Megújult a Google Reader

Öröm…

Örülök, mert végre a Google Reader is a szépülő Google termékek sorát gazdagítja – nagyon ráfért már a dizájn-frissítés. És örülök, hogy végre egyszerűen megoszthatok tartalmakat a Readerből a Google+-ba.

a megújult a Google Reader

…és bánat

Viszont szomorú, hogy megszűnt a „megosztás” link, így nem frissül tovább a Hal elemeket osztott meg oldal sem. Félreértés ne essék, mindig örülök, ha egyszerűsödik valami. Ami viszont nem tetszik, hogy – mivel megszüntették a címkékhez és a csillagozott elemekhez rendelt RSS csatornákat is –, alapból (vagyis a Google szolgáltatásait használva) nem tudok RSS-t produkálni a Reader-ből megosztott tartalmaimhoz.

Persze mindenre van megoldás, például lehet kreálni RSS csatornát a Google+-hoz, de ennek a korábbi lehetőséggel szemben több hátránya is van:

 • Ha a Google+-on meg akarom osztani a saját blogbejegyzéseimet is (márpedig meg akarom), akkor a másoktól megosztott tartalmaim keverednek a saját tartalmaimmal.
 • A feed elemek címe a Google+ oldalamon belülre linkelődik, ráadásul a cím (ha a Google+-ban nem írok megjegyzést a megosztáshoz) duplán jelenik meg egymás alatt (az alsó link már a megosztott tartalomra linkel).
 • Ezekhez jön még, hogy a Google+ sokszor valami elképesztően bután választja ki a megosztott elemből az idézendő képet és szöveget – melyeket szerkeszteni nem lehet (lásd például ezt vagy ezt).

Mindezek eredményeként a méltán népszerű Pikkely rovat színvonala mától sajnos csökkent – de azért örüljünk annak, aminek lehet (a cikk elején említetteken túl): mostantól a Google+ oldalamon is követhetőek azok a mások által készített tartalmak, melyeket érdekesnek, hasznosnak vagy szépnek találok.

frissítve (2011. 11. 03.): Megszűnt a Pikkely rovat


, , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

7 hozzászólás a(z) “Megújult a Google Reader” bejegyzéshez

 1. szabopal avatar

  Az a kissebbik baj, hogy megszűnt a “Tetszik” (“L”) és a “Megosztás” (Shift+S), mert csillagozni és pl. tumblrre, Fb-ra vagy twitterre (és még nagyon sok helyre) küldeni lehet, csak 1-el vagy 2-vel többet kell kattintani.

  A komoly gond szerintem az érezhető sebesség lassulás…

  Eddig csak mobilnetnél jelent meg középen fent a sárga “Betöltés” felirat, de mostmár ottthoni internettel is… és nem hiszem, hogy azért, mert kevés lenne a 25Mbit-es kapcsolat :-(

  Ja, és a Gmail-re is elérhető már az új felület. Jobb lent jelenik meg az opció, amivel lehet aktiválni:
  http://gmailblog.blogspot.com/2011/11/gmails-new-look.html

 2. suexID avatar
  suexID

  A Google új felületei nagyon tetszenek, a velük járó baj kevésbé. Részletezném, kezdve a Readerrel, utána pedig a Gmaillel folytatva.

  A Readert sok nörddel ellentétben én a mai napig használom tartalmak rendszerezésére és olvasására. Bár rendelkezem a telefonomon és a gépemen is erre specializált applikációval (Reeder) de valamiért ez nekem nem esik annyira kézre, szeretem a Google Reader felületét. Éppen ezért fájó, hogy a Google ezzel a frissítéssel elvette a csillagozás és megosztás lehetőségét, helyette pedig ráerőlteti az emberekre az elfuserált Google+ használatát. Ez utóbbi szolgáltatás nekem nagyon nem jön be, folyamatosan spameli az inboxomat ami alá bekötöttem, de ez még a kisebbik gond lenne, ha nem lenne egy nehézkes, suta, és szerintem észbontóan felesleges szolgáltatás. Tehát ezen a helyen a dizájn változásra helyeslően bólintok, a szolgáltatás funkciókkal történő megrövidítésére viszont erősen csóválom a fejem.

  A Gmail. Ezzel a dizájnnal is ki lennék békülve, ha úgy működne, ahogy az a videókon ábrázolva van. De nem úgy működik. A jobb felső sarokban található fogaskerékre kattintva nem tudom a tartalom sűrűségét szabályozni (bármire kattintok, ugyanaz a sűrűség marad). Próbáltam már a hibát kiküszöbölni, visszatérni a régi felületre, majd ismét az újat használatba venni, de ez sem oldotta meg a gondomat. Itt a koncepció dízajható, de a megvalósítás erősen sutácska még, dolgozzanak csak rajta ott a főhadiszálláson.

  Összeségében tetszik, amerre a Google tart a kinézet tekintetében, de a Google+ erőltetése nekem unszimpatikus lépés, feleslegesnek érzek egy új koncepció köré épített Facebook klónt.

 3. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Hát, nem tudom. Megnéztem most is – hátha… Még mindig nem érzek vágyat, hogy a netvibest lecseréljem.

 4. hal avatar

  [re=20204]szabopal[/re]: A sebesség lassulást én is észrevettem, de gondolom és remélem, hogy ez csak átmeneti állapot.

  [re=20205]suexID[/re]: Nekem nincs bajom a Google+ erőltetésével, nyilván mindenkinek a saját gyermeke a legkedvesebb, pláne ha üzletről van szó. :) Nekem a G+ is határozottan tetszik. Csak az egyéb alternatívák ennyire drasztikus megvonásával nem értek egyet. És ha már itt tartunk: én is észrevettem, hogy az RSS kezd veszíteni a népszerűségéből (bár te konkrétan csak a Reader-t említetted), de nem igazán értem, hogy miért? A nördök mit használnak?

  A Gmail-nél nekem hibátlanul működik a tartalom sűrűség állító. Jó lenne egy ilyen a Reader-hez is, nekem az most így kicsit túl szellős.

  [re=20206]Dexter68[/re]: Én meg nem érzek vágyat a Netvibes-hoz visszatérésre. :) Megoldották már, hogy nem mutatja olvasatlannak, amit már megnéztem?

 5. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=20207]hal[/re]: Elképzelhető, mert ezzel a problémával már régen találkoztam.

 6. hal avatar

  Hát köszi, de nem vagyok az ilyen sufnituning megoldások híve (tudom, a PlusFeed is az), és egyáltalán nem szeretnék visszatérni a régi dizájnhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: