Az InDesign alapvetően kiadványszerkesztő program, de vektoros alakzatokért nem feltétlenül kell a szomszédba mennünk például Illustrator-ékhoz. Egy hete a Photoshop kapcsán volt ugyan ez a téma, most leírok néhány hasznos tippet a vektoros alakzatok használatáról az InDesign-ban.

Vektoros alakzatok rajzolásakor a csomópontot könnyen áthelyezhetjük rajzolás közben, a bal egér gombot nem felengedve, a Shift billentyűt lenyomva.

Nyilat, négyzetet, karikát, vonást adhatunk egy nyitott görbe elejéhez és/vagy végéhez a Stroke palettán a Start és/vagy az End legördülő menükből kiválasztva a megfelelőt.

Új stroke (körvonal) stílusokat is készíthetünk a Stroke paletta tetején levő kis nyílra kattintva a Stroke Styles… pontot választva. Ugyan itt nem csak újakat hozhatunk létre, hanem a meglévőket is szerkeszthetjük, törölhetjük, betölthetünk körvonal stílusokat külső fájlból, és a meglévőket akár el is menthetjük.

Görbe irányának megfordításához jelöljük ki a görbe összes csomópontját és válasszuk az Object > Paths > Reverse Path menüpontot.

A görbe összes csomópontjának kijelöléséhez kattintsunk a Direct Selection (fehér nyíl) eszközzel a vektoros objektum középpontjára (a befolaló keretének közepén levő apró négyzetre); vagy Alt lenyomásával a görbe körvonalára.

Két görbe egyesítéséhez használjuk a Pencil (ceruza) eszközt. Kattintsunk az egyik egyesítendő görbe valamelyik végére, majd nyomjuk le a Ctrl billentyűt, és az egérrel együtt nyomva tartva húzzunk vonalat a másik görbe végpontjához.

Compound path (összetett görbe) létrehozásához jelöljük ki a görbéket (legalább kettőt), majd válasszuk az Oject > Compound Paths > Make menüpontot. Ekkor a görbék átfedései „kilyukadnak”, de bármikor visszanyerhetjük belőle az eredeti görbéinket, ha az Oject > Compound Paths > Release menüpontra kattintunk.

Végül egy nagyon hasznos dolog, aminek létezéséről sokáig nem tudtdam. Az InDesign alapértelmezetten hozzáadja a körvonal vastagságát az ojektum méretéhez. Ha ezt nem szeretnénk, kattintsunk a Transform paletta tetején levő kis nyílra, majd a Dimensions Include Stroke Weight lehetőségre (hogy ne legyen kipipálva).

3 hozzászólás ehhez: „Vektoros alakzatok az InDesign CS2-ben

  1. Nekem nem működik ez a görbekötögetés. Sajnos sosem történik az, amit szeretnék. Ha a ceruzat haszsnalom, nem hogy nem köti össze a végpontokat, de abszolút megvaltoztatja a vonalamat. Én azt szeretnem, mint az Illusztratorban, mikor Ctrt+j-t nyomok és már össze is kötötte a pontokat.

  2. Lehet, hogy reggel a bal kezemmel kapcsoltam be a gépet vagy háttal ültem le a monitor elé, de nem szolgál rendesen. Merem remélni, hogy nem én vagyok alkalmatlan a feladatra!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.