« előzmény

My Book® Essential Edition Már novemberben megvettük, így nem tartozott a meglepetések közé, de ettől még nagyon örültem ennek a karácsonyi ajándéknak is: a Western Digital My Book Essential Edition 1 TB-os külső merevlemez alig több mint negyedére ráfért teljes eddigi „digitális életművem”; de gyanítom, hogy egy-két éven belül megtelik – tekintve a fotók és videók gyarapodásának jelenlegi ütemét. Most az 500 GB-os WD My Book a számítógépem backup-ja, az új, 1 TB-os pedig az archívum.

Alakul a helyzet, de még mindig nem teljesen kielégítő, mivel most az archívum egy része (amiből már nem írtam DVD-ket) csak egyetlen példányban létezik. Az aggasztó állapot orvoslására hamarosan veszek még egy 1 TB-os WD My Bookot, amire majd az archívum másolata kerül.

folytatás »

12 hozzászólás ehhez: „Archiválás #2

 1. Szerintem nem. Elképzelni is szörnyű, hogy egyszer azt mondom a Lányomnak: ne haragudj Édesem, de az első két évedről nincs egyetlen videó és fotó sem, mert tönkrement a vincseszter, és apa volt olyan marha, hogy nem csinált róla biztonsági másolatot. De az is lehet, hogy ez engem jobban zavarna, mint Րt. :)

 2. Picit témába vágva: hétvégén meséltem otthon, hogy jövőre elkezdem a régi fényképeinket és videoinkat digitalizálni, adatbázisba rendezni és szóbajött, hogy az én születésem előtt vették az első fényképezőjüket a szüleim, a nálam öt évvel idősebb bátyámról egy kölcsöngéppel készült csak pár fénykép és hogy az is mekkora dolognak számított akkor, hogy egyáltalán volt egy ismerősnek gépe.

  Ki tudja, hogy 20 év múlva mire fogjuk azt mondani, hogy “bárcsak akkor lett volna ilyen”. Persze addig is használjuk ki azt, amink van. :)

 3. Személy szerint én is az archiválás híve vagyok. Pár évvel ezelőtt nem voltam, így egy katasztrófális baleset során az összes gépen tárolt addigi munkám elveszett. Nem viccelek, ez annyira megrázott, hogy azon gondolkodtam más szakmát fogok keresni, elmegyek egy raktárba dolgozni, vagy tudom is én, de amit eddig csináltam azt nem folytatom tovább. Gyakorlatilag minden (közel nyolc év) munkám az enyészeté lett, és nem vagyok érzelgős, de nagyon közel álltam ahhoz, hogy elsírom magam. Aztán pár napra rá megnyugodtam és sikerült egy programmal visszaállítani kb. a nyolcvan százalékát. Azóta két helyre archiválok, plusz ami a gépen van.
  Ami a fotókat illeti ott bevezettem egy olyan taktikát a spórolásra, hogy csak az igazán jól sikerülteket tartom meg. Ezzel elég sok helyet tudok megtakarítani. :)

 4. [re=14917]bjmatt[/re]: Ahogy mondod. :)

  [re=14921]drzen[/re]: Azt hiszem, 100 %-ig átéreztem a történetet. Nekem eddig csak pár tucat fotóm veszett el, de az is megviselt rendesen.

 5. hal: természetesen nem magára az alchiválás tényére, fontosságára értettem, hanem az archívum archívuma…szal ezt a végletekig lehet fokozni. Én úgy gondolom, hogy sajnos a digitális élet és az ezzel járó archiválási folyamatok sokkal inkább vannak kitéve veszélyeknek, mint pl analóg fotózásnál a negatív. Tfh, 20 év múlva már nem lesz eszköz amivel a mostani usb 2.0 vagy firewire eszközt tudnád olvasni…jó tudom, mindenre van megfejtés. 1 életképes verziót tudok kávzi tutiként elképzelni: WD Mybook-ra learchiválsz, és berakod egy elektromágnesesen árnyékolt széfbe valahol svájcban…

 6. Na de az archívum egy része (egyre nagyobb része) már nem másolat, hanem ahogy írtam is, ott létezik egyetlen példányban. Én csak annyit szeretnék, hogy minden legalább két helyen meglegyen. Biztosra persze tudom, hogy nem mehetek…

  Amúgy egyetértek, épp nemrég gondoltam a negatívjaimra, hogy mennyivel biztosabbnak érzem a hosszútávú megmaradásukat.

 7. Na most, hogy megrendeltem az 1TB-s MyBookot, felmerül a kérdés: milyen szoftverrel és hogyan archiválsz?

 8. [re=15685]hal[/re]: Igen, csak ott elbizonytalanított az „És erre mit csinál? Folyamatosan menti a változatlan 172 gigányi adatot (ahogy befejezte, újra elkezdi)…” mondatod. Ez megoldódott?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.