy, mint amikor „hagyományos” szövegdobozt rajzolunk. Ezeket később a Direct Selection (közvetlen kijelölő – fehér nyíl) eszközzel bármikor arréb húzhatjuk.

Ráadás

Ha van egy szövegrészletünk, amit semmiképpen nem szeretnénk elválasztani (például egy telefonszám), akkor jelöljük ki ezt a szövegrészt, és a Character paletta jobb felső sarkában levő kis fekete nyílra kattintva jelöljük be a No Break lehetőséget. A következő alkalommal a szövegek formázásáról lesz szó.

6 hozzászólás ehhez: „Szövegek az InDesign CS2-ben

 1. Bocs nem fejeztem be a hozzászólásomat, csak valamiért bekerült nem tudom, hogy történt.
  Nem tudnál segíteni abban, hogy valahol találjak elektrónikus magyar leírást? Tudom, hogy van könyv róla, csak sajnos nem elérhető most számomra. Nagyon szeretem én is az InDesign-t, mert már dolgozam vele egy anyagon ami jól is sikerült, de akkor volt egy segítségem, aki elmondta a főbb dolgokat, de az már régen volt, és nem találok sok mindent meg.
  Remélem nem lankad rajongásod, és még sok hasznos infót raksz majd ide fel. :)

 2. 1 Van magyar nyelvű indesign, letölthető a 30 napos verzió a szoftver.hu oldalról……………

  2. leirást még én sem találtam róla

 3. Olyan oktatást keresek, ami a quark-ról Indesign-ra való átállásban segít és villámgyorsan. Jó lenne DVD vagy ilyesmi

 4. Heni!
  Ezen az oldalon kívül megjelent egy könyv a Panem Kiadónál. Váltsunk InDesign-ra! címmel. Nekem az a másik segítségem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.