Történelem hamisítás

Íme a történelem hamisítás egy aprócska darabkája:

Hitler mégis kezet foghatott a fekete olimpikonnal

A sporttörténelem egyik legnagyobb szégyene volt, amikor Adolf Hitler kiviharzott a berlini olimpiai stadionból, mert egy fekete sportoló legyőzte német versenytársát. Egy egykori tudósító azonban egész másképp emlékezik az eseményre.

Az 1936-os játékok Jesse Owens diadalát hozták: aranyérmet szerzett a 100 méteres síkfutáson, amelyet később három másik is követett. Az eddig ismert történet szerint Hitlert annyira feldühítette, hogy egy alsóbbrendű faj tagja legyőzte árja szuperembereit, hogy az érem átadása előtt dühöngve távozott a stadionból.

Az események egykori résztvevője azonban egész másképp emlékezik: a most 83 éves Siegfried Mischner szerint Hitler valóban távozott a stadionból, csakhogy előbb szívélyesen gratulált Owens-nek, és erről fotó is készült, amelyet a sportoló sokáig magánál hordott. Később az 1960-as években Owens szerette volna, ha a tudósítók helyesbítik az egykori történetet, ám arra a mai napig nem került sor.

A riporter szerint Owens csalódott volt: szerinte ugyanis az átadás a történelem egyik magasztos pillanata volt, amely azonban a sajtó hathatós ferdítésének következtében nem került be a köztudatba, pedig ezáltal Hitler is emberibbnek tűnhetett volna. Ráadásul a sajtó Owens-szel sem bánt kesztyűs kézzel: élet vége felé a férfi többször is kiemelte, hogy a náci Németországban a fekete sportolókat nagyobb megbecsülés övezte, mint a szegregációtól fűtött Amerikában.

A képnek később nyoma veszett: Owen 1980-os halála után a család nem is foglalkozott hasonlókkal.

(forrás: mult-kor.hu)

A napokban beszélgettünk egy barátommal róla, hogy már szinte minden kérdésre csak annyi lehet a felelősségteljes válasz: „nem tudom”. Semmiben sem lehetsz biztos – hacsak nem voltál ott. Tele vagyunk hazugságokkal. Félelmetes…


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: