A remény rabjai

Az InDesign CS3 extra szűz olivaolaj mellé kaptam még egy DVD-t is Gergőtől karácsonyra. Állítólag már említette korábban, hogy ez egy nagyon jó film – csak én elfelejtettem. Miután (még tavaly) megnéztem, beigazolódott, hogy kollégám ezúttal sem hazudott: briliáns történet, nagyszerűen megfilmesítve – örülök, hogy 13 év után hozzám is eljutott. (Az IMDb-n egyébként közel 300 000 szavazat alapján minden idők második legjobb filmje.) Ha esetleg valaki hajlandó reklámokkal szaggatva megnézni, jövő vasárnap éjfélkor vetítik a Cool TV-n (nem is gondoltam, hogy értékes műsorok is vannak ott).

A remény rabjai – jelenet a filmből

The Shawshank Redemption (1994) » Wikipedia (en) | » IMDb | » est.hu

Frank Darabont sokáig dédelgette Stephen King elbeszélésének megfilmesítését, és a forgatókönyv megírása után nem adta mostoháknak gyermekét, noha neves rendezők ajánlottak komoly összegeket a rendezés jogáért. A forgatókönyvíró Darabont azonban úgy döntött, hogy bemutatkozik mozirendezőként is, és állhatatossága a kész filmet látva több, mint érthető. A remény rabjai ugyanis klasszikus fegyelemmel, nagy műgonddal, ritka intelligenciával és hatalmas szívvel megcsinált alkotás, amely egyszerre őriz valamit a vaskos télesti regények komótosan hömpölygő mélységeiből, és a filléres lektűrök szentimentális, megható naivitásából. Börtönfilm, ahol a börtön nem csak a pokol egy földre hozott bugyra, hanem olyan hely is, ahol életek zajlanak, ahol a barátság, a közösség, a szövetség, és a méltóság létérdek – és ahonnét nem mindenki vágyik el. Ismerős és sablonos figurák és helyzetek keverednek meglepően hiteles és emberi problémákkal, és érzékeny, hiteles pillanatokkal, hogy így alkossanak hibátlanul egységes dramaturgiát. Darabont elég bátor ahhoz, hogy apró részletekbe menően bontsa ki figuráit, úgy, hogy közben egyik főhősét szinte az utolsó pillanatig képes kiismerhetetlen és izgató titokként megőrizni. A magukban is izgalmas mozaikdarabok fokozatosan kerülnek egymás mellé, és a megdöbbentő és felemelő összkép csak a legvégén áll össze.

(forrás: est.hu)


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

2 hozzászólás a(z) “A remény rabjai” bejegyzéshez

  1. Dexter68 avatar
    Dexter68

    Tényleg jó volt. Már régen láttam, de annyira tetszett, hogy igazán csak most esett le, hogy Stephen King. Én kérek elnézést, de annyi sz*r fut a neve alatt, hogy ez számomra már riasztó név.

  2. hal avatar

    Én is csodálkoztam először, mert Stephen King-hez nekem is másfajta sztereotítpiáim társultak. Ez egyébként egy 1982-es regénye.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: