René Guénon: A mennyiség uralma és az idők jelei

Időnként fárasztottak az agyonbonyolított, többször fél oldalnyi hosszúságú, sokszorosan összetett mondatok; az oldalakon átívelő bekezdések; és azt sem szégyellem bevallani, hogy ezek között volt olyan is, amit nem értettem. De ha egy könyv csak egyetlen jó gondolatot is ad, olyant, ami megerősíti a sajátom, vagy új felismerést hoz, már megéri elolvasni. És Guénon A mennyiség uralma és az idők jelei című könyve nem egy ilyent tartalmaz. Ezek egy részét az elmúlt két hónapban rendszeresen idéztem futókalandjaim bevezetéseként, és most sem teszek másként:

Minden bizonnyal több, mint egyszerűen szóhasználat kérdése az a – már önmagában is fölöttébb figyelemre méltó – tény, hogy a mai pszichológia csupán a „tudatalattira” reflektál, miközben nem hajlandó tudomást venni arról a „tudatfelettiről” amelynek az előbbit logikusan ki kellene egészítenie (…)

(34. fejezet: A pszichoanalízis vétkei)

(…) vajon nem nyilvánvaló-e, hogy mindannak, amivel a mai világban találkozni lehet, legszembeszökőbb vonása éppen mechanikus jellege, és ezúttal elég csupán arra gondolni, hogy a gépek napról-napra egyre újabb területekre törnek be, és az ember már-már olyan lénnyé redukálódik, amely – mivel minden spiritualitás kiveszett belőle – összes tevékenységében egyre inkább hasonlítani kezd egy automatára?

(…) vajon nem pontosan az a hazugság a legleleményesebb és a legvégzetesebb, amelyik kibogozhatatlanul keveri össze az igazat és a hamisat, így kényszerítve arra az előbbit, hogy az utóbbi győzelmének előmozdítását szolgálja?!

(36. fejezet: Álbeavatás)

(…) a „jótékony” és „ártalmas” oppozíciója – akárcsak az összes többi oppozíció – kizárólag egy relatív és korlátozott területhez tartozhat; mihelyt azonban átlépjük e terület határait, csupán az van, ami van és nem is tud nem lenni, sőt nem is tud más lenni, mint ami; és akkor járunk legközelebb az igazsághoz, ha – a legvégső következtetéstől sem riadva vissza – azt mondjuk, hogy „egy világ vége” soha nem volt és soha nem is lesz más, mint egy illúzió vége.

(40. fejezet: Egy világ vége)


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

2 hozzászólás a(z) “René Guénon: A mennyiség uralma és az idők jelei” bejegyzéshez

  1. Cságoly Imre avatar
    Cságoly Imre

    Te is Atyafi után kezdted? :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: