Quick Mask Mode a Tools palettánBár én csak ritkán használom, kétség nem fér hozzá, hogy bizonyos esetekben nagyon hasznos lehet, és nem véletlenül szerepel a Tools palettán.

kiválasztás Standard Mode-ban
kiválasztás Quick Mask Mode-ban

Alapból az Edit in Standard Mode (bal oldali) gomb van bekapcsolva, ekkor a kijelölés villogó szaggatott, vonallal jelenik meg, ahogy a felső képen is látható.

Ha Edit in Quick Mask Mode-ba kapcsolunk, akkor a kijelöletlen részek vörösre színeződnek; az eszközök egy csoportja (ecset, ceruza, radír, festékesvödör, stb.), amik korábban magának a képnek a manipulálására szolgáltak, most a maszkra hatnak; a festőszín pedig feketére, illetve a háttérszín fehérre vált. Ha ennek a feketének 50 %-os fedettségével festünk a maszkra, akkor a kijelölés 50%-ban lesz kiválasztva, vagyis a kijelölt részt a képből kivágva, ezen része 50%-ban áttetsző lesz. Könnyen létrehozhatunk tehát bármilyen formájú, és fedettségű kiválasztást – akár elmosott peremmel. (Pontosan ugyan ezt megtehetjük a Layers paletta alján levő Add layer mask gombbal a réteghez maszkot adva, és a arra festve – én is ezt szoktam meg –; ám ahogy a Quick Mask Mode nevében is szerepel, ez a gyorsabb megoldás, és sokszor segíthet a maszkolt területet jól elkülönítő szín is.)

Ha duplán kattintunk az Edit in Quick Mask Mode gombon, a felugró ablakban megváltoztathatjuk az alapértelmezetten 50 %-os áttetszőségű vörös színt, és annak fedettségét, valamint beállíthatjuk, hogy ez a szín a maszkolt területet jelölje (Masked Areas), vagy a kiválasztott részt (Selected Areas). A Q billentyűvel gyorsan válthatunk a Quick Mask Mode és a Standard Mode között.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.