« előzmény

Egy héttel ezelőtt többen is félreértették a Propono-n a kérdést, mely szerint webdizájnra Photoshop, Illustrator vagy InDesign a tuti? Ez nem egy vita volt, melyet egyértelműen el kellett volna dönteni, hanem egy – szerintem tanulságos – tapasztalatcsere. Az InDesign például nekem korábban eszembe se jutott volna lehetőségként, míg xants meg nem említette. Érdeklődésemet látva xants elküldte nekem az általa használt sablont, amit engedélyével most közkinccsé teszek – ha valaki szeretné kipróbálni a webdizájnerkedést InDesign-ban, itt egy kis segítség: WebTemplatePakk.zip (802 KB)

WebTemplatePakk by xants

Először lelkes voltam, de bevallom, hamar elment a kedvem, miután rá kellett jöjjek, mennyire hozzá vagyok szokva, hogy a raszteres Photoshop-ban minden pixel kapásból a helyén van; míg InDesign-ból először exportálnom kell (természetesen PDF-et, mivel a JPG veszteséges), hogy aztán Photoshop-ban darabolhassam a végterméket. Na de nem akarom elvenni a kísérletező szándékúak kedvét, ha belevágtok, írjátok meg a tapasztalataitokat! Xants-nak pedig köszönet a sablonért.

frissítve (2011. 06. 24.): A Web Developer’s Guide To Adobe InDesign (Smashing Magazine) →

folytatás »

12 hozzászólás ehhez: „Webdesign InDesign-ban

 1. Szia,

  nagyon köszi a sablonokat, én is próbálgattam már az InDesignt használni erre a célra.

  Kérlek tedd elérhetővé ezeket a fájlokat a CS3-as generációhoz is, ha nem okoz ez gondot!

  Köszi szépen!

 2. Elmondanátok nekem, hogy webdesign tervezésénél milyen előnyökkel jár a Fireworks? Vagy esetleg ami hozzá képest nem, ill. nehezen megoldható Photoshoppal.

  A kíváncsiságom őszinte.

 3. [re=15540]ZsoltP[/re]: CS4-ből csak inx-et tudok visszafelé menteni, de a lényeg, hogy ezt már meg tudod nyitni CS3-ban, aztán menthetsz belőle CS3-as indt template-et. » Webpage template.inx

  [re=15542]bjmatt[/re]: Hamarosan belenézek már én is ebbe a FireWorks-be. Addig is írhatnál róla, hogy mi tetszik benne és mi nem. Ha nem a blogodon, akkor itt. :) (Persze csak ha van kedved és időd.)

 4. Szívesen, persze. Zsuzsival lassan indítjuk a blogot, bár most nála fog állni szerintem. :)

  Próbálom az én szemszögemből leírni, hogy mire lenne szükségem. A dolog nyitja természetesen a lustaság, ami egyenlő az idővel, ami pedig mint tudjuk egyenértékű a pénzzel. Például a postán is érezhetjük, hogy ha csomót állunk sorba számlákkal, akkor nagyon sok pénzt ott tudunk hagyni.

  Komolyra fordítva, akkor jönnek elő a lényeges felfogásbeli különbségek, ha az ember egy összetettebb oldalt, neadjisten alkalmazást kell hogy tervezzen.

  Az összetettséget úgy értem, hogy az oldal sok kis almodulból állhat, sokféle szövegstílus, objektumstílus van benne és ezeknek végig kell menni következetesen már a terveken is, úgy hogy később ezeket könnyen felül tud bírálni és megváltoztatni, úgy hogy ne kelljen az összes variációt egyenként újraszerkeszteni. Ezért vannak stílusok az indesign-ban is, meg illustratorban, meg a css-ben például. Sőt, vannak olyan kis blokkok, amik sok kis elemből állnak és nem jó ezeket mindig másolgatni (sok-sok layer), egyenként módosítgatni, hanem jobb ezekből egy szimbólumot egyszer definiálni, majd ezt újrafelhasználni.

  Szerintem már most látjátok, hogy a photoshop ebből szinte semmit nem támogat, legalábbis nem úgy ahogy itt kellene. Mert például vannak layer-stílusok, de ha egyszer létrehoztad, nem tudod újradefiniálni, ha változtatnod kell, újra végig kell menned mindenen és az rengeteg idő és szívás. Karakterstílusai egyáltalán nincsenek, sem szimbólumok. Smart object-ek vannak ugyan, de nem szerkeszthetők helyben, és sokszor hibáznak szövegekkel leginkább.

  A FireWorks pedig pont ezekre van kitalálva. Tudsz szimbólumokat, karakterstílusokat, objektumstílusokat definiálni, amelyeket később újradefiniálhatsz, és minden egyes példány automatikusan követi a változásokat. Már magában ez életmentő szerintem.

  De ezen felül tud oldalakat kezelni, tehát bizonyos layerek, vagy layercsoportok állandóak lehetnek bizonyos oldalakon, de lehetnek olyanok is, amik csak adott oldalakon szerepelnek. Ez azért jó, mert nem kell minden ilyen elemet lemásolnod, hanem ugyanarra a layerre hivatkozik, tehát ha egyszer megrajzoltad, az végig ugyanaz lesz, és ugyanúgy módosíthatod mint a stílusokat, egy helyen kell csak.

  Ami még nagyon hasznos, hogy gyorsan lehet vele egyszerű kis végigklikkelhető demokat készíteni slice-okkal, ez főleg a tervezési fázisban lehet istenes nagyon.

  Ami nincsen sajnos azok a spot swatchok, de végülis objektumstílusokkal meg lehet oldani ezt is, kényelmesebb egy stílust újradefiniálni, mint kézzel átszínezni mindent.

  Ami lehet keveseket érint, de nekem most nagyon jó, hogy tud Flex komponenseket is exportálni: paneleket, gombokat, menüket tervezhetek vele és használhatom őket Flex-ben. Teljesen rákattantam a Flex-re, kb utoljára a CSS felfedezésekor éreztem hasonlót. :)

  Szóval összegezve: az a nagyon jó a FireWorks-ben hogy a webre találták ki, és nagyjából követi is a web újrahasznosítható, moduláris felfogását. Gyorsan lehet vele demokat készíteni és ezeket ki is lehet dolgozni tisztességgel, plusz sok időt megtakaríthatok vele.

  Elsőre fura volt a PS/Illu után, de szerintem meg lehet szokni.

 5. Köszi én is a választ.

  Ha jól érzem bjmatt , benned némi programozó vér is keveredett, így már érthető a Fireworks szimpátia. :)
  Úgy vélem a Fireworks használata sokkal elfogadhatóbb egy programozó számára már csak a logikája miatt is.

 6. Szerintem egy “általános” grafikus számára is tökéletes eszköz lehet a FW, csak máshogy van benne megoldva néhány dolog, mint a Photoshopban, vagy az Illustratorban, egyszerűen jobban illeszkedik a webes munkafolyamatba.

  Programozó pedig sajnos nem vagyok, bár sokszor jól jönne. A munkahelyemen ugyan alkalmazásfejlesztő-designernek hívnak, de ezen gyakran jót mosolygok. :) Az viszont tény szerintem, hogy vannak olyan “foglalkozások”, ahol jó mindkét (sokra…) területre rálátni. De ha “csak” egy sima weboldalt is veszünk és egy “sima” webdesignert, akkor ott sem abból áll csak a munka, hogy csinálunk egy szál képet a főoldalról, aztán az összes többi oldal ugyanúgy fog kinézni, csak más szöveggel, hanem ott is kell sok aloldalt, verziót tervezni, ahol már nagyon jól jön a FW-féle munkamódszer.

  Egyébként nemrég kezdtem el én is FW-el ismerkedni, de látom, hogy egyértelműen ez alkalmas erre a munkára. Rengeteget szívtam a Photoshoppal, sőt, még próbálkoztam Illustrator+Photoshop kombinációval is, de egyszerűen nem erre vannak kitalálva, mindig sok a pluszmunka velük, úgyhogy én nagyon örülök hogy elkezdtem a váltást.

 7. Nekem sokszor nincs időm arra, hogy aloldalakat tervezzek. Kénytelen vagyok menet közben improvizálni. Hozzászoktam ehhez az “ipari webdesign” tervezéshez. Maszekba más persze, de a munkahelyen gyakran feszített a tempó. Általában fejben megvannak a részletek és ahogy pakolgatják bele a modulokat úgy alakíttatom én is a programozókkal az oldalnak megfelelően.

  Visszatérve a témára. Nekem soha nem volt problémám a Photoshoppal. Egy dolog hiányzik benne, de az nagyon. Annyira kellene, hogy egy fájlon belül a különböző oldalakra több slice is elmenthető legyen, hogy eszméletlen.
  Különben egyszer élőben kellene találkozni és egy adott feladatot megoldani különféle programokkal, (pl. PS, FW) ez sokat segíthetne mindenkinek. Igazán ebből lehetne tanulni.

  Na megyek megnézem a FireWorks mi tud. Régen találkoztam már vele. :)

 8. Ezzel én is így vagyok sajnos, mert munkahelyen még Photoshopban kell küzdenem, “itthon” váltottam még csak FW-re, de előbb utóbb addig rángatom a főnökeim kabátujját, amíg meg nem veszik a web standard csomagot.

  Nem másokat szeretnék téríteni, csak egyszerűen nekem is friss a “felfedezés” és szeretném továbbadni a pozitívumokat, meg a negatívumokat is. Meg igazából ez egyén és feladatfüggő is teljesen, én úgy érzem hogy nekem sokat segít az ismétlődő feladatokban, így többet tudok majd a dizájnon, meg az egésznek a logikáján agyalni és ez nagyon nagyon nagyon jó. :)

  Fireworks-ben vannak oldalankénti slice-ok. ;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.