Tizenkettedik telefonom és tizennegyedik „fényképezőgépem”: OnePlus 6

Előzmények

Tudom, kicsit sűrűn váltogatom mostanában a telefonjaimat (március 29.: LG V30, április 13.: Huawei P20 Pro), de a OnePlus 3 mégiscsak az egyik kedvencem volt, így hát nagyon fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy milyen lett a két évvel fiatalabb, május 16-án bejelentett „leszármazottja”; ezért 22-én az elsők között böktem a vásárlás gombra (mondván: ha nem tetszik, 15 napon belül visszaküldöm). Mivel az utcanevet lefelejtették a címzésnél, ezért – telefonos egyeztetés után – csak egy nappal az előrejelzett dátum után, pénteken vehettem kézbe kíváncsiságom tárgyát.

Külső

A OnePlusról egyre inkább az a benyomásom (minden szempontból, nem csak az általuk gyártott telefon külsejét illetően), hogy beáll a sorba: követi a trendeket, és semmi egyedit, netán korszakalkotót nem próbál alkotni. Ez részben érthető is, hiszen így maradhatnak a OnePlus telefonok relatíve olcsók*, de például pont a külső nem feltétlenül csak pénzkérdés. A OnePlus 6 a manapság divatos, ujjlenyomatmágnes üveg hátlappal készül, és ha nem is túl karakteres, de 5-ös számú elődjénél legalább sokkal egyedibb a külseje. Én egyébként a 128 GB-os, matt felületű Midnight Black verzióból rendeltem.

Kamera

A lényegről egy külön cikket írtam a Pixinfo-ra – itt most csak annyit, hogy képminőségben nem sokat fejlődött a OnePlus 3-hoz képest.

Hardver

„Akaratlanul is” a Huawei P20 Pro-val összemérve:

 • A OnePlus 6 szlogenje: The Speed You Need. Mivel nem vagyok gamer, nekem a OnePlus 3 is hibátlanul gyors volt – ezek után természetesen a OnePlus 6 sem okozott csalódást. Én azonban sokkal jobban örültem volna egy The Camera You Need jelmondatnak (lásd előző bekezdés).
 • A hátlapi ujjlenyomatolvasó nekem nagyon nem áll kézre – zavaró, hogy az asztalon fekvő telefont mindenképp fel kell vennem a feloldáshoz (legalábbis amennyiben használni akarom ezt a funkciót).
 • A kijelzője egy hajszállal nehezebben olvasható (halványabb) erős napsütésben, mint a Huawei-é.
 • Dicséretes, hogy a 3300 mAh-s akkumulátor érzésre (nem teszteltem „laboratóriumi körülmények” között) közel annyit bír, mint a Huawei 4000-ese.
 • Hangban a OnePlus 3 se volt igazán jó, és a 6-osnak sem ez az erőssége. A Huawei P20 Pro (átlagon felüli) hangjával összemérve ez sajnos nem több csörömpölésnél.
 • Bár hivatalos IP minősítést nem kapott de immár a OnePlus 6 is legalább fröccsenésálló.
 • És továbbra is szeretem a OnePlus egyik specialitását: az alert slider-t, ami egy három állású fizikai gomb, mellyel akár kikapcsolt kijelzőnél is válthatok a Csengetés, Rezgés és Néma üzemmódok között.

Szoftver és felhasználói élmény

Ez hiányzik nekem nagyon a Huawei-ből: a letisztult, szinte stock Android nagyszerű egyszerűsége, megfejelve a OnePlus-os okosságokkal, úgy mint

 • a kapacitív gombok testre szabhatósága,
 • illetve a kézmozdulatok programozhatósága (pl. zene vezérlése, vagy egy tetszőleges alkalmazás indítása , O, V, S, M, W jelek kikapcsolt kijelzőre történő rajzolásával).

De várjunk csak, van itt visszalépés is: a kapacitív gombokra már nem tudom beállítani a legutóbb használt alkalmazás megnyitását. Vajon miért? (Tudom, dupla érintésre alapból működik, de futásnál ezt nem mindig érzékeli a telefon a tokon belül, így praktikus lenne egy hosszú érintéses beállítási lehetőség is, ami a OnePlus 3-nál még megvolt.)

Szóval a felhasználói élmény a OnePlus-nál továbbra is jeles (a OnePlus-nál beugrási képernyőnek nevezett, sokat vitatott notch szerencsére itt is elrejthető), csak két apróság hiányzik még:

 • az Always On Display-t nagyon megszerettem a Huawei-en, de a OnePlus 6-nál csak az állítható be, hogy a telefont megemelve jelenjen meg az óra a kijelzőn (vagy töltőre dugva, dokkolóba állítva),
 • és „érthetetlen-kategória”, hogy a hatalmas kijelzőn az ikonok sűrűségénél csak az oszlopok száma (3, 4, 5) változtatható, a soroké nem, így azok csak hatalmas függőleges közökkel jeleníthetők meg (tudom, van Apex Launcher, meg Nova Launcher, na de ne kelljen már…).

Összegzés

Jó is, meg nem is. A Huawei P20 Pro-val szembeállítva sok minden szól a OnePlus 6 mellett, de talán több minden ellene. A két telefonból össze lehetne gyúrni egy tökéleteset. Végül maradjon, vagy menjen? Ennek eldöntésére, csinálok egy részletes összehasonlító kamera tesztet, ami hamarosan a Pixinfo-n fog megjelenni.

* Elmélkedés az árról: A Huawei P20 Pro-t április 13-án 270 ezer forintért vettem. Azt hazudták, hogy aki előrendeli, az ajándékba kap hozzá egy 360 fokos kamerát. Nem a kamera volt hazugság, hanem az, hogy ez ajándék, hiszen pár nappal később már 240 ezerért lehetett kapni (ajándék nélkül) – tehát közelebb áll a valósághoz, ha azt írjuk: a kamerát kötelezően megvásároltatták azokkal, akik már a megjelenés napján kézbe akarták venni a telefont. A lényeg, hogy elhanyagolható mértékű ferdítéssel vehetjük úgy: a Huawei P20 Pro indulási ára 240 ezer forint volt (most már kicsivel 230 alatt is kapható). A OnePlus 6 128 GB-os verziójának ára 569 euró, azaz kb. 180 ezer forint, viszont van egy nagy különbség a Huawei P20 Pro-hoz képest a tartozékokat illetően: utóbbihoz jár egy nagyon jó minőségű füles is. Ha veszel egy ilyent a OnePlus-hoz, máris kb. 190 ezernél tartasz, és így már nem is olyan drámai az árkülönbség a két telefon között.

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: