OpenID

Ahogy igértem, bővebben is írok róla. 16 napja lehetséges ezen a honlapon az OpenID használata, amivel egyszerűen „megúszható” a hozzászóláshoz szükséges regisztráció. A dolog lényege, hogy egyetlen egyszer, egy helyen szükséges csak regisztálnod, melynek eredményeként kapsz egy OpenID azonosítót (az enyém pl. http://haldesign.myopenid.com/); amellyel ezek után minden OpenID fogadására képes webhelyre (például ide is) be tudsz lépni. Még gyerekcipőben jár a projekt, de remélem sikeres lesz, mert minél egyszerűbb, annál jobb – és ez az internetezésre is igaz.

OpenID logo

Találtam egy nagyon jó magyar nyelvű leírást az OpenID használatáról az Asszem blogon. Át is adom magam a lustaságnak, a szót pedig Oláh Andrásnak (ha jól következtetek a nevére blogjának címéből):

Nézzünk egy példát: ki akarom próbálni mondjuk a ClaimID nevű webkettes szolgáltatást. A hagyományos módon ez egy új regisztráció létrehozásával történne, de mivel az oldal támogatja az OpenID regisztrációt, ezért a belépés a következőképp zajlik akkor, ha még nem léptem be az OpenID oldalon, és először próbálok meg belépni a ClaimID oldalra:

 1. Beírom a ClaimID oldalán az OpenID azonosítóm (ez általában az azonosító.myopenid.com URL).
 2. A ClaimID forwardol az OpenID oldalra, ahol beírom az OpenID jelszóm. Az egész folyamatban ez az egyetlen pillanat, amikor jelszót kell beírni.
 3. Sikeres azonosítás után az OpenID megkérdezi, hogy a ClaimId használhatja-e az azonosítómat. Itt eldönthetem, hogy igen, de csak egyszer, azaz most, vagy mindig, tehát a jövőben is. Ebben az esetben minden további alkalommal, ha be vagyok lépve az OpenID rendszerbe, és megpróbálok belépni a ClaimID-be, akkor automatikusan beenged, a jelszó megkérdezése nélkül.
 4. Ezek után visszakerülök a ClaimID oldalára, immár mint belépett felhasználó, és elkezdhetem használni a szolgáltatást.
 5. ha befejeztem a munkát, kilépek a ClaimID oldaláról (logout)
 6. amíg nem lépek ki az OpenID oldalról és nem csak egy alkalomra engedélyeztem a 3. pontban a belépést a ClaimID-be, akkor az ismételt belépéshez a ClaimID-be elegendő csak az OpenID azonosítómat beírni és már bent is vagyok.
 7. ha kiléptem az OpenID-ből is, akkor az első ponttól megismétlődik a folyamat. Ha a harmadik pontban engedélyeztem a belépést minden alkalomra, akkor az a lépés kimarad.

(a teljes bejegyzés: olahandras.blog.hu/…)


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

9 hozzászólás a(z) “OpenID” bejegyzéshez

 1. http://haldesign.myopenid.com/ avatar

  Így néz ki egy megjegyzés az OpenID azonosítómmal bejelentkezve.

 2. http://haldesign.myopenid.com/ avatar

  De az adataimat (a felhasználónév kivételével) természetesen megváltoztathatom. Átírtam a becenvem „hal-OpenID”-ra, a honlapom URL-jét pedig „http://haldesign.hu”-ra.

 3. hal-OpenID avatar

  Na de nem elég átírni a becenevet, ki is kell választani a „Publikus név” legördülő menüből.

 4. hal avatar

  Jól van Zsolti, nagyon ügyes vagy!

 5. Dezső avatar

  Már nekem is van OpenID azonosítóm. :-)

 6. hal avatar

  Jól van Dezső, Te is ügyes vagy! :)

 7. eMeM avatar

  Most már csak az kell, hogy minden site támogassa ,)

 8. charlie avatar

  szuper dolog ez :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: