Futás évértékelő

Egy éve kezdtem el futni. Az alábbiakban három fejezetre bontva megpróbálom összegezni az elmúlt 12 hónapot – a mennyiség (statisztika), az anyag (felszerelés) és a minőség (élmény) tükrében.

Statisztika

Pontosan tudom, hogy nem a mennyiség a lényeg, de szeretem a számokat (matektagozatos általánosba jártam) – és most itt az alkalom grafikon nézegetésre:

futas_evertekelo

Egy év alatt összesen kb. 720 km-t futottam (átlag havi 60-at – vagy ha úgy tetszik, napi 2-t, óránként 82 métert, percenként 137 centimétert, másodpercenként 23 millimétert) – ebből bő 500 km-t Kalenji Eliofeet, bő 200-at Merrell Trail Glove, és az utolsó néhányat Saucony Virrata 2 cipőben. Az Endomondonak hála még sok egyéb hasznos adatnak is birtokában vagyok:

 • Egy év alatt 174-szer eredtem futásnak.
 • Összesen 2 napot és 19 órát töltöttem futással.
 • Az átlagsebességem 10,51 km/h (5:43/km) – az utóbbi időben sok hegymenet rontja az átlagot.
 • 54919 kcal-t égettem el, ami 101 hamburgernek felel meg (na ez az ami a legkevésbé sem érdekel).
 • Rekordok: Cooper: 2,58 km; 1 óra: 10,03 km; 1 km: 4:00; 3 km: 14:13; 5 km: 25:14; 10 km: 59:41.

Felszerelés

Ahogy arról az elején beszámoltam, mindent a Decathlonban szereztem be, később ugyanott vettem még egy hosszú ujjú pólót, egy melegebb nadrágot, egy sapkát és egy pár kesztyűt. Feleségem november végén (karácsonyra) megajándékozott egy pár Merrell Trail Glove, pár napja (névnapomra) pedig egy pár Saucony Virrata 2 futócipővel (mindkét alkalommal súgtam neki, nekem pedig mindkétszer Rabi Miki adott ihletet – 1, 2).

Eddigi tapasztalataim alapján, ruhaneműből tökéletesen megfelel a Decathlonos átlag (nem feltétlenül a legolcsóbb, de semmi extra), cipőt viszont már csakis az ott kaphatóaknál jobbat választanék (természetesen 0 mm sarokemelkedéssel). A Merrellről legutóbb írtam – ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy nem csak kívül, de belül is nagyon jól (túl jól) tapad a vékony talpa, ami lefelé futva, lábujjhegyre érkezve kimondottan kellemetlen (ez mogyorónyi lila folt formájában nyomot is hagyott a nagylábujjaimon). A talpvékonyság másik következménye, hogy a legapróbb köveket is érezni lehet benne, ami szintén nem mindig kellemes. Írom mindezt úgy, hogy szombat óta a 18 mm vastag talpú Sauconyban futok – ami nagyságrenddel komfortosabb, puhább élményt ad. A Merrell tehát sík, földúton a legjobb (ilyenkor mennyei) – de ilyen sajnos nem sok van a környékünkön. A Sauconyról bővebben majd később – egyelőre csak annyit, hogy nagyon jó választásnak tűnik.

Külön bekezdést érdemel a telefontartó karpánt. Teljesen érthetetlen számomra, hogy kis hazánkban miért nem kapható akkora, amibe belefér egy Samsung Galaxy Note (miközben szinte már általános az 5 colos telefon kijelzőméret) – hozzáteszem: mostanában nem kerestem. A másik érthetetlen dolog, hogy miért egy vizet magába szívó, szivacsos anyagból készítik ezeknek a tokoknak a hátoldalát – ami az izzadt testtel érintkezik? Az ezeket tervezőknek itt és most megsúgom: a telefon szárazságkedvelő. Mindezek következtében elég hamar leszoktam a rendeltetésszerű használatról (karpántként), és miután az alulméretezett tokból kilógó telefonomat decemberben megreptettem, továbbfejlesztettem a kézben tartását: már nem úgy fogom, mint egy boxert, hanem magam felé fordítom a kijelzőjét, és a hüvelykujjammal rákulcsolok a tetejére. Így tuti nem repül el, és izzadságból is csak minimálisat kap. Amúgy zenét már régóta nem hallgatok futás közben (valahogy nem hiányzik, pedig az elején el se tudtam képzelni nélküle), csak az útvonal rögzítéséhez viszem magammal a telefont.

Élmény

A végére hagytam a lényeget: mit adott a futás? Rengeteg élményt!

futas_evertekelo

 • A mozgás élményét: Mozogni jó – ezt Luca is tudja (ahogy minden gyerek), ő tanított meg erre (újra).
 • Az erő élményét: Átértékelődött a messzeség fogalma. Régebben messzinek tűnő helyekre percek alatt elfutok – amit korábban elképzelni se tudtam. Összezsugorodott a világ: régebben azt hittem, hogy 5 km messze van, és képtelen lennék megállás nélkül ennyit futni. Ma már tudom, hogy a többszörösére is képes vagyok.
 • A fejlődés élményét: Régebben pár perc futástól már lihegtem, ma egy óra után se nagyon.
 • A szabadság élményét: Csak én vagyok, senki és semmi más. És arra futok, amerre akarok, addig ameddig akarok.
 • A felfedezés élményét: Kijelölök a térképen egy területet, melynek minden utcáját, útját felfedezem. Sok érdekes, különleges hangulatú helyre jutottam így el. Mostanában a Doberdói út feletti erdős rész, és a Mátyáshegy vonzanak. Szeretnék többet futni erdőben, mert az a legnagyobb élmény!
 • A tanulás élményét: Megtanultam, hogy nem kell félni az emelkedőktől – akárcsak a hidegtől vagy az esőtől.

2014. április 3. – Mátyáshegy

Ma, harmadik próbálkozásra sikerült végig futnom ezt a kört. Vasárnap, elsőre nagyon túlhajtottam magam, még a lépcsősor vége előtt gyaloglásra kellett váltanom, és a végére kimondottan rosszul éreztem magam. Ezek után hétfőn már nem hittem el, hogy sikerül, így nem is jött össze (bár jobban beosztottam az energiám, és kevesebbet gyalogoltam, mint előző nap). Mára elhittem, hogy végig tudom futni, és lassan, de biztosan sikerült is. A Pálvölgyi barlang mellől jól esett felnézni a bal oldalamon magasodó Mátyáshegyre, azzal a gondolattal, hogy pár perce ott futottam fel. Az idő is jó volt, és jól is esett. Tanulság (bármily közhelyes és köztudott[nak vélt] is): sietni kár, hinni viszont érdemes a magad elé tűzött cél sikerében.

2014. április 5. – Pécs, Égervölgy, kék+ és piros•

Égervölgyben gondoltam meg magam: miért is menjek vissza az aszfaltra (ahogy eredetileg terveztem), mikor itt van előttem az erdő?! A Mecseknek valahogy más az illata, varázslatosan egyedi, benne a gyerekkori emlékekkel, beleszippantva beszippantott a csodás erdő, nem akartam abbahagyni, így lett egy majdnem 10 km-es kör az eredetileg fele ennyire tervezettből. Az erdő előtt és után pedig a kis utcák mentén végig orgonabokrok virágoztak – ez a pécsi futásom is nagyon jól sikerült!

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: