Szavazás #12

« előzmény

A munkahelyemen több mint egy éve van szerencsém egy iMac-en dolgoznom, míg itthon mindig Windows-os gépem volt. Bosszankodom ott is, és itt is; legutóbb éppen akkor, amikor hardvert cseréltem. Eszembe jutott, hogy a munkahelyemen mennyivel egyszerűbb volt a beüzemelés, csak összedugtam a gépet a billentyűzettel, azt pedig az egérrel, és ezzel kész is volt minden. Viszont ott is éppen annyiszor szállnak el a programok, mint itthon; és egy iMac még mindig jóval drágább egy hasonló paraméterekkel rendelkező PC-nél. Akarom mondani, jóval drágább volt. Az új iMac alacsonyabb árával egy kicsit „újraárnyalja” a képet. Szóval tudom, elcsépelt a kérdés, de én most kimondottan az ár-érték arány elsődleges figyelembe vételével lennék kiváncsi a véleményetekre.

Mac vagy PC?

http://poll-r.hu/poll/1001374/flash_export

folytatás »Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

14 hozzászólás a(z) “Szavazás #12” bejegyzéshez

 1. bjmatt avatar

  Lehet furcsa lesz, de én most a mac-re szavaztam. Egyben kapsz egy jól működő gépet, aminek elég korrekt a monitora, hangtalan, kényelmes (frontrow, isight, wifi) és rajta van minden alapvető szoftver, nem kell külön megvenned azokat is.

  Ettől függetlenül én még egy darabig pc-zni fogok, egyrészt a webtermesztés miatt, másrészt meg tudom, hogy ha bármi is elromlik benne (lekopogom, utóbbi 3 gépemben nem történt ilyen) akkor a sarki patkányméregárusnál is kapok bele alkatrészt azonnal és már megy is tovább a termesztés. Az iMac-em ezzel szemben fél évig rohadt a márkaszervízben, és nem tudott teremni a web. :)

  Ha meg notebook, akkor egyértelműen macbook, nagyon szerettem, de ott is szervízhacacárék voltak, mindháromnál. :/ De máig hiányzik, hogy ágyban tudtam olvasgatni, filmezni, meg mindenhol ott volt mindenem kéznél.

  Szóval fene tudja, én a szervíztől félek még mindig. Az előző munkahelyemen nem érdekelt, mert ott kaptam újat ha bekrepált, de én ezt nem engedhetem meg magamnak itthon. :/

 2. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Ha az ár-érték arányt nézem, akkor nekem egyértelműen a PC. A Mac még mindig drágább. Persze, szebb, meg minden, de nem annyival. És, ha szigorú vagyok, akkor meg ugyanolyan sz*r mindkettő.

 3. hal avatar

  [re=4663]bjmatt[/re] Eredetileg ezt a szervíz-mizériát is bele akartam írni, köszi, hogy megemlítetted!

 4. DrZEN avatar
  DrZEN

  A PC. Szeretem a változatosságot, és a nyitottabb hozzáállást minden hátrányával egyetemben. A PC az “enyém”, míg a Mac sokmindent “rámkényszerít” Szóval inkább a bizonytalan szabadosság, sem mint a biztonságos uniformizáció.

  Szeretném megjegyezni, hogy a fent leírtak kizárólag a hozzászóló véleményét tükrözik. Tiszteletben tartom mások véleményét, viszont ennek kölcsönösnek kell lennie. :)

 5. olipoli avatar
  olipoli

  kedves hal!

  csak azért írok mert a polleren van egy ilyen szavazás elég komoly mérleggel

  http://poll-r.hu/poll/1000002

  amúgy szerintem pc

 6. hal avatar

  Köszi, láttam én is, de egyrészt ott nem volt semmilyen szempont megadva, másrészt most kimondottan az olvasóim véleményére vagyok kiváncsi.

 7. HSLaszlo avatar

  Nem használtam még mac-et, de valahogy egy kicsit úgy látom ezt a dolgot, mint mikor a cimbora elvette az évfolyam legszebb nőjét, akiért mindenki epekedett. Pár év múlva a hogy vagytok kérdésre az volt a válasz, minden szuper, és boldogság van. Aztán két sör után már csak kibukott, hogy hisztis a nő, a lába szőrös, és imádja a fokhagymát.
  Na valahogy a mac-et használó ismerősökkel is ez a sztori, előbb utóbb előjönnek a negatívumok. Ár-érték viszonyában egyértelműen a pc jobb, hozzáférhetőbb, bár ahogy nézem, kúszik lefelé a mac-ek ára.

 8. csordi avatar

  Valójában sosem értettem ezt a kérdést, vagy inkább többféleképpen is. Ez a kérdés önmagában olyan, mintha azt kérdezném: Mercédesz vagy más autók?

  Szerintem egy számítógép értékét nem csak az határozza meg, hogy mi van írva a címkére mellette a polcon. Az csak az egyik információ. Azt is kell nézni, hogy azért a pénzért mit nyújt az egyik és a másik, és hogy ezek közül mi nálam a fontossági sorrend.

  Ha Macet veszel, az egy brand és nyilván ettől az ára is más, mint egy noname dolognak. De ez igaz az IBM vagy a DELL gépeire is.

  A kérdés valahogy úgy helyesebb lenne, hogy Windows vagy OSX, de ez sem az igazi, mert ez is függ attól, hogy milyen gépen fut. Ebből a szempontból a Mac sokkal kisebb kockázat. Ráadásul az operációs rendszer a géphez jár, benne van az árban más apróbb, de hasznos programokkal együtt. Ha az oprendszert és hasonló progikat pécére megveszel, már nem olyan olcsó még a noname sem. Tudom, pécére könnyeb ellopni, de Macre sem sokkal nehezebb, mégis maradjunk inkább a legalitásnál, mert akkor már gépet is lophatunk és tényleg az lesz a legolcsóbb.

  Szóval, szerintem a lényeg az, hogy neked mi a célod és ehhez képest mi éri meg. Én valahányszor PC mellé ültem csak szívtam, de komolyan. Viszont az is igaz, hogy mindegyik noname volt. Ennek tudatában is a Mac mellett szavaznék, bár azzal sem vagyok teljesen elégedett. Viszont 93 óta használom, 5 gép szolgált ki és sose voltam velük szervizben. Összesen egyszer mentem oda, amikor egy monitor csatlakozás fordító (vagy mi a neve, DVI to ADC) furcsa hangokat hallatott és megnézettem. Cserélték is, de két hétbe tellett.
  93 óta viszont 3 pécé mellett ültem, egyik fél év alatt ment tönkre, másiknak egy hónap is elég volt, a következőnek egy éjszaka (azon akartam folytatni a munkát, a másik füstölgő helyett). Lehet bennem volt a hiba.

  Tudom, a Macről is szólnak horror történetek, de ezeket általában friss switcherektől hallom. És viszont is, a pécés rémségeket olyan macesektől, akik dolgoztak volna rajta, ha hagyta volna őket.

  Egy cimborám viszont hasonló cipőben jár, mint te. Mindkét rendszeren dolgozik, csak ő pont fordítva. A munkahelyén pc, otthon mac. Nála nem is kérdés melyiket szereti jobban. Az utóbbit.

  Ennyit tudtam mondani :)

 9. hal avatar

  Az az igazság, hogy eredetileg úgy akartam feltenni a kérdést: Windows vagy OSX; csak aztán eszembe jutott, ami neked is, meg hogy mindkettő többnyire együtt jár a vassal (ma még).

  Hogy mennyire összetett és bonyolult a kérdés, azt az is mutatja, hogy eszembe se jutott, a Mac-hez egy csomó hasznos kis program jár alapból – köszi, hogy tovább árnyaltad a képet. :)

  [Nálam egyébként egyre szimpatikusabb a Mac, de sajnos nem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy az itthoni PC-m sokkal megbízhatóbb a munkahelyi iMac-nél… – amúgy egyiknek sem vagyok az elvakult híve, és belátom, értelmetlen a kérdés. :)]

 10. csordi avatar

  [re=4679]hal[/re] Dolgoztam egy évet iMacen tisztán pécés környezetben, rákötve a hálóra, de nem volt vele gondom. Igaz, az első generációs volt (még powerPC). Lehet azóta rontottak rajta az Intellel, de tényleg tünet mentes volt. Az elején kellett kicsit marháskodni a beállításokkal, de a havonta változó belépési kódot valamiért így sem tudta lekezelni. Ilyenkor mindig elballagtam a rendszergazdához és kézzel beállítottuk. Meg volt még egy gond, a mailben érkező meeting meghívókat ignorálta (ezt lehet, hogy nem is rónám fel hibának :)). Viszont nem fagyott, nem léptek ki a programok, stabil volt és csendes.

  Több olyan helyen dolgoztam, ahol mac halózat volt és annak a minősége csak a rendszergazdán múlott. Volt ahol hibátlan volt, volt, ahol folyton akadt valamilyen gond. Többnyire akkor, amikor nem OSX szerver működött, hanem Wines vagy Linuxos. Sajnos a Mac elég érzékeny erre. Ilyenkor folyton ment az ordibálás.
  Viszont az otthoni Macjeim önmagukban sose hagytak cserben.

 11. bjmatt avatar

  [re=4676]csordi[/re] Csordi, van sok igazság a hozzászólásodban és nem is vitatkozni szeretnék, csak pár sort még. :)

  “Ha Macet veszel, az egy brand”
  Az előző munkahelyemen forgalmaztunk apple termékeket is, sokszor néztem bele a gépekbe, szervíz, bővítés, egyéb okok miatt. HYNX ramok, ócska cd/dvd drive-ok, gyakori pixelhibák. Szóval én jobban megbízom a geil RAM-jaimban, meg a Pioneer dvd-írómban, még akkor is, ha nem brand, nem kompakt, de legalább mennek.

  “benne van az árban más apróbb, de hasznos programokkal együtt”
  Tény hogy alapból jó dolgok vanak az osx-ben, de én windows-on is jól érzem magam a picasa-val, thunderbird-del, vlc-vel, gtalk-kal, trillian-nal. Ami viszont az osx javára billenti a mérleget, a beépített os-featureök sztem. Screencapture, automator, az ilyen “apróságok”, amiket windows-on nehéz elérni, még külső alkalmazásokkal is és könnyű rászokni a jóra. :/

  “Én valahányszor PC mellé ültem csak szívtam, de komolyan.”
  Látod ez lehet szerencse kérdése, mert én pont fordítva. Minden macemmel problémák voltak és nem szoftveresen.

  Én itt most is mac-re szavaztam, mert szerettem őket, nagyon jó gépek, AMÍG nem csúszik be a nagybetűs hardverhiba. És ebből én az utóbbi egy évben sokat láttam az előző munkahelyemen. Lehet hogy csak az inteles váltásnak tudható be, azelőtti szériákat nem láttam testközelből, lehet azok kiforrottabbak voltak. Egyébként ennek a nagy “olcsóságnak” (most komolyan, 20-as egész jó minőségű lcd, korrekt teljesítmény, minden szoftver 3 kiloért az nem sok) ott isszuk meg a levét, hogy HYNX ram, barnuló macbook, bedöglő superdrive, egyre inkább fogyasztási cikk lesz, nem 10 évre vannak hitelesítve (direkt túlzok).

  Az ár/értékkel viszont nem tudok egyetérteni az előttem szólókkal, sztem igenis jó az ár/érték tényezője a macnek. Fél éve vettem pc-t itthonra, és próbáltam előre gondolni. Igaz a monitor megdobta a költségvetést, de a mostani imac-eknek megfelelő konfigot vettem, egy kicsit jobb lcd monitorral és egy picit felette vagyok a mostani legkisebb imac árának. Ebben most nincs wifi, nincs távirányító, bluetooth és nem kaptam hozzá xp-t. Pedig nem brand és nem drága helyen vettem, ismerős válogatta össze a konfigot, pici kedvezménnyel.

  Továbbra is azt mondom, hogy a mac mindennel együtt jobban megéri, de imádkozzunk hogy ne romoljon el. :)

 12. csordi avatar

  bjmatt: A brand nem minőséget jelöl sajnos, hanem csak egy befuttatott márkanevet, aminek más ára van, mint egy névtelen cuccnak. Régebben az Apple valóban jobb minőségű termékeket gyártott, de azok árban magasan fölötte álltak a piacnak. Most levitték az árat és sajnos ezzel együtt a minőség romlott. Ezért nem szoktam venni első generációs gépeket tőlük, csak a második vagy harmadik sorozatot. Ez alól eddig összesen egy kivétel volt, de azzal hál istennek nem volt semmi bajom.

  Nem is olyan régen hallgattam a rádión egy telefonos cég főemberét (talán Nokia). Ր mondta, hoogy a telefonokat egy évre készítik, mert ennyit enged meg a piac. Persze, bírják a készülékek valamivel tovább is, de olyan a verseny és olyanok avásárlói szokások, hogy nem éri meg a fejlesztésbe ölni a plusz pénzt. Szerintem valahogy így lehet a számítógépek terén is.

 13. bjmatt avatar

  Teljesen így van szerintem is, rövid élettartamú fogyasztási cikk. Ami abban az esetben oké lenne, ha megfelelő szervíz is tartozna hozzá. Mármint itthon. Bár amióta szervízváltás volt, nem tudom változott-e a helyzet, remélem hogy igen.

 14. hal avatar

  [re=4685]csordi[/re] Csak most vettem észre, hogy nem jelent meg ez a hozzászólásod. Bocs, nem tudom, miért volt.

  Egyébként a munkahelyemen egy Linux szerveren vannak PC-k Mac-ek vegyesen. Lehet, hogy leginkább a hálózatunkkal van a gond (pl. lassúság, vagy a save as-nál állandóan egy szintel feljebb akar menteni), de az egyik legdühítőbb, hogy az Adobe programokból és a Firefox-ból kb. 80 %-ban csak force quit-tel tudok kilépni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: