« Az első videokamerám: Sony HDR-SR10E

Ami tetszik

A lényeggel szerencsére nincs semmi baj: kiváló a képminősége; szép, és átgondolt a külseje, jó a fogása, kényelmes kézbe venni.

Ami bosszant

A fentiek után – és a márkáról alkotott elképzelésem alapján – különösen kiábrándító és bosszantó: a kamera primitív és ronda menüje; és sajnos az érintőképernyőjét sem tudtam megszeretni. Utóbbival leginkább az a bajom, hogy a zsíros ujjlenyomatok meglehetősen zavaróak tudnak lenni erős fényben. Ezen kívül sikerült a kb. másfél mm-re süllyesztett kijelzőnek egészen a szélére tervezni néhány „gombot” – zseniális, nem?

elso_honapom_az_elso_videokamerammal

Nem akarom agyonrészletezni, a menü nehezen átlátható, illogikus és csúnya, a kezelése – finoman fogalmazva – kimondottan kényelmetlen. Csak egy példát említek, ez a „kedvencem”: egy felvétel törléséhez minimum ötször kell megérinteni a képernyőt! OPCIÓK > KUKA IKON > TÖRLÉS > IGEN > OK. Ezek közül a vége a legjobb: miután töröltem a felvételt, egy üres, gusztustalan kék (#0000ff közeli) képernyő bal felső sarkába suvasztott aprócska „OK” gombot kell megcéloznom az ujjammal! És szinte mindent ugyan így le kell okézni, miután már végrehajtódott a kiválasztott művelet! Egyszer, csak egyetlen egyszer kipróbálta ezt valaki, mielőtt gyártásba ment? De tovább megyek: hogyan tervezhet egy akkora marha a Sony videokamerájához menüt, aki nem képes eleve belátni, hogy a kívánatos cél az lenne, minél kevesebbszer kelljen megérinteni azt a kibaszott képernyőt? Ja és a beépített zoom-mikrofon alkalomszerűen visszaáll az alapértelmezett „KI” állásba. Még nem sikerült rájönnöm, hogy ezt mi okozza (vagy esetleg csak véletlenszerűen történik mindez, a felhasználó bosszantására); de biztos én vagyok a hülye, mert még azt sem értem, hogy miért a „KI” állapot az alapértelmezett?

Valahogy úgy érzem magam, mintha vettem volna egy Lexus-t, Trabant műszerfallal. Na mindegy, majd megszokom, végülis a lényeg, hogy a menettulajdonsága kiváló.

És hogy valami pozitívval fejezzem be: tegnap vettem egy 0,3-as szorzójú Raynox HD-3032PRO előtétet az Optiform-ban. Szép nagy vele a látószög.

8 hozzászólás ehhez: „Első hónapom az első videokamerámmal

 1. A törlés az én Pana kamerámon is kabaré: van ugyan egy kuka ikonnal ellátott gomb a gépen, amiről az ember azt gondolná, hogy ha visszajátszáskor megnyomom, akkor egy jóváhagyás után törölne, de nem. Be kell menni a menübe, ott jön egy rémes procedúra, amiben egyszer a kukás ikon is szerephez jut… Úgyhogy én utólag szoktam törölni amikor már a gépen van az anyag.

 2. Nincsen ezzel semmi baj, már ami a menüt illeti. A gyártók valószínűleg abból indulnak ki, hogy minden vásárló analfabéta vagy kantoni és még a saját nyelvét sem ismeri, minden más, mint például a kijelző be nem törése már csak plusz nyereség. A kutatásfejlesztésen biztos mások dolgoznak, mint a végső dizájnon… törölni szerintem is inkább utólag praktikus, vagy növesszél hosszú körmöket, maximum azt hiszik, hogy gitározol : ) Egyébként a windows nem ugyanezt csinálja? Törli? Biztos törli? Igen? Nem? Mi nem?

 3. A törlés funkciót én nagyon jól eltaláltnak tartom a Fuji kamerámon. Felfelé nyíl > YES-CANCEL > Kép törölve. Sajnos a Sony cuccok esetében bődületes hülyeségek tudnak előferdülni, például egy CyberShot nevű kiskompakton mire megtaláltam múltkor a visszanézés funciót, azt hittem átveszem az első nyugdíjamat.

 4. [re=8289]Dexter68[/re]:, [re=8290]http://cimarcimar.blogspot.com/[/re]: A letöltés utáni törléssel két bajom van: egyrészt csökkenti a hasznos kapacitást, másrészt feleslegesen megy a mentéssel az idő.

  [re=8291]suexID[/re]: Nekem eddig nem volt Sony cuccom, de ezek szerint ez is az imázs része.

 5. Vettem egy Sony HDR-SR10E kamerát én is, két napos,eddig még nem volt kamerám. Van egy alapvető problémám, nemtudom a számítógépre lementeni, átkonvertálni a felvett anyagot. Nemtudom lejátszani a filmet, valami program kellene. Sajnos számítógép zseni sem vagyok.
  -Valaki, ha tudna segíteni, megköszönném!
  Esetleg, ha Magyar program lenne(angolul nem tudok). Vagy egyébb jó tanács.

 6. Szia!
  Nekem is ez a kamera lett a kiszemeltem és csak téged találtalak aki írt is róla. Ha nem vagyok tolakodó lehetne kérnem egy kis videó részletet ami tükrözi valamennyire a fullhd tulajdonságait ennek a kamerának? Vimeo-n csak 720p agyontömörített dolgokat találtam róla, bár azok se voltak rosszak. (Adok ftp címet is ha szükséges.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.