A növények magánélete

Karácsonyi ajándékként, Kedvesem által került a fa alá ez a 12 éve készült gyöngyszem. Mikor a Magyar Televízió vetítette, felvettem VHS kazettára, de már jó régen láttam utoljára. Akkor nagyon tetszett, de tartottam tőle, hogy a technika rohamos fejlődése miatt ma már kicsit elavultnak tűnik majd. Jelentem, feleslegesen aggódtam. Ez a 6×49 perc (2 DVD-n) ma is úgy tökéletes, ahogy van! Lenyűgöző fevétlek David Attenborough kalauzolásával. Ha pontoznék még, akkor tízből tizet adnék.

A növények magánélete – jelenet a filmből

The Private Life of Plants (1995) » IMDb | » Wikipedia (en) | » YouTube

A képen az 5. rész végéről (és a DVD borítóról) egy Rafflesia pózol, aki gazdanövényén élősködve méteres virágokkal csalogatja magához a legyeket. „A növények – akárcsak más élőlények – korlátozott mennyiségű energiát fordíthatnak a szaporodásra is. Az élősködő Rafflesia-nak azonban szinte határtalan bőségben áll rendelkezésére a tápanyag a gazdanövény jóvoltából, ha az maga amúgy nem szenved hiányt, és képes elviselni szipolyozó parazitáját. Úgy tűnik hát, hogy a befektetés nélkül szerzett többlet, a növényvilágban is tékozláshoz, pazarláshoz vezet.” – mondja Attenborough.

frissítve (2008. 01. 06.): Végül ezekkel a mondatokkal fejeződik be a sorozat (az utolsó, 6. részt csak a bejegyzés írása után néztem meg): „A növények meghódították a földet a paradicsomi trópusoktól a sivár sarkvidékekig, a dermesztő tundrától a forró sivatagig. Túlélik a tűzvészt és az orkánt, alkalmazkodnak a perzselő naphoz, és az örök félhomályhoz. Elviselik az állatok támadásait, némelyek pedig maguk eszik az állatokat. Csupán egyet nem képesek túlélni a növények: éspedig az ember ádáz támadásait. Amióta megjelent a bolygón, az ember kivágja, beszántja, fölégeti, letarolja és megmérgezi a növényeket. Napjainkban nagyobb erővel folyik mindez, mint valaha. Egyetlen négyzetméternyi erdő és mező sincs biztonságban tőlünk. Csakhogy így magunk alatt vágjuk a fát. Növények nélkül sem ember, sem állat nem maradhat fönt. Ideje lenne ráébredni, hogy a természet kifosztása csupán egy dolgot eredményezhet bizonyosan: végül az emberiség is eltűnik a süllyesztőben.”


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

8 hozzászólás a(z) “A növények magánélete” bejegyzéshez

 1. Sala avatar

  Én nemrég vettem meg Az Emlősök Élete sorozatot! :)
  Naggyon király az öreg David. És ami nem utolsó szempont, a 2 és fél éves kislányomat is nyugodtan leültetem ez elé, és simán leköti. És mégse kisvakond 67edszerre, ami köztudottan ilyen mennyiségben agysorvasztó hatással van a fiatal apukákra. :)
  Egyszóval szerintem kisgyerekes apuka DVD gyűjteményéből nem hiányozhat néhány David Attenborough film.

  Sala

 2. hal avatar

  Köszi a tanácsot, nemsokára aktuális lesz. :)

 3. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Azé Kisvakond rulez! :o)))) Majd rájöttök, hogy mennyivel jobb, mint a Pokemon. Ja, és némelyik Kisvakond történeten tisztán látszik, hogy Zdenek Miler totál be volt tépve :o)))))
  (lásd: Kisvakond álmodik – egy szakállas kövér manus meztelenül szaladgál az erdőben, mert ellopta a biciklijét egy vaddisznó)

 4. Sala avatar

  Dexter68: Persze a korát megelőző a mai napig időtálló alkotás a Kisvakond, csak amikor a nyuszika szül az egyik epizódban és szó szerint gurulnak ki belőle a kisnyuszik…hááát azt már tényleg elég ügyesen kell magyarázni a gyereknek. Szóval, az is elég kemény vízió, de ezeket a látomásokat ilyen múvészek egy kis LSD abszinttal leöblítve koktélal könnyen előállíthatták. :))

 5. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=5202]Sala[/re] jaja! megvolt az is :o))) Még könyvben is.
  Most egyébként Magyar népmesékre van rácuppanva. Na abban is vannak betépett részek. Az ő kedvence az „A béka, a kolbász és az egér”, amit ő úgy mond, hogy „Békakóbász, a kiszegéj ész a kóbász” :o)))
  Nekem meg a „Kiskakas és a sövény” tett be. Ettől kifeküdtem teljesen.
  http://zsebibaba1.multiply.com/video/item/17
  Sztem, aki ezt írta, betépett, berúgott és még az asszony is elverhette :o)

 6. hal avatar

  Hú, vajon mi lehet a tanulság? :)

 7. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=5204]hal[/re] Sztem az, hogy aki berúgott és betépett és még az asszony is elverte, az ne írjon népmesét…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: