Hetikép #3 – az eredetiHelyszín: Budapest, Normafa
Dátum: 2009. 12. 06.
Fényképezőgép: Samsung WB1000
Expozíciós idő: 16″
Rekesz: f/4.3
Gyujtótávolság: 9 mm
ISO: 80

Balra az eredeti fotó, lent pedig az adjusztált végeredmények (kattintásra megnőnek).

Hetikép #3 – az adjusztált végeredmény

Mikulásvonatozni voltunk aznap Lucával és Anyával. Visszafelé a Normafa Grillben csillapítottuk az éhségünket (kicsit csalódtunk a minőségben), aztán mikor a buszmegálló felé mentünk, átnéztem az út túloldalára, és a keszekusza faágak mögött ott pompázott a kivilágított város. Elkezdtem magamban/magammal beszélgetni: De kár, hogy csak a kompakt van nálam. Sebaj, majd visszajössz egyszer a 450D-vel. Na persze, majd egyszer… „Figyelsz Lucára?” – kérdeztem immár hangosan Feleségemet, és már szaladtam is át az úton a kis Samsunggal a kezemben. Siettem, mert nem akartam, hogy miattam késsük le a buszt, de szerencsém volt, rögtön találtam egy földbe szúrt falécet egy facsemete mellett, aminek a tetejére pont rá tudtam tenni a gépet. És ha már volt egy alkalmi állványom, visszavettem az érzékenységet ISO 80-ra, hogy ne legyen olyan nagy a képzaj, és exponáltam egy 16 másodperceset.

Hetikép #3 – a másik adjusztált végeredményAz utómunka a Lightroom-ban legalább olyan érdekes volt, mint a téma felfedezése és megörökítése. Ugyan csak JPG fájl állt rendelkezésre (a Samsung WB1000 sajnos nem tud RAW-t), de azért sokat lehetett javítani az eredetin. Először visszacsalogattam némi részletet a sötét tónusokba (fill light: 30), majd adtam egy kis narancsos színt a világosabb részekhez (split toning), megnöveltem az expozíciót 1 fényértékkel, megvágtam a képet, elsötétítettem a széleit (vignettes), és hosszasan kísérletezgettem az átmenetes szűrővel (graduated filter), melynek eredményeként végül két verziót tartottam meg, és ezek közül a fentit töltöttem föl a Flickr-re – mivel úgy gondoltam, hogy szokatlan színvilága miatt ez az érdekesebb. (A látogatóim és a Flickr szerint jelenleg ez a 18. legérdekesebb képem az eddigi 395-ből.)

» További „Lightroom-mal tartósított” hangulatkonzervjeim

2 hozzászólás ehhez: „Hetikép #3

  1. Nagyon jó!
    Mutatja, nem a gépen múlik :)

    Split Toning nem jutott volna eszembe, pedig nagyon adja magát, kellően sötét volt a kép hogy jól elkülönüljön a highlight. A hatás kicsit a ’ Fountain’ filmet juttatja eszembe (az űrhajó ’fa’ és az univerzum).

    Szuper hogy leírod a postproducction folyamatot, sokat tanultam.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.