InDesign: GREP

Zita keresett meg a következő problémával:

Pdf-ből másolok szöveget indesign-ba, és a pdf-en két oszlopban van a szöveg, amit az indesign-ban én egy oszlopban szeretnék látni. Akár formázással, akár anélkül másolok, a sortörések megmaradnak, amiket egy egyszerű keres & cserél paranccsal kicserélhetnék szóközre, de bizonyos helyeken szükség van rájuk. Tehát a kérdés, hogy azokat a sortöréseket ki lehet-e kapni valahogyan, amik egy mondatot vágnak félbe, vagy hosszú manuális formázással oldható csak meg?

Most úgy csinálom, hogy részletekben szedem ki keres & cserél paranccsal, például felsorolásoknál, de sok (és több nyelven írt) szövegről van szó, és örülnék valami olyan megoldásnak, ami például csak a kurrens karakterek előtt veszi ki a sortörést (azt feltételezve, hogy mondat közepén kevésszer használunk verzálokat – és a német szövegen már túl vagyok :)) – ellentétben a mondatkezdéssel.

És miután nem tudtam segíteni neki, pár nappal később Zita volt olyan kedves, hogy megírta, mire jutott:

Ezen az oldalon találtam egy listát a Find/Change ablak GREP füle alá írandó „metakarakterekről” (fogalmam sincs, hogy mi a magyar nevük), és megnéztem, hogy a szövegemben jellemzően hol vannak nem kívánt enterek, és hol vannak azok, amik kellenek. A szükségesek általában verzálok és bullet pontok előtt vannak, így beírtam a keresés mezőbe, hogy:

(r)(l)|(r)(d) – azaz hogy sortörés (r) bármilyen kurrens (l) vagy (|) sortörés (r) bármilyen számjegy (d) előtt

és lecseréltem őket erre:

_$2$4 [ahol _ a space-t jelenti]

És akkor így megtartja a 2. és a 4. csoportot (a kisbetűket és a számokat, amik előtt keresem a sortörést), de kitörli az entereket, és még odabiggyeszti a space-t (a dupla space-eket ki tudom venni később, viszont idegen nyelvű szövegnél nem tudom kiszűrni, ha két szó véletlenül egybecsúszott, ezért ez igazából csak elővigyázatosság).

Úgy tűnik, hogy jól működik a dolog. Egyedüli buktató, hogy ha a nem kívánt sortörés verzál előtt van, ez mondjuk német nyelvben gyakran előfordulhat, és akkor is, hogyha a mondatban szerepel egy név, amit nagybetűvel kell írni, de azt hiszem ezt könnyebb javítani utólag, és kevesebb időt is igényel, mint bekezdésenként vagy soronként szedegetni ki a sortöréseket.

És ha az ember jól be tudja határolni, hogy mit szeretne, ezekkel a karakterekkel bármilyen kitételt le lehet írni, csak jól kell őket kombinálni. Nem alapfelhasználóknak való, de hasznos dolog azt hiszem :) Remélem segítség neked is későbbre, ha még nem tudtál róla.

Eddig is tudtam erről a lehetőségről, de nem mélyedtem bele a témába. Köszi Zita!


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: