Vektoros objektumok másolása InDesign CS3-ból Illustrator CS3-ba nem mindig egyszerű. Legalábbis Macintosh-on, Leopard alatt. Először olyan, mintha történne valami (és ez biztos így is van), de a copy-paste eredményeként az Illustratorban végül nem jelenik meg semmi.

Elismerem, kicsit nyakatekert a következő megoldás, de legalább működik – és talán másnak is jól jön:

 1. InDesign-ban Command+C.
 2. Photoshop-ban Command+V (ha nincs nyitva dokumentum, akkor előtte Command+N az új doksihoz), majd Enter (ekkor Vector Smart Object-ként kerül beillesztésre a másolandó objektum).
 3. Duplaklikk a Vector Smart Object bélyegképére a Photoshop Layers palettáján: az Illustrator megnyitja az objektumot (kvázi sikerült átmásolnod – a Photoshop-on keresztül – InDesign-ból Illustratorba).

49 hozzászólás ehhez: „Másolás InDesign-ból Illustrator-ba

 1. Na látod, erre nem is gondoltam :) Amúgy szerintem nem egyszerűbb (de nem is bonyolultabb): ha nem az egész doksira van szükséged, akkor először ki kell törölnöd a felesleget (Command+C; Command+A; Del; Command+V), aztán export (Command+E), végül fájl kiválasztása és megnyitása Illuban.

 2. Helló.
  Juj de jó, pont témánál vagyunk.
  Segítséget szeretnék kérni ebben a témában.
  Hogyan lehetséges InDesignba betölteni a Corel file-okat, hogy azok (és ez a lényeg) szerkeszthetőek maradjanak. Gondolok itt főként a szövegre.
  Következő app-ok állnak rendelkezésre:
  ind cs2, illust cs2, corel x3.
  Azt már sikerült megtalálnom, hogy corelből 10-es verzióként kimentve az illustrator megnyitja a .cdr-t, editálható formában. Illustratorból .ai-ként mentem el, de Ind-ben (dragndroppal) nem lesz editable a text. A place se jó megoldás.
  A könyveikben épp erről az egyről nincs szó :S
  Mit tegyek?

 3. [re=5366]arfe[/re] Röviden: Sehogy. Corelke sosem tudott normális postscript kimenetet produkálni (és bizony, bementet sem tud… pl. a gradientek mindkét irányba tönkremennek). Ha eps-t exportálsz, ott van lehetőség arra, hogy a text text maradjon ugyan, de ezt csak a marketingesek találták ki, mert nem működik. (szokásos Corel probléma: tudni tudja, csak rosszul)
  Amit tehetsz első körben, hogy a grafikákat szépen kitolod .ai formátumba, a szövegeket meg mondjuk wördön vagy notepaden keresztül átkopipészteled. Persze így is számíthatsz arra, hogy minimum az ékezetes karakterek agyonmennek.
  A második kör, az lesz, hogy a Corelt kizárólag exportálásra használod, munkára meg illustratort használsz.

 4. [re=5367]Dexter68[/re] Na, pont most kaptam egy szép, kövér Corelfájlt. A szövegek simán átmennek kopipészttel indybe, persze a formátum nem.

 5. Na de várjunk csak.
  Nem erről van szó, Dexter.
  Hiszen Illustratorba be tudom hívni a cdr-t. Minden megmarad. Viszont hiába mentem el .ai-ként, az indesignb behúzva az ai fájlt, nem szerkeszthetőek a szöveges részek. Azonos verziószámról van szó (cs2).
  Sőt, illusztrátorban elkészített ai-t se tudok betölteni InD-ba úgy, hogy szerkeszthető text-t kapjak.
  Micsinálok rosszul?
  Nem is.. átfogalmazom:
  Hogy csináljam, hogy jó legyen?

  Ui: Jópár éves dekoratőri tapasztalat alapján mondom, a Corel dekortatőri munkára teljesen jó (fóliavágásra). Csak hogy pozitivumot is kapjon.

 6. [re=5373]arfe[/re] Az InDesign egy kiadványszerkesztő program, ami arra jó, hogy az ember a szöveget formázza benne professzinális módon és belehúzza a képeket, illusztrációkat. De a képeket, illusztrációkat nem teszi a magáévá, hanem csak egy hivatkozás jön létre. És ez így van jól.
  Tehát az illustrator-fájlokat továbbra is illustratorban szerkesztjük, a photoshop fájlokat meg photoshopban.
  Persze vannak kivételek, hiszen a vektoros információt képes átvenni illu-ból kopipészttel, de ez nem minden esetben praktikus.

  Corelke persze jó dekózni, meg fóliát kivágni, hiszen ebben az esetben érdektelenné válnak a (nagyon durva) színkezelési pontatlanságai és a rengeteg effekt, amiket tud ugyan, de rosszul. De professzionális nyomdatermék előállítását csak az vállalja vele, aki tisztában van a program korlátaival, különben sokba kerülhet az újranyomás. Fóliavágásnál meg elegendő a vektorszerkesztői tudományát használni, amiben meg jó a program.

 7. Szomorúság a köbön.
  Akkor marad a copy-paste a szöveg átvitelére.
  Konkrétan arról van szó, hogy egy rekámújságot kaptam. Az előző munkatárs corelben készítette a hirdetéseket (amik közül sok állandó hirdetés), és corelben rakta össze az újságot is.
  Én szeretnék ID-t használni.
  Az összeállításhoz az kell, hogy ha betöltök egy-egy hirdetést, utána tudjam a szöveget szerkeszeteni.
  Azt hittem, hogy Illust-ban elkészítem a hirdetést, és mivel Adobokról van szó, csak áthúzom ID-be, és kész is. Álomvilág? Készítsek el újra minden hirdetést ID-ban?

 8. Igen, én is így értettem.
  Köszönöm a segítségeteket.

  (Adobe-ék miért nem gondoltak erre az Illustrator-> InDesign lehetőségre? :/ )

 9. [re=5385]arfe[/re] Hát, ha már Adobe-ék arra gondolnának, hogy lehetne illustratorban magyar ékezetes betűkkel írni… én már attól boldog lennék.

 10. Az eredeti témához visszakanyarodva, de beleszőve az általam felhozottat is:
  Egyre inkább úgy érzem, hogy adobéknál nem gondolnak mindenre (vagy nekem vannak különleges igényeim?) :
  Photoshopban egy layert drag-n-droppal áthúzhatok Corelbe, és minden szép és jó (szinek oké, transparent oké). Ellenben ha ID-be húzom át, akkor egy “pixelháborús katyvaz” lesz az egész, ultramaximum beállítás esetén is.
  Erre van esetleg valami megoldás?

 11. Hát, ugy néz ki, sokadszori barátkozásom az ID-vel ismét kudarcba fulladt. Csak kétféle gradientet képes használni, azt is elég alap szinten. Ha a photoshop annyi mindent tud, akkor az ID hogyhogy a legalapabb dolgokra se képes? Ha tehetném, mindent PS-ban csinálnék. Az meg végképp az ID ellen szól, hogy kevésbé kompatibilis a saját márkán (adobe) belül, mint a corel. És ez az idióta gradient nemtudás betette a kaput.
  Esetleg van valami lehetőség arra, hogy a machintosos design-t el lehessen készíteni ID-ben? Az íves csillogás-tükröződés reprodukálásáról van szó.

 12. Sztem te másra akarod használni az indesignt, mint amire való, megspékelve azzal, hogy nem tudod kezelni. Ebből egyik sem az indesign hibája. Ha csak annyit megteszel, hogy végigolvasod/csinálod, amit Hal összegyűjtött nekünk, egész jó leszel benne.

 13. Újság szerkesztésére szeretném használni. Úgy tudom, arra való. Egy újságban miért ne lehetne érdekes vizuális dolgokat (mint pl a mac-es design) beletenni?
  A nem tudom kezelni-t inkább úgy mondanám, hogy nem esik kézre. Bőven nem :S
  Itt fekszik mellettem a többször és alaposan átolvasott az IDcs2 könyv is. Valamint jópár, a jútyúbról származó tutorial-videó foglalja a vinyómon a helyet.
  Nyugod szívvel lehetne ugyanolyan a használata, mint pl a PS-é, hiszen PS-ben is összerak az ember egy A/4-es oldalt villámgyorsan. Csak ki kellene bővíteni az ID fícsöreivel.
  Elszomorító, hogy nem lehet vele és a márka többi programjaival (AI, PS) olyan gördülékenyen dolgozni (technikai okokból), mint a Corel és a PS együttes használatakor.
  De nem akarom szapulni, mert biztos jó (valakinek). Számomra feleslegesen túlbonyolított a képességeihez mérten.
  Szóval, nem lehet macintos-szerű designt adni egy objektumnak? (szépen ívelő gradient)

 14. „Elszomorító, hogy nem lehet vele és a márka többi programjaival (AI, PS) olyan gördülékenyen dolgozni (technikai okokból), mint a Corel és a PS együttes használatakor.”

  Engem inkább az szomorít el, hogy ezt kijelentő mondatban leírod, miközben valójában arról van szó, hogy a Corelt és a PS-t ismered, megszoktad, megszeretted; míg az InDesign-nal nem vagy hajlandó kellő mértékben megismerkedni – vagy legalábbis türelmetlen vagy, és várod a sültgalambot. Már most szólok, nem én leszek, aki a szádba röpíti.

  Az InDesign egy nagyszerű (kiadványszerkesztő) program, és tökéletesen megfelel pl. újságok szerkesztésére. És ez még akkor is így lenne, ha semmilyen gradientet nem tudna készíteni (mivel ez „csak” egy extra – a sok egyéb mellett – ahhoz, amit egy kiadványszerkesztő programnak tudnia kell). Valóban messze nem tökéletesek az Adobe programok (sem), de az biztos, hogy vagy nem olvastad át elég alaposan azt a könyvet, vagy a könyv nagyon felszínes.

  Egyébként nem tudom, milyen az a „macintos-szerű, szépen ívelő gradient”, de van egy Gradient Swatch nevű eszköz a Tools panelen, és van még egy különálló Gradient panel is (és én is írtam már róla néhányszor: http://www.haldesign.hu/blog/index.php?s=gradient).

 15. A gördülékeny munkát a 15. hsz-ben leírt problémára értettem.
  Azt nem mondanám, hogy nem vagyok hajlandó megismeni, ha már a könyvre is beruháztam, tutorialokat gyüjtök és tanulok belőlük, valamint irtam azt is, hogy sokadszori próbálkozás az összehaverkodásra.
  Nem várom a sültgalambot, szívesen tanulok, de ehhez látom kell a logikus felépítést.
  A kedvenc programodról van szó, várható volt, hogy megvéded.
  Ez a te blogod, de nem vártam ilyen lendületű védekezést, ezt az “én többet nem segítek neked, mert csúnya vagy, és lefikázod a kedvenc programomat” reakciót ( = tőled ne várjak sültgalambot).

  A gradient továbbra se megoldható, a miértje továbbra se világos.

  A Bridge miről szól? Nem a programok közötti objektum másolásra való? Orvosolható vele a fentebb említett probléma ( szöveg átvitele görbévé / raszterré alakítás nélkül, 3. Hsz) ?

 16. Amit írtam vállalom, azt magyarázol bele, amit akarsz. Csak annyit szeretnék még hozzátenni, úgy érzem nem sok esélye van, hogy közös nevezőre jussunk, és se időm, se kedvem ezen fáradozni. Ha megbántottalak, elnézést, nem volt a szándékom.

 17. Nem, nem bántottál meg.
  Jobban belegondolva a fogadjistened végül is jogos válasz az én adjonistenemre: idejövök, aztán mondom, amit mondok, neked nem tetsző tartalommal/stílussal.

 18. Nem tudom, hogy milyen jellegű a hirdetési ójság, de ha ilyen BP. Piac-Hekki jellegű az anyag, akkor attól tartok, nem biztos, hogy az ID a Te ideális eszközöd. Lehet, hogy Illu-ban kéne az oldalakat összerakni, vagy maradni a Corelnél.

 19. Hogy miért tud az egyik Adobe program többet, a másik meg kevesebbet? Hogy megvedd mindhármat. Valljuk be őszintén, nem volna olyan nagy kunszt az ILLU, PS, IND combóból egy mega-programot csinálni, amiben helyben minden feladat elvégezhető lenne (illusztrácio, rasztergrafika, typo) … Csakhát nem biztos hogy ez a jövedelmező út :)

 20. Egyetértek. Különösen bosszantó, hogy folyamatosan egyre több az átfedés a programok között, de mindegyik egy kicsit másképp tudja ugyanazt.

 21. Én PS-be szeretnék Glyph palettát és gyorsbillentyűt a foreground color választó ablakhoz, gondoljunk együtt rájuk holnap 10 körül és hátha célbaér a pozitív energia! :)

 22. [re=5406]zwoelf[/re]
  Nemi a többet/kevesebbet tudásról beszélek, hanem arról, amit hal is mondott, hogy minegyik programjuk kicsit másképp (vagy részben-lásd sírásomat gradient témában) tudja ugyanazt. És ez pont elég ahhoz, hogy ne tudj gördülékenyen, maximális rutinnal dolgozni, mert mindig el kell gondolkoznod a hogyanon.

  PS-ben jó lenne, ha a brush irány-állítóban a függőleges tengely lenne a 0 fok, mert jelenleg az iránya jobbra mutat: mikor elforgatom a óramutatónak ellenkező irányba 90fokkal, a nyíl felfelé néz, viszont a brush elfordul balra, ezáltal a nyíl mindig téved 90fokot :/

 23. Csatlakozom én is a kívánókhoz: szeretném, ha a copy-paste művelet akármelyik Adobe CS programból bármely másikba hibátlanul működne!

 24. Én nem pont arra gondoltam, hogy a másolás után még a szöveg is szerkeszthető legyen, de nem bánkódnék, ha így lenne ;)

 25. [re=5395]arfe[/re]: Azt hiszem a fennakadást részben az okozza, hogy a Corel Draw-t szeretnénk az Indesignal összehasonlítani. Holott a corel drawt inkább az illustratorral, míg az indesignt a corel venturával lenne ildomos.
  És mint korábban említette valaki, a corelben valóban óvatosan kell használni az effekteket, saját tapasztalatom szerint az indesign-ban pedig NEM SZABAD :) Illetve persze mért ne lehetne, csak oda kell figyelni az exportnál…

 26. [re=15695]komenymag[/re]:
  Corel Ventura…. de rég hallottam a nevét.
  Vajon használja ezt valaki?

 27. [re=15696]bazáros[/re]: Én még annó próbálkoztam vele, amikor még a leánykori nevén Xerox Venturának hívták. :o)

 28. hellotok

  [re=5399]arfe[/re]: hasonló helyzetben én is jártam mint te. úgy oldottam meg, hogy a stílusokat újra megcsináltam indiben, de a reklámokat még a régi programban hagytam, csak kiexportáltam eps-be, aztán ezt az eps-t húztam be indibe. fokozatosan vittem át minden hirdetést indire – újakat már indiben csináltam, régieket még az előző programban editáltam, és végül már 100% indi volt az újság.

  azt a részt nem értem, hogy a behúzott illu dokumentumot nem lehet editálni. indiben a behúzott fájlra jobb klikk, a felugró ablakban meg “edit orginal”. én ezt így gyakran használom. vagy dolgozol illuban/ps-ben, elmented és indiben automatikusan frissítődik (néha nem akaródzik neki)

  a gradientekről meg az a véleményem, hogy nem szép ha pl. egy újságban van XY tipusú. ezért is van csak 2 az indiben, 2 alap. meg nem minden nyomdában szeretik a gradientes dokumentumokat – pl. előző munkahelyem (kiadó – napilapok, hetilapok… saját nyomdával)

 29. [re=15706]hal[/re]: én a típusra gondoltam: lineáris és kör alak . persze ezeket lehet kombinálni, színekkel játszadozni…
  quarkba van 5 fajta vagy mennyi, már rég dolgoztam vele. lineáris, kör, prizma, piramis…

 30. Sziasztok!

  Az én problémám pont a fordítotja a témában szerplőjének.

  Illustratorból szeretnék átvinni egy összeszerkesztett oldalnyi anyagot Indesign-ba. Minden szépen át is tudok pakolni. A problémát az ilustratorba beillesztett Photoshop képek jelentik. Tulajdonképen az érdekelne, hogy a hivatkozásokat be lehet -e integrálin az indesign dokumentumba. Azaz a PS képeket az indesign közvetlenül érje el.

  Eddig csak otthon használtam ilyen szoftvereket, de most a munkahelyen is megkaptam a “megtisztelő” feladatot, hogy állítsak össze egy anyagot. Szóval bocs ha túl amatör kérdésel fordlok felétek.

  Előre is köszi a segítséget!

  Üdv: jesus

 31. [re=18119]Jesus[/re]: Ha az a cél, hogy a PS kép az InDesign dokumentum része legyen, ne pedig link, akkor Ctrl+C, Ctrl+V. Ha hivatkozott képként (linkként) szeretnéd átmásolni, akkor az már sajnos nem fog menni, az InDesign minden másolásnál „magáévá teszi” a képet.

 32. [re=18121]hal[/re]: Igen, én is így gondoltam a gyakorlati tapasztalat útján. A kérdés igazából azért problémás, mert az összeszerkasztett oldal esetén fontos a kép jó minősége (tárgyfotó) és a pontos méretezés. Ugyanis a tárgyfotók adott méretarányhoz vanak szerkesztve. Akkor gondolom az a járható, helyes út ha illustratorban beágyazom a képeket a szükséges minőségben és úgy rakom át indesign-ba. Az előre elkészített oldalak adott kerthez vannak pozicionálva és méretezve. Azon nem változtathatok.

  Bocs ha kicsit ködösen fogalmazok.

 33. Az InDesign-ba illesztés szempontjából mindegy, hogy az Illustrator-ba beágyazod vagy nem (ID-ba így is úgy is beágyazva kerül). Nem lenne jobb megoldás, ha a képeket külön raknád bele az InDesign-on belül? Azt is csinálhatod, hogy átkopizod képestől, aztán InDesign-ban kitörlöd a képet a keretéből (duplaklikk+Del), majd beplészeled a már adott keretbe (Ctrl+D). Nem ismerem a konkrét feladatot, lehet, hogy nem ez a legjobb megoldás.

 34. [re=18123]hal[/re]: Köszi a segítséget! A több képpel együtt sajnos nem volt hajlandó másolni. A képekre ráilleszettem egy-egy téglalapot és így már tudta kezelni. ezzel a módszerrel gyakorlatilag úgyanazt az elvet sikerült alkalmazni, mint amit tanácsoltál. Sajnos a szöveget átvive már nem kezelte szövegkét, de ez a legkevesebb, a hangsúly úgy is a képeken volt. A szövegrész beillesztését máshogy is meg tudom oladani. :)

 35. Totális amatőrség ez a program, olyan körülményes még ma is, mint egy sivatagi hadművelet 350 tankkal és 80 repülővel.
  De ez az oldal jó.

 36. Dexter68 – nos éppen ez a baj, hogy egyszerre használok hat szoftvert, hogy egy alapmű a kívánt minőségben és gyorsasággal elkészüljön, de fogom a fejem a sok esetlen, átgondolatlan, sokszor szinte szándékosan ostoba megoldás miatt, amire kényszerítenek minket a programozók.
  Nyilván mindenki elbúcsúzott már régen a Coreltől, – van aki meg sem ismerte -, de amit az Adobe pl. az igazítás és a szövegdobozok terén ránk tukmál, az egy bohózat. Meg lehet tanulni, de bohózat marad.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.