A gyereknevelés alapja

Egyenrangú félként kezeld a gyereket. Szerintem ez a legfontosabb. Már Luca lányom születése előtt is így gondoltam; és az életem legboldogabb napja után történtek csak megerősítettek ebben. Mindent, ami után érdeklődik, részletesen elmagyarázok Neki. Például mikor néhány hónapos korában a Holdat nézte, elmeséltem, hogy a Hold a Nap fényét veri vissza, ami éppen a Föld túloldalán kóborol ilyenkor. Soha nem tudhatod, hogy mit jegyez/ért meg a gyerek abból, amit mondasz neki. Luca még csak 21 hónapos, mégis sokszor hetekkel korábban elhangzottakat vesz elő a kellő időben és helyen.

Nem számít, hogy esetleg pillanatnyilag nem fogja fel teljes egészében, amit mondasz neki – majd ő leszűri belőle a számára fontos és befogadható részeket. A többől mindig lehet kevesebb, de ha abból indulsz ki, hogy ő ezt még úgyse érti, és ezért el se kezded magyarázni neki, akkor abból egészen biztos, hogy valóban semmit nem fog megérteni, hiszen el se jut hozzá az információ. A gyerekek a világegyetem legcsodálatosabb teremtményei, kezeld őket ennek megfelelő tisztelettel és türelemmel!

Csak lazán kapcsolódik ide, de leírom, mert eszembe jutott, és mert nagyon tetszik a hasonlat (már nem emlékszem, hol hallottam): a gyerek születésekor egy hatalmas épület, tele nyitott ablakokkal – melyeket a felnőttek elkezdenek szép sorban becsukogatni.


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

4 hozzászólás a(z) “A gyereknevelés alapja” bejegyzéshez

 1. awarydar avatar
  awarydar

  Gratulálok! Milyen szép is lenne ha a többség ilyen bölcsen nevelné az utódokat, de pont az ellenkezője történik sajna. A másik érdekes: újra megtanulni azt a gyerekektől, amit a felnőttekből már rég kiölt a zakkant világ, pedig nem kellett volna. :)

 2. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Nekem is van olyan érzésem, hogy egy újszülött mindent tud. Aztán szép lassan hozzánkbutul.

 3. hal avatar

  [re=18219]awarydar[/re]: Igen, ez is nagyon fontos: tanulni a gyerektől. Ezt is leírtam még Luca születése előtt a blogjában, hogy remélem, sokat fogunk tanulni egymástól. És így is lett. :)

  [re=18220]Dexter68[/re]: Jaja. :) Egyébként azt hittem, azt fogod írni, hogy a legfontosabb a következetesség. És tényleg az is nagyon fontos. :)

 4. angela avatar
  angela

  Szerintem teljesen igazad van, úgy gondolom, hogy ez a helyes hozzáállás. Miért ne érthetné meg a gyerek a világ dolgait anélkül, hogy mindenféle mesét szőnénk köré?! Ranschburg Jenő könyvei nagyon jók a témában. Egyik kedvencem: http://www.konyv-konyvek.hu/szulok_kis_konyve_az_elet_dolgai

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: