Grandpierre Attila: Az élő világegyetem könyve

grandpierre_attila_az_elo_vilagegyetem_konyveSzámomra ott vesztette el a könyv a hitelességét, amikor a szerző egy képernyőn levő képpontok számából, és annak látómezőnkből kitakart méretéből kiindulva számítja ki a szemünkbe jutó összes információ mennyiségét. Tehát ezek szerint ha ugyanakkora méretű, de nagyobb felbontású kijelzőt nézünk, akkor a környezetének felbontása, és a szemünkbe jutó információk mennyisége is arányosan nagyobb lesz… na persze. Ezen túl is tele van a könyv elhamarkodottan megállapított következtetésekkel – pl.: tegyük fel, fele akkora valami… és a végére a feltételezésből egy ténymegállapítás születik. A jó szándékhoz nem fér kétség, már a könyv címe is egy szimpatikus gondolatot tartalmaz, de ezen túl nem jutunk messzire, a kötet java része számomra érdektelen szócséplés – bár az első három után már csak a fejezetek végén levő összefoglalókat olvastam el.

Különösen ciki, hogy egy 2002-es könyv tíz évvel később újra kiadott változata rengeteg elírást, magyartalan mondatot tartalmaz. Valahol ott telt be nálam a pohár, mikor a szerző az 1. ábrára hivatkozik, és nincs is ilyen a könyvben, ugyanis a 2. ábra az első, ami pedig sok oldallal arrébb szerepel, mint ahol említésre kerül (és ezt semmi nem indokolja, nem színes mellékletről, hanem a szöveg közé folyatott fekete-fehér ábráról van szó).

Eszembe jut egy gondolat Charles Eisenstein Megszentelt gazdaságtan című könyvéből:

Olvasása során minden egyes személy mást tapasztal meg: némelyeknek elvesztegetett idő lesz, másoknak pedig lehet, hogy megváltoztatja az életét. Hát nem abszurd mindenkitől ugyanakkora viszont ajándékot kapni?

Míg Charles Eisensteinnek örömmel utaltam át 10 dollárt (és 1000 forintot a magyar fordításért) – Grandpierre Attila könyvéért ha tehetném, bizony semmit nem adnék, de sajnos már megrendelésekor kifizettem.


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: