A napokban többször meglepődtem, hogy a környezetemben élő, Photoshopot évek óta használó embereknek milyen könnyen mutattam újat – pedig azt hittem, ezeket már mindenki tudja. Mivel kiderült, hogy nem így van, és mert valahol el kell kezdeni, arra gondoltam, hogy bemelegítésként néhány számomra alapvetőnek gondolt tippet adok közre – hátha vannak még, akiknek lesz közöttük ismeretlen.

Hasznos munkafelület megnövelése

Full Screen ModeMikor megnyitok egy fájlt a Photoshop-ban, az első dolgom, hogy lenyomom az F billentyűt, és ezzel teljes képernyőre váltok. Ennek nem csak a nagyobb hasznos munkafelület az előnye a Windows-ban megszokott teljes képernyőre váltással szemben, hanem az is, hogy nem csak a dokumentum szélei által határolt területen tudok mozogni, hanem az arról lelógó részeket is elérhetem. Az F-et újra lenyomva még nagyobb lesz a munkafelület, mivel eltűnik a fenti menüsor. Ha a vonalzó nincs bekapcsolva (Ctrl+R), és az eszköztár valamint a paletták sem látszanak (Tab billentyű), akkor szó szerint a teljes képernyőn dolgozhatunk. Ha esetleg csak a palettákat akarjuk eltüntetni, de az eszköztárra szükségünk van, használjuk a Shift+Tab billentyűkombinációt.

(Gyors)billentyűk használata

Jelentősen meggyorsítja és egyszerűsíti a munkát, ha az egér mellett a billentyűket is használjuk. A Ctrl lenyomásával bármikor a mozgató eszközre válthatunk (kivéve vektoros eszközök használatakor). A Ctrl+Space a nagyítóra, a Space pedig a kéz eszközre vált. A Ctrl+0 az ablak méretéhez igazítja, míg a Ctrl+Alt+0 100%-os méretében mutatja a megnyitott fájlt.

A billentyűk használata jól jöhet kijelölések készítésekor is. Ha az Alt-ot lenyomva kezdjük a négyszög vagy ellipszis kijelölővel a rajzolást, akkor a négyszög vagy ellipszis középpontja lesz a kiindulópont. Ha a Shift-et nyomjuk le, akkor szabályos négyzetet, illetve kört kapunk. Ha a rajzolás közben (az egér gombját nem felengedve) a Space-t nyomjuk le, akkor elmozdíthatjuk a kijelölésünket.

Egy réteg tartalmából könnyen készíthetünk kijelölést, ha a Ctrl lenyomása mellet kattintunk a Layers palettán a réteg nézőképére. Ha már van egy kijelölésünk, és hozzá akarunk adni egy másikat, akkor a Ctrl+Shift lenyomásával kattintsunk a réteg nézőképére. Ha egy már létező kijelölésnek, és egy újabbnak a közös metszetét szeretnénk kiválasztani, akkor az új kijelölés előtt nyomjuk le egyszerre a Ctrl+Alt+Shift billentyűket.

Érdemes figyelni a menüknél, eszközöknél felbukkanó billentyűparancsokat, amiket akár mi magunk is létrehozhatunk, vagy megváltoztathatunk az Edit > Keyboard Shortcuts (Alt+Shift+Ctrl+K) menüponton keresztül (akár még be is színezhetjük az egyes menüpontokat). Egy kis segítség: Adobe Photoshop CS2 Keyboard Shortcuts (pdf)

Helyi menük használata

Helyi menüJól tesszük, ha az egérnek a jobb gombját is használjuk, mivel sokat segíthetnek a helyi menük is. A vonalzó mértékegységének (és ezáltal az aktuális alapértelmezett mértékegységnek) átállításához elég egy jobbklikk a vonalzó felületén, és máris hét lehetőség közül választhatunk. (Ezzel megspóroltuk az Edit > Preferences > Units & Rulers menüpont kiválasztását.)

Nem csak a helyi menükkel, hanem általában a menükkel is érdemes ismerkedni. Például a vonalzónál maradva jó tudni, hogy a View > New Guide menüt használva, számértéket és mértékegységet megadva, pontosan oda helyezhetünk segédvonalat, ahová szeretnénk, hogy kerüljön. Vagy jól jöhetnek a Layer > Align és a Layer > Distribute menük a rétegek igazításához, hiszen a Photoshopban ezeknek nincsen önálló palettájuk, ahogy az InDesign-ban vagy az Illustratorban.

A lényeg, hogy ne csak rutinból használjuk a már megismert és megszokott dolgokat, hanem figyeljünk, és vegyük észre a munkát kényelmesebbé, és gyorsabbá tevő lehetőségeket. És persze használjuk az internetet is a tanuláshoz:) Írd meg, ha van kérdésed, próbálok majd válaszolni.

39 hozzászólás ehhez: „Photoshop CS2 alapok

 1. Tetszik a cikk, szerintem sok embernek lesz hasznos. :)
  1-2 általam gyakran használt dolgot még hozzátennék: a CTRL gomb nyomvatartása mellett a +/- -ra kattintva lehet növelni/csökkenteni a kép nagyítását.
  CTRL+SHIFT+ALT+S kombináció pedig a “save for web…”-t nyitja meg.
  A “Save for web…” ablakban ha nyomsz egy CTRL+A -t, akkor az összes slice kijelölésre kerül és egyszerre meg tudod változtatni hogy mely formátumba és minőséggel mentse el.

 2. hat ez az utolso ctrl+a-s dolog nagyon sulyos!!! mennyit szoptam eddig ilyet, hogy ezerszer lementettem dolgokat…

 3. Hello nem biztos hogy ehhez a cikkhez kell írnom de megtudná valaki mondani hogy hogy lehet úgy ellipszist húzni hogy látszódjon a kör közepe?

 4. Hello! Elismerem zöldfülű vagyok a témában és ki lehet nevetni, de hogy lehet egy ablakban két képet megnyitni? mert én mindig csak behúzom a képeket a dokumentumokból, de akkor új ‘kis’ ablakot nyit meg

 5. Ha arra gondolsz, hogy egy képre „rá akarsz dobni” egy másikat, akkor nyisd meg mind a két fájlt, és a Layers palettáról húzd át az egyik kép rétegét a másik képre. (A CS2-es Photoshopban használhatod a File > Place parancsot is.)

 6. Jók a cikkek, grat!!!

  Új üres layer létrehozása: Ctrl+Shift+Alt+N
  Létező layer duplikálása: Ctrl+J

  Ha voltak bocs, ha nem akkor nincsmit. :)

 7. Éééés… kérdés…. melyik félefajta photoshop progi lenne a legjobb választás??? …egy linket nem tudnál beszúrni??? Mert nem vágom, honnan lehet ilyet ingyér szerválni…:P nem röhög, komolyba…. köfi!!!

 8. Az igazság az hogy lényegében nem szólok hozzá, mert mindent elmondtatok elöttem. És csak annyit, hogy sokat tanulam az oldal böngészése közben, és nagyon ajánlom hal-nak, hogy a 4-es ilyen legyen mert… Vicceltem. :)))
  Üdv.

 9. Sziasztok ! a brush méretét melyik bill. kombinációval tudom növelni v csökkenteni? segítsetek pls. előre is köszi

 10. Én a „,”-t (vesszőt) és a „.”-ot (pontot) programoztam rá: Edit > Keyboard Shortcuts, Shortcuts For: Tools, Increase Brush Size / Decrease Brush Size (eredetileg angol billentyűzetes szögletes zárójelekre van állítva).

 11. Van megoldás arra, hogy adobe programokat két képernyőn használjam? Az elsőn lenne a munkafelület, a másodikon pedig az eszköztár és a paletták.

 12. [re=8261]Dexter68[/re]: Köszi, javítottam. :)

  [re=8264]norbi[/re]: Persze, én is így használom, de ez nem Adobe, hanem videokártya függő.

 13. Hal!
  Kérhetnék bővebb felvilágosítást? Nagyon sokat segítenél vele.
  Adott egy 21colos, ez a “fő”, és mellé van rakva egy másodlagos képernyő, a maga szerény 15″-jával.

 14. Nem tudom, hogyan segíthetnék? Kell egy videokártya, ami képes meghajtani két monitort; rádugod a monitorokat, és oda rakod az Adobe programok palettáit, ahova akarod.

 15. csak azt nem tom megcsinálni hogy mondjuk megnyitok egy képet és egy másikkápnek a felét mondjuk lemásolom és bakarom te a másik képhez betsezm és nem átlátszó hogy kel ezt megcsinálni?

 16. Hali! Miért van az, hogy mikor dekupálok egy képet , egy “kék paca” lesz az egész és csak azt a kék pacát tudom átrakni máshova és azt is csak Move Tool-lal, mert a Ctrl+c és Ctrl+v parancsok nem működnek?! és ha megnyitok egy képet, miért a Background-ba nyissa meg?
  Köszi a segítséget!

 17. Szerintem marhaság az egész. Nem sértésnek szánom, de ha segiteni akarsz akkor valami olyasmit irj le aminek hasznát is lehet venni. Úgy szar az egész ahogy van. És a legszivesebben azt mondanám hogy a Photoshop egy rakás ürüléket sem ér – ha nem tudnám, hogy ezzel dolgoznak a profi designerek. Sajnos 2 órája kinlódok csak a CS2-vel de egy **** görbe vonalat nem tudok meghúzni és kitölteni a kép egyik felét egy szinnel. Rohadtul nevetséges, de adjatok akármilyen programot félóra alatt megtanulom az összes shortcut billentyűt, de ez a szar kifog rajtam.

  Valaki mondja már meg hogy hogy a jó büdösbe tudok egy görbe alakzatot rávinni a háttérre, majd az egyik oldalt kitölteni egy színnel. (Aki meg nem képes megkeresni a funkcióbillentyűket, tanácsolják vissza ovodába.)

  Megj: Corellal is dolgozatam, készitettem szépet és a webprogramozást sem most kezdtem.

 18. Tehát, ha neked nem hasznos valami, akkor nyilván másnak se az; illetve, ha te nem tudod használni a programot úgy, ahogy szeretnéd, akkor nyilván a program szar. További sok sikert! :)

 19. [re=18278]Cross Kamui[/re]: Volt már Simsonom is, vezettem Ladát, Wartburgot, Opelt, de ezt a szar Boeinget nem bírom bekurblizni. Az izzókészletét sem találom Ez egy fos. Megyek gyalog.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.