A nyugati civilizációk nagy eredménye a racionális gondolkodás nem veleszületett, hanem tanult emberi tulajdonság. Az indiai falvakban ezt sohasem tanulták meg. Valami mást tanultak meg, ami bizonyos tekintetben ugyanannyira értékes. Ez az ösztönös megérzés és a tapasztalati úton szerzett bölcsesség ereje.

Az indiai falvakban töltött hét hónap után visszaérkezve láttam a nyugati világ őrültségét, de ugyanakkor a képességét is a racionális gondolkodásra. Ha csak ülsz és figyelsz, észreveszed, milyen fáradhatatlan az elméd. Ha megpróbálod lenyugtatni, az csak ront a helyzeten, de egy idő után mégiscsak megnyugszik, és amikor ez megtörténik, képes leszel arra, hogy egészen finom dolgokat is meghallj. Ez az, amikor az intuíciód kezd kibontakozni, és kezded a dolgokat sokkal tisztábban látni, és kezdesz sokkal inkább a jelenben élni. Az elméd szépen lelassul, és a pillanat hatalmasra tágul. Sok olyat meglátsz, amit azelőtt nem láttál. Ez az elmélet, ezt kell gyakorolni.

A zen azóta is nagy hatással van az életemre. Egyszer arra gondoltam, hogy elmegyek Japánba, és megpróbálok bejutni az Eiheiji kolostorba. Erre a spirituális tanácsadóm azt mondta, hogy maradjak itthon. Semmi sincs ott, ami ne lenne meg itt, és igaza volt. Megértettem a zen mondás igazságát, mely szerint, ha körbe akarnád utazni a világot, hogy találj egy tanítót, megjelenik a szomszédban.

(Walter Isaacson: Steve Jobs)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.