Archiválás, Google Fotók, Microsoft OneDrive, korlátlan mobilnet…

A digitális kor örök dilemmája az archiválás kérdésköre, központjában (legalábbis nálam) a fotókkal, videókkal – melyekből már közel 50 ezer darab készült 23 év alatt.

1999 óta van számítógépem, kezdetben CD-kre, DVD-kre másolgattam a hosszútávon megőrzendő anyagaimat, majd 2008 őszén vettem egy 500 gigás külső vincsesztert, aztán nem sokkal később még egy 1 terrást. 2010 óta a Backblaze elégedett ügyfele vagyok (egy éve is írtam róluk), és azóta egyre hanyagabbul mentegetek a merevlemezeimre (melyek közül a kisebbet már régen elajándékoztam, és vettem helyette még egy 1 TB-ost).

És itt érkeztünk el a közelmúlthoz, mikor egyre több helyről érkezett felém információ NAS-okról, és ezzel – valamint a fotóim számának folyamatos növekedésével – párhuzamosan nőtt bennem egy esetleges adatvesztés minél nagyobb eséllyel történő elkerülésének igénye (szándékosan nem adatvesztéstől való félelmet írtam). Mert oké, hogy a Backblaze mindent szinkronizál a számítógépemről egy amerikai szerverre, de mi van akkor, ha épp ez jelenti majd a problémát, amikor az egyre öregedő vincseszterem meghibásodik, és a hibás adatokról készül másolat, a még hibátlanokat felülírva? Ráadásul a Backblaze is épp arról írt, hogy legalább 3 helyen legyenek meg a fájljaink (igaz, nem pont úgy, ahogy végül én csináltam).

Google Fotók

Május végén jött a hír: a Google korlátlanul és ingyen tárolja képeinket – a megkötés csak annyi, hogy maximum 16 megapixeles képek, és 1080p-s Full HD felbontású videók jöhetnek szóba. Nagyszerű, így ez is eldőlt: mostanában próbálkoztam a telefonomról történő automatikus fotó mentéssel a Dropbox, a Flickr és a Lightroom Mobile használatával is, de a korlátlansággal egyik sem versenyezhet (ráadásul két utóbbi megbízhatóság és egyszerű használhatóság terén se rúg labdába – gondolok itt arra, hogy gyorsan és észrevétlenül tegye a dolgát a háttérben). A 16 MP-es fotó, és a Full HD videó pedig tökéletesen elég a telefonhoz. Letöltöttem a jól sikerült Androidos alkalmazást, és beállítottam, hogy elkészültük után azonnal mentse a fotóimat a Google szerverére – hiszen a mobilos adatforgalmam is korlátlan (erről bővebben a végén). Régebbi, és nagyobb fotók tárolására már kényelmetlen illetve alkalmatlan a rendszer, de a régi videóim archiválására is remek. Megjegyzem, az akkut rendesen meríti az a folyamatos lassú képfeltöltés (nyilván nem véletlenül van egy „csak töltés közben” opció is).

Oké, ezzel a leendő mobilos fotóim és a videóim már (nagyobb) biztonságban vannak, de ne kanyarodjunk el az eredeti tervemtől: minden fontos adatom legyen meg legalább három helyen. A korábbi külső vincseszterre másolgatásban nincs bizalmam, és költeni se akarok már rá; a NAS kérdést átgondolva arra jutottam, hogy nemcsak drága, de nem vágyom még egy kütyüre és az ezzel járó macerákra, pluszköltségekre – így online felhős megoldás után kezdtem keresgélni, és a Microsoft meglehetősen kedvező ajánlatára találtam.

Microsoft OneDrive

Havi 2099 forintért 1 TB OneDrive tárhely + Office 365 – utóbbi ritkán, de jól jöhet, és ha ezt nem számítjuk, akkor is a legolcsóbb a nagy szolgáltatók közül. Előfizettem, így most a OneDrive-ra mentegetem a fotóarchívumomat. Nem használok hozzá alkalmazást, mivel nem akarok automatikus szinkronizációt; ezért „fogd és vidd” módszerrel dobálom a képeket a böngészőbe – és nem állíthatom, hogy minden gördülékenyen és simán megy. Rendszeresen kapok hibaüzeneteket (pl. arról, hogy egyszerre csak legfeljebb 1000 fájlt adhatok hozzá, vagy hogy nincs jogom a mappába másolni – aztán frissítés után mégiscsak lesz –, vagy néha egyszerűen csak lefagy) – szóval lassan de biztosan haladok. Kétségtelen, hogy a Microsoft jó úton halad, egyre szerethetőbb termékeket készít, de amikor azt olvasom, hogy a jelszavam csak maximum 16 karakter lehet, vagy amikor azonos nevű fájlok másolásánál csak „mindet felülír” és „mindet megtart” lehetőségek vannak, akkor eszembe jut, hogy hosszú még az út előttük (annak részleteibe már nem is bocsátkozom, hogy az előfizetési procedúra mennyire körülményes volt, miután elsőre elfelejtettem kiválasztani, hogy MasterCard vagy Visa a kártyám típusa [minek ilyen kérdés egyáltalán?]). Azért minden tökéletlensége ellenére többnyire elégedett vagyok vele (is).

Korlátlan mobilnet

A Google Fotók automatikus mentéséhez (is) jól jönne, de azzal kezdem, hogy nincs korlátlan mobilnetem. Vagy mégis? A Telenor 1 GB-ot enged normál sebességgel, aztán belassítja, de továbbra is korlátlanul repkedhetnek a bitek. Tökéletesen használható a Spotify (továbbra sincs semmilyen zene a telefonomra mentve), olvasom a Feedly-t (legfeljebb a lassan töltődő, sok képet tartalmazó bejegyzéseket olvasatlannak jelölöm, aztán megnézem később asztali gépen), és a fotóim is mentődnek, csak lassabban (a hétvégén majd’ 500 sorozatfotót csináltam Lucáról, kb. egy nap alatt értek fel a felhőbe). Jelenleg a havi ciklusom (hah, férfi létemre ilyenem is van) kb. felénél és közel 5 GB-nál tartok. Akkor most van korlátlan mobilnetem, vagy nincs? Nézőpont kérdése:

  1. Korlátlan mobilnet (apró betűs rész: 1 GB adatforgalom után lassabb); vagy
  2. 1 GB adatforgalom (apró betűs rész: ezen felül lassabb, de korlátlan).

Csak azért rugózok ezen a kérdésen ennyit, mert mióta az első lehetőséget választottam (miközben természetesen ugyanarról van szó mindkét esetben), jobban érzem magam azáltal, hogy nem korlátozom saját magam. Nem kérdés többé, hogy megnézzem-e, meghallgassam-e, letöltsem-e, használjam-e, mert jaj elfogy a keretem. Megnézem, meghallgatom, letöltöm, használom – 1 GB-ig gördülékenyebben, aztán meg lassabban, és közben nem foglalkozom a korlátokkal.

Összefoglalva a jelenlegi felállás

Mi? Hova?
összes fotó, a Lightroom fájljaival + grafikai munkák, dokumentumok archívuma (manuálisan hozzáadva) Microsoft OneDrive
mobilfotók, -videók (automatikus mentés a telefonomról) + összes többi videó (manuálisan hozzáadva) Google Fotók
aktuális grafikai munkák, dokumentumok (szinkronizálva a számítógépemmel) Google Drive (itt említettem)
minden (szinkronizálva a számítógépemmel) Backblaze

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: