InDesign tippek

Ebben a szezonzáró, szépünnepkívánó cikkben többnyire az InDesign Magazine idei hírleveleinek tippjeiből válogattam egy csokorra valót:

Új oldal létrehozása

Gyorsan létrehozhatsz egy új oldalt az éppen kiválasztott után, ha lenyomod a Shift+Ctrl+P (Shift+Command+P) billentyűkombinációt (a mesteroldala ugyan az lesz, mint ami az előző oldalé).

Gyors és egyszerű váltás a két kiválasztó eszköz között

Ha a fekete nyíllal (Selection Tool) duplán kattintasz egy tetszőleges elemet tartalmazó keretre, akkor az InDesign automatikusan átvált a fehér nyílra (Direct Selection Tool), amivel a keret tartalmát
mozgathatod/méretezheted. InDesign CS5-ben nem is kell duplán kattintanod, elég ha az egér föléhúzásakor megjelenő kettős kör ikonra kattintasz. Egyszerű a visszatérés is: kattints ismét duplán, vagy nyomd meg az Esc billentyűt, és máris újra a fekete nyíl lesz az eszközöd.

Váltás a cella és tartalmának kijelölése között

Miután kijelölted a táblázat celláját, vagy annak tartalmát, csak nyomkodd az Esc billentyűt, ezzel soha nem lépsz ki a táblázatból: a két kijelölés között tudsz így váltani.

Képek Word fájlból

A DOCX fájlkiterjesztést egyszerűen írd át ZIP-re, csomagold ki, és máris ott találod a Word fájl képeit különálló fájlokkét. Egyébként amikor egy DOCX formátumot illesztesz az InDesign dokumentumba (File > Place…), a program képes az eredeti, nagyfelbontású (akár CMYK színmódú) képek értelmezésére. (A régebbi DOC formátum képei RGB PNG fájlokká konvertálódnak.)

Prezentáció mód háttérszínének megváltoztatása

A Shift+W billentyűk egyidejű lenyomásával a dokumentumon kívül minden más eltűnik a képernyőről (Presentation nézet). Az alapértelmezett fekete háttérszínt szürkére vagy fehérre cserélheted a G illetve a W billentyűk megnyomásával. Visszatérés a fekete háttérszínhez: B; vissza a Normal nézetbe: Esc.

Segédvonal irányának megváltoztatása húzás közben

Ha InDesign CS5-ben segédvonal húzása közben lenyomod az Alt (Option) billentyűt, megváltoztathatod az irányát (vízszintesről függőlegesre vagy függőlegesről vízszintesre).

Összes segédvonal törlése

Miért is lenne egy Clear Guides menüpont az InDesign-ban, ahogyan a Photoshop-ban vagy az Illustrator-ban van? – hiszen az egységes működés valószínűleg nagyon zavarná a felhasználókat. No de félre a cinizmust, InDesign-ban is van erre megoldás: jelölj ki egy segédvonalat, jobb klikk az egérrel, és a helyi menüből válaszd a Delate All Guides on Spread lehetőséget. Ha esetleg a dokumentum összes oldaláról szeretnéd törölni a segédvonalakat, akkor az előző három lépést ismételd meg minden oldalon – az InDesign se tökéletes (csak csodálatos).


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

2 hozzászólás a(z) “InDesign tippek” bejegyzéshez

  1. codee47 avatar

    Szuper post Zsolt. Köszönjük szépen. Különösen tetszik a word-el kapcsolatos rész.

  2. hal avatar

    Szívesen. Örülök, hogy hasznosnak találod.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: