« előzmény

Ma letöltöttem és installáltam a hivatalosan tegnap megjelent FireFox2-t. Egyelőre tetszik, amit látok, de most nem is a program újdonságairól, hanem az előző Firefox Extensions című bejegyzésem óta általam megkedvelt kiterjesztésekről készítek egy rövid leltárt.

Először is vannak, amelyek egyelőre nem működnek az új verzió alatt. Ezek között pedig vannak azok, melynek nem is fognak hiányozni a jövőben (Bookmark Backup, Fasterfox, Session Manager, Tab Mix Plus – a Bookmark Backup már rég elvesztette jelentőségét azáltal, hogy bookmarkok rendezésére a del.icio.us-t használom, a többi által nyújtott előnyök többnyire pedig már alapból szerepelnek az új böngészőben); és van két olyan kiterjesztés, melyek a továbbiakban is hasznosak lennének – de gondolom, nem kell sokat várni a frissítésre. Lássuk ezeket is a többivel együtt:

 • BetterSearch – minjárt az első egy ilyen (FF2-n nem működik egyelőre) – amúgy kis nézőképeket rak többek között a Google és a del.icio.us találataihoz.
 • del.icio.usmár ajánlottam májusban, csak a rend kedvéért említem meg itt is.
 • FireBug – neki azért örültem különösen, mert Mac-re is létezik, így a munkahelyemen is egyszerűen tesztelhetem a weblapokat, ahol nem működik – mert Mac-re nincs – a Html Validator (lásd később). Lusta vagyok, a részleteket illetően inkább másra hivatkozom.
 • FireFTPFile Transfer Protocol FireFox-on keresztül.
 • FLST – Focus Last Selected Tab – vagyis egy Tab bezárásakor mindig az utoljára nézett oldalra ugrik. (És végre Mac-en is működik!)
 • Html Validator – ez bizony egy nagyon jó kis HTML validátor.
 • ScreenGrab – ő a másik FF2-n egyelőre nem működő extension – egyébként egyszerűen (jobb klikkel) készít képet akár „egy méteres” weblapról.
 • sztakidict – „A középső ujjas SZTAKI Szótár úgy működik, hogy bármely weboldalt nézegetve, majd abban kijelölve egy szót és megnyomva a jobb egérgombot előugrik a környezetérzékeny menü, benne egy SZTAKI Szótáras fordító linkkel. Ha ezt kiválasztja, a kijelölt szó fordítása megjelenik egy felugró ablakban.”

Végül ráadásként egy olyan hasznos lehetőség Netvibes használóknak, ami csak a Tűzróka kettes verziójában működik: tegnaptól FireFox2-t használva a feed-eket automatikusan a Netvibes-ba menthetjük. Részletek: angolul, magyarul.

frissítve (2006. 11. 02.): A Fasterfox és a BetterSearch is elérhető már FireFox2-re.

frissítve (2006. 11. 08.): A Tab Mix Plus és a ScreenGrab is elkészült már a FireFox 2-es verziójához, azonban egyik sem tökéletes:

 • A Tab Mix Plus használatakor le kell mondanunk arról, hogy több megnyitott fül esetén a fülre kattintva az előzőleg látogatott fülre ugorhatunk, majd újabb kattintásra vissza. Előnyei többségét pedig – ahogy már írtam is – a FF2 már alapból tartalmazza, ezért én megváltam tőle.
 • A ScreenGrab pedig nem mindig működik. De biztos lesz ez még jobb is!

folytatás »

5 hozzászólás ehhez: „Firefox Extensions #2

 1. Screen grab érdekelne, de hát pont ez nincs még a kettes alá. De majd lesz! Egyébként szeretem az ehhez hasonló irományokat végigböngészni, mert pl. ha csak a Mozilla toplistáját figyeli az ember, akkor nagyon sok értékes extension elkerülheti a figyelmét. Mint pl. itt a sztakidict, amit rögtön fel is mókoltam a gépre. Köszi az írást és a trackbacket! :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.