IHK #1: Láma Ole Nydahl

Eddig úgy volt, hogy ha tudomást szereztem valamilyen érdekesnek tűnő eseményről, könyvről, filmről vagy zenéről, akkor azt beírtam a Netvibes megfelelő jegyzetdobozába (Esemény, Könyv, Mozi, Zene). Vagy már be se írtam, mert úgyis tudtam, hogy nem lesz rá időm. Ezután úgy lesz, hogy ide is megírom.

Gondolkodtam valami frappáns és rövid sorozatcímen. Végül megelégedtem csupán az utóbbival. IHK, vagyis nekem (eddig) Idő Hiányában Kimarad(t) – ha Te ott voltál, olvastad, megnézted vagy meghallgattad, írd meg róla a véleményed; vagy ha kedvet kapsz, menj el, olvasd el, hallgasd meg és nézd meg!

Magyarországra látogat Láma Ole Nydahl

A Gyémánt Út Buddhista Közösség szeretettel meghívja Önt Láma Ole Nydahl „A Nyugat találkozása a buddhizmussal” című előadásaira Szegedre és Pécsre.

A buddhista tanító 20 éve járt első alkalommal Magyarországon, azóta a Gyémánt Út Buddhista Közösség Magyarország legnagyobb buddhista egyházává nőtte ki magát, országszerte összesen 27 városban, településen található világi buddhista központ.

Láma Ole Nydahl

A dán származású Ole Nydahl és tavaly elhunyt felesége, Hannah Nydahl a hatvanas években ismerkedtek meg a buddhizmussal nepáli utazásaik során. Miután a tibeti buddhizmus karma kagyü iskolájának feje, a 16. Gyalva Karmapa első személyes nyugati tanítványaivá fogadta őket, intenzív tanulóévek következtek a Himalájában. A hetvenes évek közepétől Karmapa kérésére Ole és Hannah meditációs központokat kezdtek létrehozni a nyugati országokban, hogy a buddhizmus értékei minél több ember számára elérhetővé váljanak. Ma már több mint 550 ilyen centrum létezik szerte a világban Oroszországtól Brazíliáig, Kanadától Ausztráliáig, így Pécsen és Szegeden is. Ezekben a centrumokban az érdeklődők találkozhatnak a buddhizmus hiteles, tiszta tanításaival, megismerkedhetnek különféle meditációs gyakorlatokkal és amennyiben felkeltette érdeklődésüket e látásmód, a centrumokban létrehozott könyvtárak, illetve a rendszeresen meghívott utazótanítók által közvetített információk révén mélyebb ismeretekre is szert tehetnek.

A láma egy év alatt kétszer utazza körbe a Földet, szinte minden nap más városban ad 5-6 órás, sőt sok esetben egész napos tanításokat, megosztva tapasztalatait minden nyitott emberrel. Az általa több mint harminc éve fáradhatatlan munkával közvetített szemlélet már eddig is rengeteg ember hasznára vált, amit bizonyít a minden alkalommal megjelenő ezer-ezerötszáz fős hallgatóság is.

Láma Ole Nydahlt a közösség pécsi csoportja a szegedi csoporttal közösen hívta meg hazánkba, mivel Szeged a Pécs által benyújtott „Határtalan város” című pályázatban kiemelt partnervárosként jelenik meg. Az eseménynek különleges aktualitást biztosít, hogy az Európai Unió a 2008-as évet a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. A pécsi buddhisták a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra is különleges rendezvényekkel készülnek, melyek már 2007-ben megkezdődtek, és céljuk, hogy 2010-ig, és az ezt követő időszakban is folyamatosan elérhetővé tegyék a buddhizmust az érdeklődők számára.

2008. december 5. 18.00: SZEGED, Szegedi Városi Sportcsarnokban (Temesvári krt. 33.)

2008. december 6. 18.00: PÉCS, Pécsi Lauber Dezső Városi Sportcsarnok (belépő: 1500 Ft)

Bővebb információ: www.buddhizmusma.hu | Láma Ole Nydahl a Wikipédián

Láma Ole Nydahl könyvei

Kíváncsi lettem Láma Ole Nydahl könyveire is. Esetleg olvastad valamelyiket (Mahamudra; Minden határon túl; Belépés a Gyémánt Útra; Ahogy a dolgok vannak)?

folytatás »


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

4 hozzászólás a(z) “IHK #1: Láma Ole Nydahl” bejegyzéshez

 1. drzen avatar
  drzen

  Nem kell megmutatni az utat senkinek, hogy tudd melyiken kell járnod. Kezdettől fogva azon haladsz, nem kell mást tenned csak elfogadnod.

  Tudod én rengeteg könyvet olvastam régen. Később felhagytam ezzel, mert elterelték a figyelmem a lényegrői. Mégis ha javasolnom kellene, és csak egyet mondhatnék amit feltétlen olvass el, akkor Raymond Smullyan, A tao hallgat c. könyvet ajánlanám.

  Bár a címében már benne van a lényeg. :D

 2. hal avatar

  Köszi, ismerős a címe, már hallottam róla, most felírtam a dobozba. :)

 3. Hozzászóló avatar
  Hozzászóló

  Szerintem mindenképpen hallgasd meg őt élőben, ha érdekel. A könyvek közül a Belépés a Gyémánt Útra nagyon olvasmányos, izgalmas klassz útleírás, és tanítás is egyben, sőt kordokumentum (dán hippik Európában 60-as évek vége, 70-es eleje), melegen ajánlom. Az Ahogy a Dolgok Vannak pedig valóban az aminek az alcím mondja, korszerű bevezetés buddha tanaiba. Jó utat!:)

 4. hal avatar

  Köszönöm! :) (Utóbbit megtaláltam a mek.oszk.hu-n.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: