Félelem

A BLOGHon azt írtam, nem idézek Wass Alberttől, mert akkor szívem szerint az egész könyvet kellene idéznem. Itt a SZEMETESben most mégis megteszem. Majdnem pontosan egy éve írtam róla, hogy a jelenlegi hatalom egyik legfőbb érdeke, hogy félj. Mindent meg is tesznek érte, hogy így legyen: rosszarcú tüntetőket mutogatnak, vagy akinek „nincs baj a külsejével”, azt félelmetes megvilágításba helyezik. És persze ne feledjük a tavalyi aljas „rendőri” intézkedéseket sem, mellyel jelentősen hozzájárultak a félelem fenntatásához. Wass Albert gyönyörűen megfogalmazza a lényeget. A félelem:

Világfelfogás. Világnézet. A rabszolgaság egyetemes világnézete, amit durva és kegyetlen erőszak termel ki rendre a leigázottak lelkében és agysejtjeiben, s mely korlátlan hatalmat biztosít a leigázók számára, még akkor is, ha a rabszolgák létszámával szemben az ostort suhogtatók száma nevetségesen csekély. A félelem az emberiség legnagyobb ellensége, nem az ilyen vagy amolyan diktátorok. A félelem maga, amit a diktátorok mesterségesen állítanak elő, mint valami idegbénító, agysejtekre nehezedő, szemmel nem is látható szert, aminek gázával megfertőzik és megbénítják a népeket. […] Ha nem lenne olyan szörnyűségesen tragikus, nevetni lehetne ezen!

(Wass Albert: Ember az országút szélén)

Végül szeretném egyértelművé tenni, hogy Wass Albert nem a szemetesbe való – legfeljebb a téma, ami szomorúan aktuális ma is.


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

5 hozzászólás a(z) “Félelem” bejegyzéshez

 1. punyek avatar

  na most nézdd el nekem, de ha már blog és lehet kommentelni, tennék egy megjegyzést. teljesen egyértelmű hogy nem balra szavaztál, ez tény. én meg nem jobbra, tessék le lehet vörösingezni, már 100%os resistem van ellene. szóval azt mondod a diktatúra kelt félelmet, amit nem is cáfolok, nekem is tele van a hócipőm a kormánnyal mióta vállalkozó lettem, de. az hogy a média mit mutogat és az ami az utcán történik, nem mindig fedi egymást gondolom, valószínüleg realtime retus és montázstechnikával ferditik el a képet kormány felsőbb utasítására. az hogy megvadult félidióták rombolnak városszerte, akik kifejezetten kormányellenes tüntetésen vesznek részt, az csak azért van hogy a kormány félelmet keltsen? csak az a baj, hogy én nem a gyúrcsánytól félek hanem attól a kopasz állattól aki egy molotovot hajít felém, vagy attól a gárdistától aki nyilas katonákra emlékeztető egyenruhában masíroz az utcán (gondolom ők is jól álcázott balosok), PEDIG elvileg nekem nem is szabadna félnem, mert nem vagyok se zsidó, se cigány. mondjuk keresztény se vagyok, remélem azért megúszom a golyót. tudod az a baj, hogy a jobb oldal próbálja úgy beállitani a dolgokat hogy a kormány a félelemkeltő, miután kiküldi a megvadított kutyáit az utcákra örjöngeni, majd amikor a rendőrség fellép, akkor sírnak hogy ez már rendőri brutalitás, meg rendőrállam, és a kormány félelmet akar ezzel kelteni… igen? lehet menni argentínába ahol a szolgálati fegyó egy M16os, és a korrupció az eget veri. az a baj hogy a kedves politikusok – mindegy melyik oldalon vannak – az “úgy kezdődött a bunyó hogy visszaütött” szabályok szerint játszanak, és ennek mi isszuk meg a levét.

  amúgy meg respekt a csendes tüntetőknek, és a békés jobboldalnak, nem velük van bajom, bár megmondom őszintén fingom nincs miért szeretik ennyire OV-t.

  na a lényeg hogy a politika miatt megint fement a pumpa, és fölöslegesen irogatok, ide, mert ettől nem lesz jobb senkinek, csak rosszabb…

 2. hal avatar

  Nem akarom, hogy felmenjen a pumpa, inkább nem írok semmit…

 3. punyek avatar

  hagyjuk is, igazából az a legrosszabb hgoy a 8 évem alatt amig ide is meg oda is szavaztam, minannyiszor csalódnom kellett. szóval van egy ember aki az első ebben az országban, akinek mutatnia kéne az utat, hogy mi a birka nép kik elmegyünk szavazni, de fingunk nincs semmiről, legalább érezzük hogy azok a birkák ott öltönyben azért vannak ott mert különbek mint mi, mert tudják a nagy titkot, hogy mitől lesz az ország olyan mint egy fejlődő eu-s tagállam. erre mindannyiszor kiderül hogy semmivel sem különbek sőt! rosszabbak.. sokkal. és csalódást okoznak, ami rosszabb mint ha mondjuk tökönrugnának mert azt vissza tudom neki adni, de én mivel okozzak neki csalódást? ne fizessek adót? ne menjek orvoshoz, ezzel is a vizitdíjat kúrtítva? vagy mivel? semmivel. talán azzal fogok legközelebb csalódást okozni, hogy nem megyek el szavazni. amúgy az egészben azt nem értem, hogy a jobb oldal mivel lehet hitelesebb, becsületesebb, igazmondóbb mint a bal? ki hiszi el még itthon hogy ha a jobb oldal kerül korményra nem ugyanezt fogja csinálni, hogy nem a saját zsebükre fog menni a játék, mint ahogy anno is történt amikor Aranyhajó és társai kicsit többet számláztak mint amennyibe került a dolog. ki hiszi el hogy anno szükséges volt a korona esztergomba való, majd onann visszaszállítása? ki hisz még a jobb oldalnak? vagy az idő mindent megszépít alapon működnek a dolgok a politikában? ezek szerint mondjuk 6 év mulva már senki nem fog emlékeznbi öszödre, meg a nagy böszme fletóra? nemvágom, szerintem teljes cserére lenne szükség a jobb és bal oldalon egyaránt. csak sajnos itthon már mindenki annyira korrupt, hogy ha én kerülnék az első ember helyre valószinüleg ugyanezt tenném… és ez a szomorúság tárgya szerintem. rossz példának rosszak a követői.

 4. punyek avatar

  amúgy nem volt szándékomban megsérteni téged, bocs ha esetleg sikerült.

 5. hal avatar

  [re=1894]punyek[/re] Nem, egyáltalán nem sértettél meg, majdnem mindenben egyetértek az előző megjegyzéseddel, csak egyszerűen nem volt kedvem kifejteni a véleményem – bocs, én se sértésnek szántam.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: