RSS ékezet problémák

Többen jeleztétek a problémát, köszönöm, tudok róla, de sajnos egyelőre csak átmeneti megoldással szolgálhatok: a FeedBurnert kiiktatva, közvetlenül ezt a címet használjátok, úgy tűnik, ez most jó: https://halasizsolt.hu/feed. Idézem a témába vágó hozzászólásaimat:

…elkezdtem állítgatni az adatbázis karakterkódolását – mivel a GHALÉRIA címkéinek ékezetei hibásan jelentek meg. Utóbbiban azóta se tudtam megoldani, hogy a nagy Á jó legyen (az összes többi ékezetes betű jó).

Aztán ellenőrzésként megelégedtem annyival, hogy a honlapon minden jó volt, csak másnap vettem észre az RSS problémát. Persze nem jegyeztem fel a variálásom előtti kiindulási állapotot, úgyhogy most sötétben tapogatózok. Megkérdeztem a szolgáltatómat, hogy vállalnak-e adatbázis karakterkódolás konvertálást, mert én tök hülye vagyok ehhez, és jó lenne, ha végre minden UTF8-ban lenne. Egyelőre várom a választ.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a FeedBurnert átmenetileg kikapcsolva nálam a GoogleReaderben most jó: https://halasizsolt.hu/feed/ – ahogy az Opera beépített feedolvasójában is; a Safariban viszont szar. Elvesztettem a fonalat

„Hangosan” gondolkodom:

 • kezdetben a táblák vegyesen voltak utf8 és utf8 kódolásúak
 • mindent átállítottam utf8-ra > RSS ékezetek elcsesződtek
 • következtetés: utf8-ről utf8-ra átállás okozta a problémát
 • mindent átállítottam utf8-re > RSS ékezetek továbbra sem jók
 • most akkor mi a fasz van?

És hogy még kevésbé értsem, a Google Readerben a november 3-ai, 5-ei, és 18-ai bejegyzéseim továbbra sem jók. Ha van hasznos gondolatod, ne tartsd magadban!

folytatás »


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

11 hozzászólás a(z) “RSS ékezet problémák” bejegyzéshez

 1. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Ami furi, hogy a blogbejegyzések titkosírással vannak, a hozzászólások meg tök jók. (Netvibes/Opera alatt)

 2. hal avatar

  Még mindig szar? Nálam Opera és Netvibes alatt is jó.

 3. Dexter68 avatar
  Dexter68

  még mindig ugyanaz a helyzet… Opera alól nézem a netvibest.

 4. adriankoooo avatar

  Meg mindig rossz Readerben, de nem baj: legalebb atkattintunk ide -ugy is ez az egyik kedvenc blog dizajnom-. :)

 5. hal avatar

  [re=14152]Dexter68[/re]: Szerintem Te még a FeedBurner-es linket használod. Most nézem Operán, Netvibes-ban és nálam jó.

  [re=14153]adriankoooo[/re]: Gyanítom, Nálad is ez a helyzet. Amúgy meg örülök. :)

 6. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=14155]hal[/re]: Na jó, de a hozzászólásoknál is feedburneres van… ammeg jó.

 7. hal avatar

  Na igen, ezt én se értem…

 8. e1 avatar

  Nálam jelenleg az egész oldal okés, feeddel együtt. Amikor ilyesmi gond van, általában az az első ami teszek, hogy csekkolom az összes php állományt. Leggyakrabban az szokott lenni a gond, hogy valamilyen téma fájl ANSI, vagy más nem megfelelő kódolásban van, Ilyenkor az összes téma és nyelvi fájlt megnyitom és újramentem UNIX/UTF8 formátumban (Linux szerveren vannak az oldalaim). Erre elég efektív eszköz nálam a PSPad,. mert megnyitás után Alt+R, X, Alt+R, T, Alt+F4 és mentés. Ha ez sem segít, oehet ott a gond, hogy a témában amit használsz nem megfeleő kódolás van használva, ez általában egy sor átírásával javítható. Ami az adatbázis konvertálást illeti, ha nem jött közbe valami galiba, elég ha konvertálás után megnézed egyenesen phpMyAdminban az adatbázis tartalmát. Ha ott a karakterek okésak, akkor az adatbázis rendben van. Ha hülye jelek jelennek meg, akkor ki kell exportálni és manuálisan kijavítani (elég ha tömegesen javítod a fura jeleket a megfeleőjükre Ctrl+H a legtöbb szövegszerkesztőben), majd visszaimportálod az adatbázist. Ha mindezt megcsinálod, nem kellene gondnak lennie WordPress esetében.

  U.i.: Ha már a creative commons ott van az oldalad aljban, illene neked is betartanod és feltüntetni, hogy WordPress blogmotort használsz. ;-)

 9. hal avatar

  Adatbázisban van a gond, az biztos (a téma saját, és azt nem variáltam) – és ez az, amihez nem értek; de azért köszi!

  Az utóiratoddal teljesen egyetértek, ezt szerintem anno egyszerűen kifelejtettem. Perceken belül pótolom a hiányosságot. ;)

 10. e1 avatar

  Tudom, hogy a téma a tied, de mivel ezidáig utf8 volt az adatbázis, lehethogy a téma fájljai is erre voltak optimalizálva. Hopplá! utf8? Na itt a bibi, neked latin2 kelett volna hogy legyen, mivel mifelénk az a módi. Ezek szerint utf8 adatbázisban középeurópai jelek voltak mentve. Ebben az esetben nincs támogatás ékezetes karakterekre és a nem támogatott betűk HTML kódjelű szövegként vannak mentve, Ennél a konvertálásnál ez okozott galibát. Elméletileg még kijavítható, de kicsit babratyolni kell vele a fenti recept szerint. Van phpMyAdminod?

 11. hal avatar

  Van, igen, de ahogy írtam is már, nekem az javarészt kínai. :) Írok neked e-mailt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: