Az év elején keresett meg Nagy Anita a FotoVideó Magazintól, és bő egy hete került ki az oldalukra a velem készült interjú. Ezúton is köszönöm, hogy az új rovat első arca lehetek.

Egy rövid bemutatkozás erejéig, mesélj néhány szót magadról!
Pécsett születtem 1974-ben, ott is nőttem fel, és a fotózás szempontjából egy Practica BX20-as jelentette az első fontos mérföldkövet az életemben, amit a szüleimtől kaptam ajándékba a 18. szülinapomra. 1999-ben „hivatalosan” is fényképész lettem (elvégeztem az 508-as Kertvárosi Szakképző Iskola fényképész szakát), de a mai napig megmaradtam lelkes fotóamatőrnek. 2002-ben Budapestre költöztem kedvesemhez, aki 2008 óta a feleségem, és akivel ma már boldog és büszke szülei vagyunk egy hamarosan 5 éves csodálatos kislánynak, aki a születése óta a leggyakoribb fotótémám – amikor nem őt, akkor leginkább tájakat fényképezek. Mióta a fővárosban élek, számítógépes grafikusként dolgozom főállásban és egyéni vállalkozóként is – a névjegykártyámon titulusként fény- és fájlképész szerepel. Flickr oldalam: http://www.flickr.com/photos/halasi_zsolt/, saját honlapom: https://halasizsolt.hu/.

Hogyan jellemeznéd a stílusod és mi volt rád a legnagyobb hatással?
2001-ben írtam a következő mondatokat – most se tudnám jobban megfogalmazni: „Néha egészen elvarázsolnak és magukkal ragadnak hangulatok. Ha minden összejön, konzerválom őket. Hangulatkonzerveket fényképezek. Ha jól sikerülnek, olyanok, mint az illatok vagy a hangok: néha egészen elvarázsolnak, és magukkal ragadnak…” Hogy mi volt rám a legnagyobb hatással? Nem emlékszem ilyenre – minden hat rám, amire érzékenyítve vagyok (és ezzel valószínű mindannyian így vagyunk). :)

Melyik a kedvenc saját képed és miért?
Nincs ilyen. A Flickr-en kezdetben létrehoztam egy „Kedvencek” szettet, aztán egy párszor átvariáltam: előfordult, hogy nem értettem, mit keres ott egy fotóm, amit egy éve beválogattam – és persze a fordítottja is: ezt meg hogy hagyhattam ki egy éve? Miután rájöttem, hogy a kedvenc képeim velem együtt folyamatosan változnak, töröltem ezt a válogatást. Van persze néhány állandó kedvencem, de nem szívesen emelnék ki egyetlen egyet. És egy kicsit mindig elfogultabb vagyok a frissebb képeimmel – most például az őszi norvégiai sorozatommal (http://www.flickr.com/photos/halasi_zsolt/sets/72157631710505563/).

Van olyan téma, ami mostanában foglalkoztat?
Tavaly nyár óta szinte csak a lányomat fotózom. Mostanában valahogy nincs ihletem a hangulatkonzerv készítéshez. Túl azon, hogy nyilván nincs semmi értelme ezen bánkódni (nem is teszem), annyiból még jól is jött ez a kis „szünet”, hogy több időm jutott a 2012|12|12 projektemre (https://halasizsolt.hu/20121212-projekt/), melynek keretében 2012-ben minden hónap 12-éig digitalizáltam egy-egy évem negatív filmes archívumát 1992-től 2003-ig (összesen 12 esztendő hangulatkonzervjeit).

Melyek a kedvenc fotós oldalaid?
Az RSS olvasómból szemezgetve (abc-rendben): Flickr blog (http://blog.flickr.net), Félix Krisztina (http://fxk.hu), Jámbor Zsófi (http://zsofijambor.blogspot.hu/), Kálló Péter (http://www.kallopeter.hu/), Lightroom Tutorials (http://lightroomtutorials.blogspot.hu/), Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/), Pixinfo (http://pixinfo.com/), Rabi Miklós (http://miklosrabi.com), Rekafoto (http://rekafoto.com/), Roland Polczer (http://rolandpolczer.de/), Nagy Béla (http://www.speopixel.hu/), Spottr (http://spottr.hu/), Zselé (http://zsele.blog.hu/).

Mit szeretnél elérni a következő években, mik a céljaid?
Ami a fotózást illeti, szeretnék elmenni minden évben legalább egy hétre egy külföldi fotóstúrára (Izland és Új-Zéland vonz a leginkább, és Norvégiába is visszahúz a szívem), a Burning Man fesztiválra Nevadába, és még a világ lehető legtöbb szegletébe. Ehhez nyilván az anyagiak előteremtése jelenti a legnagyobb nehézséget – bízom benne, hogy sikerülni fog. De vannak olyan fotózással kapcsolatos terveim is, melyekhez „csupán” idő kell(ene), ezekről itt írtam: https://halasizsolt.hu/2012/09/26/leendo-projektjeim; és tervezem, hogy idén áprilisban – a 2012|12|12 projekt folytatásaként – elindítom a 2013|11|9 projektem, melyben minden hónap 11-éig a digitális korszakom képeit dolgozom fel újra (2004-től 2012-ig, összesen 9 esztendő hangulatkonzervjeit) – mert ma már valószínű más képeket / másképp adjusztálva („sokkal szolidabban utókezelve”) érzek jónak, hiszen ahogy már említettem is, velem együtt folyamatosan változnak a képeim is.

5 hozzászólás ehhez: „FotoVideó Magazin interjú velem

  1. Gratulálok én is! És kifejezetten kérlek, hogy férfiúi mivoltodra való tekintettel, kizárólag a vakudat villantsad :D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s