Photoshop Lightroom 2.2 könyvajánló és „gyorsteszt”

Adobe Photoshop Lightroom 2 fotósoknak kézikönyv – könyvborító

A Photoshop Lightroom 2.1-et még tavaly novemberben telepítettem a gépemre, azóta megjelent a 2.2-es verzió, és idén, újév napján végre elkezdtem vele részletesebben is megismerkedni. Ehhez a Perfact Kiadó gondozásában megjelent Adobe Photoshop Lightroom 2 fotósoknak kézikönyv van a segítségemre, ami ugyan meg sem közelíti a program színvonalát (például nem esik szó benne a katalógusok létrehozásáról, és néhol kimarad az említésre kerülő funkciók pontos elérésének ismertetése), de az alapok elsajátításához tökéletesen megfelel, tömören és könnyen érthetően leírja a lényeget. (A könyv végén billentyűparancs-táblázat és tárgymutató is található; itt pedig a könyv fekete-fehér képei láthatók színesben, fejezetekre bontva.)

frissítve (2009. 01. 05.): A fentieket a könyv harmadának elolvasása után írtam. Egy újabb harmaddal később úgy érzem, akkor vagyok korrekt, ha hozzáteszem, a zárójelben már említett konkrétumokat leszámítva, nagyon jól ír a szerző. Élvezettel olvasom, és tanulok.

frissítve (2009. 01. 24.): Három harmad után összegezve, ami nem tetszett a könyvben:

 • A tördelése és a kispórolt színes képek. Ám mindkettőnek van előnye is: így nem sajnáltam összefirkálni a jegyzeteimmel a könyvet, ami fekete-fehérben nyilván olcsóbban volt kivitelezhető. És persze egy ilyen jellegű kiadványnál nem a külső a lényeg.
 • Az általánosságban nem jellemző, egy-két helyen mégis zavaró felszínessége. Ahogy már említettem is, „nem esik szó benne a katalógusok létrehozásáról, és néhol kimarad az említésre kerülő funkciók pontos elérésének ismertetése”.

Ami tetszett a könyvben:

 • A tömörsége. A szerző nem bonyolódik bele a részletekbe, így gyorsan elolvashatjuk a 162 oldalt, melynek végén tisztában leszünk az alapokkal.
 • A stílusa. Baráth Gábor könnyen érthetően fogalmaz, és több helyen tesz érdekes technikai kitérőket a könnyebb érthetőség – és a kíváncsibb olvasók – kedvéért (persze ezt is csak lényegre törően, tömören).

A tegnap éjszakai gyorsteszt pedig annyiból állt, hogy egy kellemes baráti vacsora és egy liter bor elfogyasztása után megpróbáltam a képek metaadatait szinkronizálni, és egyből rájöttem, hogyan kell. Aztán jött a Feleségem, hogy „jé, ezeket a képeket még nem is láttam” – mondom, „várjál, csinálok egy szlájdsót”, és pár másodperc múlva indult is a műsor. „Nem lehetne gyorsabban?” – és mire ezt kimondta, már teljesítettem is a kérését (tudom, nem nagy dolgok ezek, de azt is vegyétek figyelembe, hogy pár éve már nem vagyok hozzászokva az alkoholhoz… :)).

Photoshop Lightroom 2.2 két monitorral

Két monitorral a legjobb – a jobb oldalin a 100 %-os nézet (korábban ehhez meg kellett nyitnom Photoshop-ban a képet, ami RAW fájlnál elég macerás volt)

Komolyra fordítva a szót, tényleg zseniális a program, folyamatosan kényeztetve érzem magam – bár már elkezdtem írni egy listát arról, hogy mi az, ami nem tetszik benne (valószínű, ezeknek a problémáimnak egy részéről kiderül majd, hogy nem a program a hülye). A Lightroom 2.2-vel élmény a képfeldolgozás, és ezekről az élményeimről (meg persze a bosszúságaimról is), igyekszem majd beszámolni az új Lightroom kategóriában. Addig is (meg persze aztán is) ajánlom a Fotonlog Lightroom-ról szóló bejegyzéseit.

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

5 hozzászólás a(z) “Photoshop Lightroom 2.2 könyvajánló és „gyorsteszt”” bejegyzéshez

 1. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Szívesen vennék egy összehasonlítást a [url=http://picasa.google.com/]Picasa[/url]-val.

 2. hal avatar

  Nálam a Picasa IHK, de én is szívesen olvasnék tapasztalatokról valakitől, aki ismeri mindkettőt. Amúgy szimpatikus dolgok vannak a feature overview-ban. Videót pl. a Lightroom tudtommal nem tud összeállítani a képekből – bár ez nekem nem is hiányzik. És ami még elsőre feltűnt, hogy a Lightroom felülete sokkal szebb. :)

  Ezt a Fotolong-on találtam:

  Az egyszerűbb kompaktokhoz javaslom a Google Picasa nevű programját vagy Macintoshon a iLife csomag részeként a géphez kapott iPhoto programot. LINUX-on használhatjuk az F-Spot nevű szoftvert vagy a Picasa Linuxos változatát. Ezekkel a programokkal elvégezhetjük az alapvető képjavításokat (színek, tónusok beállítása, zajszűrés, élesítés, stb.) és rendszerezhetjük képinket ami sokat segít a későbbi visszakeresésnél.

  Ha ebből élünk és nem sajnáljuk az időt a megtanulására, az egyik legjobb szoftver az Adobe Photoshop Lightroom. (Épp most jelent meg a v2. amelyet nem véletlenül egy menyasszony és egy vőlegény díszít.) Ez a szoftver kifejezetten a fotós munkafolyamatok gyorsítására és segítésére készült. Gyakorlatilag az iPhoto és a Picasa professzionális változata azoknak akik tudják, hogy mit akarnak csinálni a fotóval és, hogy azt pontosan hogyan kell megcsinálni.

 3. hal avatar

  [re=15110]Dexter68[/re]: Ma folytattam az ismerkedést a Lightroom-mal, a Kriszta már biztos unja, hogy állandóan motyogok: ez nagyon jó, ez hihetetlen jó, ez kurva jó, ez nemigazmilyenjó… Egyszerűen tökéletes (na jó, tudom, ilyen nincs)! Tudom, hogy ezt is írtam már, de muszáj újra: olyan InDesign feeling – azt érzem, hogy baromira átgondolták. Minden kézreesik, és logikus. És nagyon sokoldalú. És még szép is. Pont olyan, amilyennek lennie kell. Öröm vele a képabajgatás. Szerintem mindenképpen próbáld ki, nem hiszem, hogy megbánnád!

 4. Forgi avatar
  Forgi

  Hello! Most ismerkedem a programmal és tetszik minden király de szeretném elolvasni hozzá a könyvet is hogy azért úgy mégis!! Letölteném valahogy e-book formájában magyarul esetleg de nem találok ilyet esetlegesen tudnátok segíteni? előre is köszönöm a választ

  1. hal avatar

   Nem hiszem, hogy találsz ilyent, de én a helyedben nem is keresném, hanem megvenném. (Számomra legalábbis kényelmesebb könyvből olvasni – ami ez esetben nem is drága.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: