Graphicum könyvbemutató

Már biztos sokan tudjátok az örömhírt: 2007. június 14-én a Gödör Klubban lesz a Graphicum című könyv bemutatója. Üröm az örömben, hogy nem szerepelek benne – de azért biztosan szép lesz (a borítója az). :)

Graphicum könyvbemutató

Ez egyúttal amolyan szakmai nap is lesz, érdekesnek ígérkező előadásokkal. Részletek a PDF-ben (579 KB).

frissítve (2007. 06. 08.): A rendezvény ingyenes, 16 órakor kezdődik, és a könyvet a helyszínen 25 % kedvezménnyel lehet megvásárolni.

frissítve (2007. 06. 12.): » További részletek a könyvről

folytatás »


, , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

56 hozzászólás a(z) “Graphicum könyvbemutató” bejegyzéshez

 1. huzat avatar
  huzat

  ez jó. az egész klassz, bár az lenne az igazi hogyha ez a megrendelőkhöz is eljutna, hogy mi magyarok bizony ilyet is tudunk ha van rá igény és mód…más lenne a világ és talán még jobb is volna… akár.

 2. hal avatar

  Jössz 14-én a Gödörbe? Bár én még csak remélem, hogy el tudok menni – tudod, a munka…

 3. huzat avatar
  huzat

  szeretnék elnézni, minden bizonnyal menni is fog.

 4. zwoelf avatar

  Én is, én is :)

 5. hal avatar

  Remélem, találkozunk! :)

 6. dinnye avatar

  A borítón nem egy híres/hírhedt DREZ grafika látható? Amúgy pontosan hánykor lesz a program? A Gödör honlapja szerint 17.00-kor kezdődik, de sehol máshol nem találtam erre vonatkozó infót. Ja, és költségtérítéses a rendezvény?

 7. dinnye avatar

  Ja, és utólagos engedelmeddel a pdf-es ismertető lapjait feldobtam én is a blogomba, de ha ezzel valakinek a valamilyen jogát megsértettem, csak szóljatok és moderálom magam. :) Csak gondoltam sokaknak egyszerűbb így elolvasni, mint a pdf letöltésével bíbelődni.

 8. hal avatar

  [re=4392]dinnye[/re] De, én is úgy tudom, hogy Drez munkája van a címlapon. A többi kérdésed sajnos számomra is megválaszolatlan egyelőre, de szerintem valószínűbb, hogy ingyenes.

  [re=4393]dinnye[/re] A pdf-et e-mailben kaptam, és nem kértem külön engedélyt a közlésére, de gondolom, nem probléma, ha minél több helyen fent van – és annál többen tudnak róla –, úgyhogy szerintem nem gond, hogy felhasználtad. :)

 9. zwoelf avatar

  hal mester jelentkeztél a typo tanfolyamra? Én vettem ki szabit csütörtökre, szóbeli(remélhetőleg eljutok/tunk) után át lehet fáradni a Gödörbe :)

 10. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Mostanság van a szóbelizés?

 11. hal avatar

  [re=4397]zwoelf[/re] Nem jelentkeztem, időhiányban szenvedek (tudom, mindenkinek arra van ideje, amire igazán akarja – ha ez igaz, akkor biztos nem akarom eléggé :))

  Gödörbe viszont remélem eljutok, és találkozunk…

  [re=4398]Dexter68[/re] Dexter, Te is jössz?

 12. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Én 2000-ben végeztem, de bevallom a frankót, hogy hiányzik a hangulat. Bár két kölök és a meló mellett húzós volt.

 13. hal avatar

  [re=4401]Dexter68[/re] Ezt tudom, én a Gödörre gondoltam jövő csütörtökön. :)

 14. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Igen, rájöttem… csak az agyam laktam le egy kicsit. :o)
  A jövő csütörtököt meg még nem látom…

 15. zwoelf avatar

  [re=4400]hal[/re] Hát igen az idő. A mappámon dolgozom 3 napja, 2 napot sikerült alvás nélkül végignyomni. A nyomdát már az őrületbe kergetem, de küzdök a cél érdekében :))

 16. hal avatar

  [re=4404]zwoelf[/re] Kitartás! Ha szép lesz (és miért ne lenne?), akkor az olyan (a munka nagyságával arányosan) jó érzés… :)

 17. dinnye avatar

  [re=4404]zwoelf[/re] Húúú, lehetek nagyon pofátlan? Meg lehetne lesni azt a portfoliót valamikor, esetleg éppen 14-én a Gödörben? Egy ideje én is szemezek ezzel a tipos tanfolyammal, és a hosszú távú terveim közé felírtam a listára, de egyrészt előbb a jelenlegi tanulmányaimat kéne befejeznem, meg azt hiszem sok spenótot is kell még ennem. Szóval szeretnék egy aktuális felvételi anyagot látni, mármint hogy mi az a szint ami alapján manapság valakit felvesznek oda, és valamiért kétségem sincs afelől, hogy téged igen :) Tehát ha nem veszed zaklatásnak, akkor szemügyre venném, vagy ha van online változata (a honlapodon kívül, persze), akkor az is jó lenne. A legutóbbi védésen ott voltam, meg már beszéltem is egy-két emberrel az oktatók közül, így van valami kialakult képem a tanfolyamról, csak azt nem nagyon tudom még, milyen szintre kellene fejlődnöm, hogy reálisan tudjak a felvételizésen gondolkodni. Remélem nem vagyok túl tolakodó, és előre köszönöm, bármit is válaszolsz. :)

  Elnézést az OFF-ért. Vagy lehet hogy e-mailben kellett volna?

 18. hal avatar

  Én is csatlakozom a kiváncsiskodóhoz :-)

 19. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Az én portfólióm is úgy állt össze, hogy felvételiznem kellett… Addig gyalázatos módon mindenféle szedett-vedett borítékokban tároltam a refiket.

 20. zwoelf avatar

  Óóóóó, abszolute nem pofátlanság :) Szívesen mutogatom, mert szerintem szép lesz. Bár B tervre kellett váltanom, mert az első verzió 200ezerben állt volna meg (szitázás, stanc, festék, lakk stb stb). A B terv digitális nyomás lesz kézzel hajtogatással, de most jövök a nyomdából és jó lesz így is. Igaz, nem olyan mint amit elképzeltem, de valahol kompromisszumot kellett találni… Lesz digitális forma is, hétvégén mentek le belőle rosszabb qualitys verziót és felteszem valahová. Kiváncsi vagyok a véleményetekre.

 21. dija avatar
  dija

  [re=4418]zwoelf[/re] Na ezt olvasva talán mégsem megyek el arra a felvételire… én csak ki akartam itthon nyomtatni a terveimet (csak három valósult meg a tízből). Az nagyon “messziről jött szegény ember legkisebb leánya szerencsét próbál” mese lenne… afenébe. Bocs a szintén offért… én is megtekinthetem a mappád? Nekem nagyon zöld még a fülem, mégsem vagyok manó =O)

 22. hal avatar

  [re=4392]dinnye[/re] Lehet, hogy elkerülte a figyelmem, vagy azóta frissítették a bejegyzést, de itt olvasható, hogy ingyenes, és 16 órakor kezdődik.

 23. dinnye avatar

  [re=4419]dija[/re] Szerintem ez ne vegye el a kedvedet semmitől :) Egyébként a bemutatott anyagoknál nem feltétel a megvalósulás, lehet akármilyen terv, ellenterv, a lényeg hogy szép legyen. Az írásbelire meg azt mondták, hogy lényegében a Virágvölgyi Péter könyvéből kérdeznek, azt kell tudni. Egyébként a jelentkezési határidőn nem vagyunk már bőven túl?

  [re=4421]hal[/re] Köszönöm, már értesültem róla, remélem el is tudok majd menni.

 24. levitedesco avatar
  levitedesco

  Sziasztok!
  Csak ma jutottam el odáig a könyv összerakása után, hogy egy kicsit körülnézzek a weben…
  Először is had köszönjem meg, hogy feltettétek a könyvbemutatót a blogra, minnél több helyen jelenik meg, remélem annál többen jönnek el.
  Valóban Drez munkája van a címoldalon, bár az engedélyével egy kicsit belenyúltunk, de mindenütt feltüntetjük az alkotó nevét.
  A bemutató és az előadások terveink szerint 16 órakor kezdődnek, és a belépés ingyenes.

  Hal!
  Én eléggé kedveltem a beküldött munkáidat, de sajnos az én szavazatom is csak egy a hét közül, és sajnos anyagi korlátok miatt a könyv csak 220 oldalas lehetett, de azt gondolom a sok munkába fektetett energia megtérül. Hajrá!
  Mégegyszer köszönöm, és várunk benneteket a Gödörben!

 25. Dexter68 avatar
  Dexter68

  A bemutatott munkáknál fontos még, hogy tudj beszélni róla. Betűtípus, nyomdai eljárás, papír, ilyesmi.

 26. hal avatar

  [re=4427]levitedesco[/re] Nagyon szívesen. :)

  Örülök, hogy Neked tetszett, amit küldtem, és köszönöm, hogy ezt leírtad.

  Már nagyon kiváncsi vagyok a könyvre. Mennyi pénzt vigyek, ha szeretnék venni egyet 25 % kedvezménnynel? Nincs esetleg valahova feltöltve néhány oldalpár ízelítőül?

 27. hal avatar

  [re=4437]hal[/re] Válaszolok magamnak: ezen az oldalon olvasható, hogy a könyv bolti ára 6500 Ft (vagyis a helyszíni 25 % kedvezmény 4875 Ft-os árat jelent); és itt egy másik oldalpár is.

 28. edesanna avatar
  edesanna

  Hát ez tényleg gáz, hogy nem tudok elmenni a bemutatóra, mert pont ilyen rendezvényeket kerestem, amikor majd MO-n leszek. Sajnos csak 17-én érek Pestre. :( Nem lesz valami hasonló majd június 17-21? Vagy Szegeden/Pécsett június 22-27?

 29. edesanna avatar
  edesanna

  ja, meg a könyvet honnan lehet szerezni ha nem leszek ott csütörtökön? Esetleg a D2K-könyvesboltban http://www.d2k.hu/ megvan?

 30. edesanna avatar
  edesanna

  Bocsi, nem olvastam az előző megjegyzést…

 31. hal avatar

  [re=4444]edesanna[/re] Ajánlom a Bloomsday-t. Igaz hogy Szombathelyen, és igaz, hogy 16-án lesznek a fő események, de a kiállítás június 28-ig látogatható.

  Egyébként én meg éppen 16-án utazom el Korfura. :)

 32. dija avatar
  dija

  [re=4425]dinnye[/re] Mégis elmentem a felvételire! :) Érdekelnek valakit a kérdések? (Bocs, hogy a Graphicum bemutatóval keverem a mome_tt felvételit…)

 33. zwoelf avatar

  [re=4448]dija[/re] hello! akkor lattuk egymást? :) hogy sikerült?

 34. dinnye avatar

  [re=4448]dija[/re] Engem mindenképpen! De szerintem a házigazda sem haragszik ha beírod ide, elvégre azért szeretnénk felvételizni a MOME_TT-ra, hogy végzett tipográfusként és MATT tagként pár év múlva mi is bekerülhessünk a GRAPHICUM-ba :P
  Vagy esetleg e-mailben (dinnye[kukac]gmail[pont]com) is elküldheted a kérdéseket, meg ha lesz folytatás, arról is beszámolhatnátok (Zwoelf is). Köszi.

 35. zwoelf avatar

  http://work.sese.hu/mome/zwoelf-mappa.zip
  Beszámolót holnap írok, most alvás :)
  Dija. örülök hogy eljöttél Te is. Igazából én azért öltem bele munkát, mert 1 nagyon szeretnék bejutni és így úgy érezhetem hogy sokat tettem érte :)) másrészt a nyomósabb ok, hogy majd ezt máshol is fogom használni…

 36. dija avatar
  dija

  Általában volt három választási lehetőség, de már nem tudnám összeszedni őket. Volt köztük megmosolyogtató is, pl:. PostScript – “írás után”-i akármi :D
  A 10-esre nem emlékszem igazán! Zwoelf, ki tudsz segíteni? Biztos láttuk egymást amúgy :) Be tudtam adni a mappámat, úgyhogy jól sikerült! És neked?

  1. A tömbös szedés alapvető ismérve, hogy a sorok egy vonalban kezdődnek és végződnek, ez pedig úgy valósítható meg, ha nem egyformák a szóközök. Gutenbergnél a szóközök egyformák, mégis tömbösen szedett, hogy valósította ezt meg?
  2. Mi az elektronikusan szedett Caps és a Kapitalchen között a különbség?
  3. Talpas lineáris, reneszánsz és groteszk betűt kellett felismerni.
  4. Az alábbi iniciálék közül melyik helyes: 1_61 hallgató jelent meg, s_zázhatvanegy hallgató jelent meg, 161_ hallgató jelent meg
  5. Mi a törzsméret?
  6. Melyik technika segítette a lineáris antikva és groteszk típus változatainak kibontakozását? Rézmetszés, szitanyomtatás, vagy a síknyomtatás?
  7. Mi tartozik a szedéstükörbe? Marginális jegyzetek, pagina, lábjegyzetek?
  8. Kösse össze a tervezők nevét az általuk tervezett betűkkel! Univers, Helvetica, AvantGarde (Herb Lutalin, Adrian Frutiger, Max. Miedinger)
  9. Melyik számsor közelíti meg leginkább az aranymetszeti arányokat? (Három számsor volt, köztük a Laméval: 3, 5, 8, 13, 21)
  10. Idézőjel és egyéb jelek, kicsit kimaradt.
  11. Gondolatjel helyes alkalmazása.
  12. A római kapitális milyen eszközzel, és milyen hordozóra készítették?
  13. Az alábbi betűk közül az egyik nem illik a sorba. Hogy melyik nem, a tervező nevével válaszolja meg! Palatino, Galliard, Stone, Centaur, Times
  14. Egalizálás
  15. Egy 841mm x 1189 mm területű lapból hány oldalas a/5-ös formátumú füzetet lehet készíteni?
  16. Belívpapír gyártási irányának viszonya a könyvgerinccel.
  17. Pixel fogalma
  18. Mi nem befolyásolja a szövegfolt homogén szürkeségét? Sortávolság, betűtípus, betűfokozat, ?
  19. Élmetszés fogalma
  20. PostScipt fogalma
  21. Additív és szubtraktív színkeverések alapszínei között van-e szoros összefüggés?
  22. Képfelbontást mi alapján határozzák meg szkenneléskor?
  23. Monospace
  24. Betűtalpas antikva elnevezése egy földrajzi névből származik, melyik az?
  25. Melyiket nem Zapf tervezte? Myriad, Optima, Palatino, Times.

 37. hal avatar

  [re=4451]dinnye[/re] Egyáltalán nem haragszom, sőt! :)

  zwoelf, dija: Elhozzátok a portfóliótokat csütörtökön (dija, jössz a Gödörbe Te is)?

  zwoelf, dija és mindenki más: Jöhet minden info a MOME TT-ről, dinnyén kívül én is örömmel olvasom.

 38. zwoelf avatar

  [re=4454]dija[/re] nekem is jól :) 4 hibát vétettem, de most nézem hogy a Postscript-es kérdésem rossz lett, de nem értem miért…

 39. edesanna avatar
  edesanna

  hal: Köszi, megnézem. És jó pihit kívánok! :) Korfun még nem voltam. Viszont annak is nagyon örülök, hogy megint Magyarországra fogok menni. :)

 40. hal avatar

  [re=4453]zwoelf[/re] Most néztem meg a portfóliód, szerintem nagyon szép lett, gratulálok! Szívesen megnézném kinyomtatva is. (Vagy csak az az egy példány készült, amit leadtál?)

  u.i.: most értettem meg, hogy 12 miért = 7-tel :)

 41. dija avatar
  dija

  [re=4456]zwoelf[/re] én meg ötöt bénáztam el… nekem voltak olyan kérdések, melyeket értetlenül nézegettem elsőre, mert nem volt egyértelmű.
  [re=4455]hal[/re] szerintem megyek én is, de még nem biztos, a portfóliómat már láttad, kb. azok közül vittem a munkákat is, semmi újdonság nincs

 42. zwoelf avatar

  [re=4459]hal[/re] Köszi szépen, remélem a zsűrinek is tetszik majd! Van mégegy példány, kinyomva sajnos nem annyire tuti minőség, de most mutattam munkatársaknak abban maradtunk hogy van így is egyfajta fílingje. Az utóiratodat meg nem értem :)

  A holnapi nap meg késni fogok a Gödörből (f6ig vissza kell jönnöm), de jövök és hozok mappát…

 43. hal avatar

  [re=4462]zwoelf[/re] Az új proponos avatarodra céloztam, ami a portfóliód borítójának első, alul csonkított Z betűje, és én 7-esnek néztem :)

 44. zwoelf avatar

  [re=4463]hal[/re] jaaaaaaaaaaaaa, igen ez egy preview. A zwoelf site is ilyen sárga lesz és a logo ez a metszett zwoelf lesz. Imaget váltunk :)

 45. hal avatar

  [re=4464]zwoelf[/re] Kiváncsian várom.

 46. zwoelf avatar

  Néhány tapasztalat az irásbeliről. Én kb 1,5 éve foglalkozom komolyabban tipográfiával, ami többek között azt jelenti hogy havi min. 1 typo témájú könyvet veszek és elolvasom. (mellette szoktam kalligráfiával és betűrajzzal molyolni…) Na a lényeg hogy ennyi “tanulással” nem okozott problémát a sor megírása. Tényleg a Virágvölgyi könyve alaján meg lehet írni a 11 pontot, de vannak olyan kérdések, amik további ismereteket igényelnek. Tehát ha jó eredményt akarsz elérni, akkor nem elég csak a Virágvölgyi könyv tudása(betűtervezők, betűtörténet, színek). Amit buktam én az a színkeveréses kérdés, a postscriptes (nem értem miért ronottam el), a négy fontból kiválasztásnál a Stone, és hány A5 oldal-t lehet egy vágni egy A0-ból.(elszámoltam?).

  Igazából mielőtt mentem, el se tudtam képzelni hogy mi vár rám, de azt kell hogy mondjam hogy a fenti felkészüléssel semmi problémát nem okozott. Azt meg eddig is tudtam hogy a színkeverés/színtér dolgokban van némi hiányosságom, de igazából nem érdekelt eddig így nem olvastam rendesen utána.

  OFF: Ami vicces és a barátnőm már néha félt hogy nem vagyok normális :), hogy meglátok bármilyen felirtatot, és már azon agyalok hogy milyen betű, vagy legalább leszükíteni, stílusra, néhány esélyesre :) Ti is ilyenek vagytok? Ez is kb 1,5 éve így megy, de legalább itt a cégnél is eljutottunk oda, hogy én vagyok az ügyeltes ID-ző :)

  Kiváncsian várom a holnapi szóbelit…

 47. dija avatar
  dija

  [re=4466]zwoelf[/re] Én meg nem megyek beszélgetni, éreztem, hogy kevés a mappám hozzá…
  Sok sikert! Legalább 12 kalappal!!! =O)

 48. hal avatar

  [re=4466]zwoelf[/re] Feliratokkal én is hasonlóan vagyok, de nálunk a Kedvesem félig-meddig szakmabeli, így annyira nem néz hülyének. Sőt most ugrott be egyik legkedvesebb emlékem, mikor még ismerkedtünk csak egymással, volt egy nagyon kellemes néhány perces beszélgetésünk a kedvenc vagy éppen utált betűtípusainkról. :)

  Sok sikert holnapra, aztán este (ha esetleg már nem egészen úgy nézel ki, ahogy a honlapodon) majd megismerlek a sárga mappádról. :)

  Dinnye, dija, Ti hogy néztek ki, miről ismerjük meg egymást? Vagy bízzuk a nem létező véletlenre?

 49. dinnye avatar

  Zwoelf mappája schön, remélem előbb-utóbb én is tudok majd ilyen szintű anyagot prezentálni :)

  Ajjajjj, akkor fel kell fednem az inkognitómat? Azt hiszem a te “fejeidet” már ismerjük. A többit meg bízzuk a nem létező véletlenre :)))

 50. dija avatar
  dija

  Zwoelf! Gratulálok az A minősítéshez! Remélem, a beszélgetés is hasonlóan sikeres lesz/volt! A belinkelt mappádon kívül vittél még valamit? Nagyon jó lenne látni a többiek munkáit is, hogy legyen valamilyen kép arról, milyen szint kell a sikeres felvételihez. Ennyire lehetne nyílt ez a felvételiztetés. Szerencsére országszinten megszemlélhetem a Graphicum-ban, milyenek a szép és kívánt munkák!
  Gödörbe még nem tudom, hogy sikerül-e lejutnom, de felismerek legalább két embert, az tuti :)

 51. dija avatar
  dija

  Jujj… játszik utána Ágoston Béla… :)))

 52. zwoelf avatar

  Köszi köszi mindenkinek aki írt a mappámra :) Dija mást nem adtam be, max annyi, hogy a “referenciakártyák” egyben tasakok is, így csatolhattam az egyes munkákhoz max. A4es anyagokat.

  A szóbeli sztem jól ment, annyi ember volt bent azt se tudtam hová nézzek, kihez beszéljek :D De a zwoelf “márkanév” már volt akinek ismerős volt hihihi :) Na, 4kor a gödörben: 2 méteres vagyok, sárga mappával. Vagy inkább Mickeyegeres táskával.

 53. Shim avatar

  Sikerült hétre odaérnem…szerencsére könyv még volt – gyönyörű munka, még jobb művekkel benne. Nem bírom lerakni :)

  zwoelf:
  Gratula a mappádhoz, ötletes!
  (Egy elgépelés: zwoelf-3-otline-web.pdf – “vízfastékkel”).

 54. […] kezdetnek közzéteszem az idei felvételi kérdéseket. Ebben nagy segítségémre volt dija, aki hal blogján anno beírta ezeket. Köszönet […]

 55. anyesz avatar
  anyesz

  Sziasztok!

  Remélem, jó helyen járok. Nagyjából gyerekkorom óta érdekel a tipográfia, de csak most vettem tervbe, hogy felvételizzek a MOME-re. (Árulkodó jelek: ha kezembe veszek egy könyvet, először a kolofont nézem meg, vagy visszateszem a polcra, mert nem tetszik a szedéstükre…) Kezdetnek a Virágvölgyi-könyvet olvastam át alaposabban, illetve Gyurgyák János Szerzők és szerkesztők kézikönyvéből az idevonatkozó részeket. Sajnos egyelőre nem tudom, hol találok olyan összefoglaló művet, amelyben megtalálnám az ismertebb betűtípusokat azok tervezőivel együtt. Illetve egy további kérdés: a mappához QuarkXpress-t vagy Adobe Acrobat-ot szokás használni? És még valami: arányait tekintve mekkora a túljelentkezés typo-ra?

  A válaszokat előre is köszönöm, remélem, nem zavartam velük.
  Anyesz

 56. hal avatar

  Szia, én sajnos nem ismerem a válaszokat a kérdéseidre, de az egyiket nem is értem: „a mappához QuarkXpress-t vagy Adobe Acrobat-ot szokás használni?” Itt mire gondoltál?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: