
„Fogyasszon ételeket. Ne túl sokat. Főleg növényeket.” – foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait. Ám arra is felhívja a figyelmünket, hogy a feladat korántsem olyan egyszerű, mint ahogy ezek alapján gondolnánk. Mit értünk pontosan „étel” alatt? Milyen élelmiszernek tekintett termékek nem tartoznak bele a legnagyobb jóindulattal sem ebbe a kategóriába? És hogyan fogyasszuk el a valódi ételeket ahhoz, hogy sokáig megőrizzük az egészségünket?
A táplálkozáskutatás témakörében Michael Pollan ma a világ egyik legelismertebb gondolkodója. Könyvei, amelyek az egészséges táplálkozás legkorszerűbb elméleteivel ismertetik meg az olvasókat, a világ számos országában kerültek a sikerlisták élére. Életadó ételeink című könyvét megdöbbentő felvetései és hatékony, praktikus tanácsai mellett humoros stílusa teszi igazán élvezetes olvasmánnyá.
A könyv egyetlen hibája, hogy néhol kicsit túl „szájbarágós”. Ajánlom mindenkinek az utolsó fejezet megszívlelendő tanácsaival (a könyvben természetesen ezek is bővebb kifejtésre kerülnek). Bookline-ból és Libri-ből is 990 Ft-ért rendelhető.
Egyen ételeket!
- Ne fogyasszon el olyasmit, amit az ükanyja nem tekintett volna ennivalónak!
- Kerülje az olyan ételeket, amelyek a) ismeretlen, b) kimondhatatlan nevű, c) ötnél több összetevőt tartalmaznak, vagy d) az összetevők között szerepel a magas cukortartalmú kukoricaszirup!
- Kerülje az olyan ételeket, amelyeken az „EGÉSZSÉGES” felirat díszeleg!
- Ha teheti, ne nagyáruházban vásároljon!
Főleg növényeket!
- Főleg növényeket, különösen zöldségeket!
- Ön az, amit az eszik meg, amit Ön elfogyaszt
- Ha megteheti, vásároljon fagyasztószekrényt!
- Úgy táplálkozzon, ahogy egy igazi mindenevő!
- Egyen egészséges talajról származó, megfelelően termelt élelmiszert!
- Ha teheti, fogyasszon vadon termett élelmiszert is!
- Egyen többször, úgy, mint a franciák, az olaszok, a japánok, az indiaiak vagy a görögök!
- Legyen óvatos a nem hagyományos ételekkel!
- Ne keresse a hagyományos étrend egyedül üdvözítő komponensét!
- Igyon a vacsorához egy pohár bort!
Ne túl sokat!
- Fizessen többet (minőségi ételekért), egyen kevesebbet!
- Egyen főételeket (ne nassoljon egész nap)!
- Minden ételét étkezőasztalnál fogyassza el!
- Ne ugyanott szerezze be a szervezetét működtető „üzemanyagot”, ahol az autójáét!
- Ha teheti, ne egyedül étkezzen!
- Figyeljen oda a gyomrára!
- Egyen lassan!
- Főzzön, és ha teheti, kertészkedjen!
Vélemény, hozzászólás?