PDF exportálás után a 100 % feketéből négy szín lesz?

Tanulni jó dolog. Tamási Ákostól pedig sokat lehet. Most tovább adom a tudást, mert megosztani is jó dolog. Alábbiakban novemberi levelezésünk néhány tanulságos darabkája olvasható.

hal: Tudsz róla, hogy ha InDesign-ban PDF exportnál Output Profile Inclusion Policy: Include Destination Profile-t állítasz be, akkor a PDF-ben az egyszín feketéből négy színes lesz? A munkahelyi gépemen találkoztam először a problémával, miután visszaszólt egy nyomda, hogy négy színben van a fekete. Megnéztem a forrásfájlt, mondom ez hülye, hol van itt négy szín? Aztán megnéztem a belőle exportált PDF-et, és tényleg négy színből volt. Nagy nehezen sikerült rájönnöm, hogy a már említett beállítás okozza. Include Destination Profile nélkül jó…

Ákos: Soha nem szoktam nyomdának exportálni, mindig ps és distillálás, mivel így sokkal kisebb és szabványosab pdf-et kapsz mint az export esetén. Valóban négy színes lesz a pdf-ben a fekete, ha a Simulation Profile rosszul van beállítva Acrobatban, mivel ilyenkor azt fogja neked szimulálni! Ha átállítod arra a profilra ami InDesignban is volt, akkor már 100 % fekete marad. Ezért nem szoktam a nyomdának szánt pdf-be profilt ágyazni, hogy elkerülhessük az ilyen nem kívánt (vagy rossz beállításból adódó) cmyk bontásokat. Akkor amikor nem kapcsoltad be a profil beágyazását, akkor az Acrobat nem tudja hogy „honnan jön” a színbeállítás, így a 100 % feketét nem tudja mihez képest átkonvertálni. Jól csinálja ő, csak sajnos a mai nyomdák még mindig nincsenek a helyzet és a kalibráció magaslatán… :(


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

9 hozzászólás a(z) “PDF exportálás után a 100 % feketéből négy szín lesz?” bejegyzéshez

 1. krys avatar

  Én is nemrég jártam hasonlóképpen. Jó tudni az okát :) Köszi, hogy megosztottad.

 2. norbi avatar
  norbi

  Bennem sokszor felmerült már -hasonló problémák miatt- a kérdés, hogy az id, illu miért nem képes pdf exportkor elvégezni azt, amit a distiller el tud. Miért nem építik be magába az id-be és illu-ba a disztillálást? Nem látom a miérteket, csak a feleslegesen túlbonyolított folyamatot.

 3. hal avatar

  Ahogy egyszer Tamási Ákos is írta itt valahol (csak most nem találom), marketing szempontból így előnyösebb: több program, több pénzért. Jobban díjaznám a jobb program, több pénzért stratégiát.

 4. zwoelf avatar

  [re=13963]hal[/re]: Nade jobb programot nehezebb eladni, mint több programot sok pénzért. És most ne magadból indulj ki :)

  Ez ugyanolyan, hogy vékonyabb könyvet nehezebb drágán eladni mint egy vastag akár volumenizált kötetet :) s most se magadból indulj ki!

 5. hal avatar

  Persze, értem én – csak nem értek egyet. :)

 6. Zoltán avatar
  Zoltán

  Elválasztás probléma ID CS4-ben:
  Ha a Hyphen limitet beállítom mondjuk 3 hyphensre, akkor azt a program nem hajtja végre.
  Ennyi.

 7. KnA avatar
  KnA

  Alapvetően milyen színmódban dolgozol? Nekem a CMYK 100%K-s feketét feketén hagyja export után is, viszont az RGB-ben megadott 0R0G0B-t megbontja.
  Az is okozhat gubancot, hogyha az ID úgy van beállítva, hogy a “mezei” feketét is négyszínes feketeként (rich black/mélyfekete) exportálja (beállítások menűben nem árt megnézni, hogy van éppen).

  A legnagyobb baj itthon, bár gondolom máshol is, hogy az embereknek semmi vagy nagyon téves fogalmaik vannak a színkezelésről. Nem értik mik azok az ICC profilok, mire valók és mi fán teremnek. Nagyon sokszor látni például a monitor ICC profilját munkatérként beállítva Photoshopban, grafikusok, profi fényképészek elködösödő szemeit, amikor megkérdezi az ember, hogy milyen profil van csatolva a képeikhez…

 8. hal avatar

  Én Euroscale Coated v2-t szoktam beállítani. Az RGB 000-át persze, hogy megbontja, hiszen az CMYK-ban négy színből áll. A rich black pedig csak RGB megjelenítésnél számít, a 100 % fekete attól még nem lesz „négyszínes” (This will not change color values in the document, but all blacks will appear as dark as possible on RGB devices).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: