Fényképészet (szerkesztette: Baki Péter)

Fényképészet – könyvborító

Nem is hallottam róla, hogy Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatójának szerkesztésében, a Magyar Fotóművészek Szövetségének támogatásával 2007-ben megjelent egy hiánypótló kötet, a fényképészek új tankönyve – egészen addig, míg a kezembe nem vettem karácsonyi ajándékként. A terjedelmes könyvet biztos, hogy nem mostanában fogom elolvasni, de bele-bele lapozva és olvasva úgy tűnik, hogy nemcsak a tördelése szép (legalábbis ahhoz képest, amihez a hazai piacon kapható, hasonló jellegű kiadványoknál hozzászoktam), de tartalmilag is igényes. A kötet kizárólag a Magyar Fotóművészek Szövetsége titkárságán (Budapest VI., Nagymező u. 20.) vásárolható meg 6000 Ft-ért. További információ: (1) 311 2626.

Sajnálatos tény, de azok, akik professzionális fényképészettel foglalkoznak – vagy munkavállalóként, vagy tanulóként –, ma is azt a szakirodalmat használják, amelyet az 1980-as években írtak, ha nem még régebben. A fototechnika viszont, ahogy az más műszaki tudományágban is megfigyelhető, ez idő alatt gyökeresen megváltozott. Azok a szakkönyvek pedig, amelyek ezt a technikai változást bemutatták, üzletileg sikeresnek bizonyultak ugyan, de tartalmukban és terjedelmükben a műkedvelő fotográfusoknak szolgáltak hasznos információval. Kötetünk ezen a helyzeten próbál változtatni.

A tizenkilenc fejezetből álló könyv tizenegy szerző munkája, akik szakterületük legjelesebb képviselői. Tematikailag ez az „új Fényképészet” átfogó képet ad a fotográfia hagyományos technikai helyzetétől egészen a digitális eszközök okozta viszonyokon át, egészen a fotográfia perifériáján lévő területekig.

A kötet 716 oldalas, keménytáblás, cérnafűzött kivitelben került megjelentetésre.

(forrás: fotomuveszek.webdesign.hu)

frissítve (2009. 01. 27.): A könyv elfogyott. Február közepére lesz újra. Elő lehet jegyeztetni a fenti telefonszámon.

frissítve (2009. 01. 29.): Bayla írja: Most hívtam a szövetség titkárságát. Azt mondták, elvileg ma délután szállítják le nekik a második kiadást.


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

33 hozzászólás a(z) “Fényképészet (szerkesztette: Baki Péter)” bejegyzéshez

 1. bjmatt avatar

  Hű, ez nagyon tetszik, egy ideje kacsintgatok a fotózás irányába is, lehet jó alapozó lenne ez nekem. Danke sehr Herr Fisch az ajánlót!

 2. norbi avatar
  norbi

  A fényképészet a négyzetes zárójel kapcsolata.

 3. norbi avatar
  norbi

  A fényképészet ÉS a négyzetes zárójel kapcsolata.

  (bocsi)

 4. hal avatar

  [re=15237]bjmatt[/re]: Az biztos, hogy ez jó alap (és persze nagyon szívesen).

  [re=15239]norbi[/re]: Ezt miért írtad?

 5. Sala avatar

  No holnap menyek is a könyvesboltba. Valami ilyent kerestem rég óta.

 6. hal avatar

  A linkelt forrás azt írja: „A kötet kizárólag a Magyar Fotóművészek Szövetsége titkárságán vásárolható meg. (Budapest VI., Nagymező u. 20. II.) Ára: 6000 Ft. További információ: (1)3112626”. Nem tudom, hogy ez mennyire aktuális információ. Esetleg megkérdezhetem Béláékat, akiktől a könyvet kaptam, hogy ők honnan szerezték be.

 7. Sala avatar

  igen, most kerestem rá online boltokban. Sehol nincs.

 8. hal avatar

  Megkérdeztem: az én példányom is a fenti címről való. (Frissítettem is a bejegyzést ezzel az infóval.)

 9. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=15242]hal[/re]: Norbi azért írta, mert a szerző feje fölött van két szögletes zárójel, ami elég öncélúnak tűnik. Megjegyzem, egyetértek. 10 éve elkezdett menő dolog lenni a szögletes zárójel, de így magában

 10. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=15247]Dexter68[/re]: Nem a feje fölött, hanem a neve fölött. Csak még nem ébredtem fel igazán.

 11. hal avatar

  No de ez az, hogy nem öncélú, hanem utal valamire – még ha már nem is olyan „menő” (amivel egyet is értek). (Amúgy minden fejezet ezekkel a szögletes zárójelekkel kezdődik.) Nem azt mondom, hogy odáig vagyok érte, de ahhoz képest, amihez a hazai piacon kapható, hasonló jellegű kiadványoknál hozzászoktam, ez (a hibáival együtt) egy kimondottan szép darab – ráadásul két színnel nyomva, duotone képekkel.

 12. norbi avatar
  norbi

  Dexter nagyon jól fogalmazta meg.
  Amúgy nekem a borító egésze nem tetszik. Biztosan hasznos, jó könyv ez, de a borító bőven nem üti meg az elvárható szintet.

 13. hal avatar

  Engem sokkal inkább zavar a FÉNYKÉPÉSZET harmadik É betűjére rálógó „Szerkesztette: Baki Péter” felirat. A könyv belsejében is vannak tipográfiai hiányosságok, ezért ki is egészítettem a bejegyzést, azzal amit már fentebb is írtam, hogy ahhoz képest, amihez a hazai piacon kapható, hasonló jellegű kiadványoknál hozzászoktam. De ezzel a kitétellel továbbra is azt mondom, hogy szép.

 14. Awarydar avatar
  Awarydar

  November elején írtam ímélt a tisztelt szövetségnek, melyben nagyon örvendeztem vala, hogy végre 26 év után megjelentettek egy könyvet mely a Hefelle féle Fényképészet c. szakkönyv méltó utódja lehet. Megkérdeztem őket postázzák-e Fehérvárra a kincset, mert bizony drága az utazás a drága fővárosba, de b*tak válaszolni (úgy imádom az ilyet). Szóval azóta sincs meg a könyv. Ezek szerint tényleg jó? Szerintetek miért van az, hogy a szövetség úgy döntött, hogy egy ilyen hiánypótló mű ilyen alulreklámozott, körülményesen beszerezhető legyen? Az én meglehetősen durva tippem (csak TIPP!!!!), hogy a szövetség nem nézi jó szemmel az hobbi fotósok szárnyalását és nem akarja, hogy a kezükbe kerüljön egy ilyen értékes mű. Tudom, hogy elég gyerekes dolog lenne részükről, de ebben a hülye világban minden elképzelhető.

 15. Awarydar avatar
  Awarydar

  Mellesleg nekem bejön a borító (bár az ékezet és a “Szerkesztette” felirat egymáshoz való viszonya tényleg zavaró). A fotó szerintem eléggé jó választás. Modern, de nem megy el durván a nonfiguratív felé, a múltra is utal a régi fényképező által. Ember és gép, Fény-árnyék, sziluettek, valahogy minden megvan ami kell. A zárójelek meg talán végsőkig elvonatkoztatott formái a képnek, mint műtárgynak. A zárójelek amik közé akármi kerülhet.

 16. krys avatar

  Húúú! Nagyon örülök, ennek az ajánlónak, mivel én is hamarosan belevágok a fotógrafálás világába. Köszi!

 17. hal avatar

  [re=15253]Awarydar[/re]: Nem tudom, nekem is fura. Tényleg nem úgy tűnik, mintha sokat akarnának eladni belőle. Az meg, hogy válaszra se méltatnak, felháborító.

  [re=15255]krys[/re]: Szívesen.

 18. norbi avatar
  norbi

  Szerintem azért nem kap reklámot, mert az “felesleges” pénzkiadás, a célközönség pedig úgyis rálel majd a könyvre. Nem hinném, hogy összeesküvés van a dolog mögött.

 19. hal avatar

  Igaz, abba elsőre bele se gondoltam, hogy a könyvterjesztő maffiába, akarom mondani hálózatba belekerülni is pénzbe kerül. Az összeesküvésben ezúttal én sem hiszek, de azért válaszolhatnának, ha valaki érdeklődik a könyv iránt!

 20. dtpx72 avatar

  Lehet, hogy ez csak nekem jutott eszembe, de a két szembefordított zárójelről nekem a keresőben látható fókuszpont jutott az eszembe. :)

 21. hal avatar

  Szerintem nem csak Neked. :)

 22. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=15259]dtpx72[/re]: Na, ezért találom feleslegesnek. Véleményem szerint a tipográfiában nem jók az olyan megoldások, ahol találgatni kell, hogy „mit is akart a művész kifejezni”. Egy könyv esetében pedig maximálisan alá kell rendelni a tipót a mondanivalónak, nem pedig az előtérbe tolni. Attól lesz szép. Egy átlag vásárló max azt látja, hogy szép a könyv és nem fog attól beájulni, hogy „fú milyen jól van elhelyezve ez a lénia”… Egy funkciótlan szögletes zárójelről nem is beszélve.
  Ha a keresőt akarja az ember megjeleníteni, akkor rajzolja meg hajszálvékony vonalakból.

 23. dtpx72 avatar

  [re=15263]Dexter68[/re]: De ez a könyv fotósoknak készült és nem tipósoknak. :)) Egy fotóba és egy kiadványba mindíg mindent bele lehet magyarázni. Legalább is szerintem. Persze lehet, hogy ez a jel egy tipográfusnak zavaró, de egy átlag földi halandónak, meg valószínűleg fel sem tűnik. De hát nem vagyunk egyformák. Üdv

 24. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=15265]dtpx72[/re]: Az mindegy, hogy kinek készül egy könyv, hiszen bármilyen kiadvány maga a tipográfia. Az persze külön gutaütés, ha egy tipósoknak készült könyv randa és nem üt meg egy szakmai színvonalat.
  Persze ettől még jó ez a borító és valószínű a belvilág is szép, meg már ki is van nyomva… :o)

 25. dtpx72 avatar

  [re=15266]Dexter68[/re]: Persze értem amit mondasz. És egyet is értek. De hát ez van. Üdv

 26. zselex avatar

  Nekem meghozta a Jézuska, és csak ajánlani tudom mindenkinek. Ha nem kaptam volna meg ajándékba, akkor megvettem volna. Megéri azt a pénzt. Egyébként szerintem is fura a terjesztés. Oké, hogy a Libriben nincs, de érthetetlen, hogy pl a Mai Manó könyvesboltban miért nem lehet kapni??? Fura. Én is valami belterjességet sejtek.

 27. Sala avatar

  A könyv elfogyott. Február közepére lesz újra. Elő lehet jegyeztetni a fenti telefonszámon.

 28. hal avatar

  Köszi az infót, frissítettem vele a bejegyzést.

 29. Bayla avatar
  Bayla

  [re=15283]Sala[/re]: Most hívtam a szövetség titkárságát. Azt mondták, elvileg ma délután szállítják le nekik a második kiadást.

 30. hal avatar

  Ezt az infót is köszi.

 31. hgergely avatar
  hgergely

  Sziasztok!

  Teljesen véletlenül keveredtem a blogodra és nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a bejegyzésre!
  Nyilván a jogi dolgok miatt nem közölhető a tartalomjegyzék, de mivel nincs lehetőség pl. egy könyvesboltban belelapozni, megtennéd, hogy néhány témát kiemelnél a könyvből?

  Üdv!

 32. hal avatar

  Bocs, de erre nem vállalkozom. Csak a tartalomjegyzék 35 oldalas, 19 nagyobb fejezetből áll a könyv. Szerintem nem segítenék vele, ha ebből kiemelnék néhányat. :)

 33. hgergely avatar
  hgergely

  :)
  Szia hal!

  Köszi a gyors választ, akkor inkább megrendelem :))
  Úgyis rámfér :)
  Szép fényeket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: