Photoshop CS2 alapok

A napokban többször meglepődtem, hogy a környezetemben élő, Photoshopot évek óta használó embereknek milyen könnyen mutattam újat – pedig azt hittem, ezeket már mindenki tudja. Mivel kiderült, hogy nem így van, és mert valahol el kell kezdeni, arra gondoltam, hogy bemelegítésként néhány számomra alapvetőnek gondolt tippet adok közre – hátha vannak még, akiknek lesz közöttük ismeretlen.

Hasznos munkafelület megnövelése

Full Screen ModeMikor megnyitok egy fájlt a Photoshop-ban, az első dolgom, hogy lenyomom az F billentyűt, és ezzel teljes képernyőre váltok. Ennek nem csak a nagyobb hasznos munkafelület az előnye a Windows-ban megszokott teljes képernyőre váltással szemben, hanem az is, hogy nem csak a dokumentum szélei által határolt területen tudok mozogni, hanem az arról lelógó részeket is elérhetem. Az F-et újra lenyomva még nagyobb lesz a munkafelület, mivel eltűnik a fenti menüsor. Ha a vonalzó nincs bekapcsolva (Ctrl+R), és az eszköztár valamint a paletták sem látszanak (Tab billentyű), akkor szó szerint a teljes képernyőn dolgozhatunk. Ha esetleg csak a palettákat akarjuk eltüntetni, de az eszköztárra szükségünk van, használjuk a Shift+Tab billentyűkombinációt.

(Gyors)billentyűk használata

Jelentősen meggyorsítja és egyszerűsíti a munkát, ha az egér mellett a billentyűket is használjuk. A Ctrl lenyomásával bármikor a mozgató eszközre válthatunk (kivéve vektoros eszközök használatakor). A Ctrl+Space a nagyítóra, a Space pedig a kéz eszközre vált. A Ctrl+0 az ablak méretéhez igazítja, míg a Ctrl+Alt+0 100%-os méretében mutatja a megnyitott fájlt.

A billentyűk használata jól jöhet kijelölések készítésekor is. Ha az Alt-ot lenyomva kezdjük a négyszög vagy ellipszis kijelölővel a rajzolást, akkor a négyszög vagy ellipszis középpontja lesz a kiindulópont. Ha a Shift-et nyomjuk le, akkor szabályos négyzetet, illetve kört kapunk. Ha a rajzolás közben (az egér gombját nem felengedve) a Space-t nyomjuk le, akkor elmozdíthatjuk a kijelölésünket.

Egy réteg tartalmából könnyen készíthetünk kijelölést, ha a Ctrl lenyomása mellet kattintunk a Layers palettán a réteg nézőképére. Ha már van egy kijelölésünk, és hozzá akarunk adni egy másikat, akkor a Ctrl+Shift lenyomásával kattintsunk a réteg nézőképére. Ha egy már létező kijelölésnek, és egy újabbnak a közös metszetét szeretnénk kiválasztani, akkor az új kijelölés előtt nyomjuk le egyszerre a Ctrl+Alt+Shift billentyűket.

Érdemes figyelni a menüknél, eszközöknél felbukkanó billentyűparancsokat, amiket akár mi magunk is létrehozhatunk, vagy megváltoztathatunk az Edit > Keyboard Shortcuts (Alt+Shift+Ctrl+K) menüponton keresztül (akár még be is színezhetjük az egyes menüpontokat). Egy kis segítség: Adobe Photoshop CS2 Keyboard Shortcuts (pdf)

Helyi menük használata

Helyi menüJól tesszük, ha az egérnek a jobb gombját is használjuk, mivel sokat segíthetnek a helyi menük is. A vonalzó mértékegységének (és ezáltal az aktuális alapértelmezett mértékegységnek) átállításához elég egy jobbklikk a vonalzó felületén, és máris hét lehetőség közül választhatunk. (Ezzel megspóroltuk az Edit > Preferences > Units & Rulers menüpont kiválasztását.)

Nem csak a helyi menükkel, hanem általában a menükkel is érdemes ismerkedni. Például a vonalzónál maradva jó tudni, hogy a View > New Guide menüt használva, számértéket és mértékegységet megadva, pontosan oda helyezhetünk segédvonalat, ahová szeretnénk, hogy kerüljön. Vagy jól jöhetnek a Layer > Align és a Layer > Distribute menük a rétegek igazításához, hiszen a Photoshopban ezeknek nincsen önálló palettájuk, ahogy az InDesign-ban vagy az Illustratorban.

A lényeg, hogy ne csak rutinból használjuk a már megismert és megszokott dolgokat, hanem figyeljünk, és vegyük észre a munkát kényelmesebbé, és gyorsabbá tevő lehetőségeket. És persze használjuk az internetet is a tanuláshoz:) Írd meg, ha van kérdésed, próbálok majd válaszolni.


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

39 hozzászólás a(z) “Photoshop CS2 alapok” bejegyzéshez

 1. Harder avatar

  Tetszik a cikk, szerintem sok embernek lesz hasznos. :)
  1-2 általam gyakran használt dolgot még hozzátennék: a CTRL gomb nyomvatartása mellett a +/- -ra kattintva lehet növelni/csökkenteni a kép nagyítását.
  CTRL+SHIFT+ALT+S kombináció pedig a “save for web…”-t nyitja meg.
  A “Save for web…” ablakban ha nyomsz egy CTRL+A -t, akkor az összes slice kijelölésre kerül és egyszerre meg tudod változtatni hogy mely formátumba és minőséggel mentse el.

 2. hal avatar

  Ezeket valóban kifelejtettem. Köszi a kiegészítést:)

 3. hal avatar
  hal

  hat ez az utolso ctrl+a-s dolog nagyon sulyos!!! mennyit szoptam eddig ilyet, hogy ezerszer lementettem dolgokat…

 4. borisz avatar

  ???? a ctrl+a windows alatt minden progiban teljes kijelölés…

 5. hal avatar

  Az előzőt én sem értem – meg azt sem, hogy miért az én nevemet használta.

 6. Gyakorlo avatar
  Gyakorlo

  Hello nem biztos hogy ehhez a cikkhez kell írnom de megtudná valaki mondani hogy hogy lehet úgy ellipszist húzni hogy látszódjon a kör közepe?

 7. hal avatar

  Bocs, ha bennem van a hiba, de ezt nem értem.

 8. Kriszti avatar
  Kriszti

  Hello! Elismerem zöldfülű vagyok a témában és ki lehet nevetni, de hogy lehet egy ablakban két képet megnyitni? mert én mindig csak behúzom a képeket a dokumentumokból, de akkor új ‘kis’ ablakot nyit meg

 9. hal avatar

  Ha arra gondolsz, hogy egy képre „rá akarsz dobni” egy másikat, akkor nyisd meg mind a két fájlt, és a Layers palettáról húzd át az egyik kép rétegét a másik képre. (A CS2-es Photoshopban használhatod a File > Place parancsot is.)

 10. Kriszti avatar
 11. kerdezo avatar
  kerdezo

  Hogy lehet átméretezni egy képet?

 12. hal avatar

  Ennek kiderítéséhez csak át kellett volna nézni a menüpontokat (Image > Image Size).

 13. Dottore avatar
  Dottore

  Jók a cikkek, grat!!!

  Új üres layer létrehozása: Ctrl+Shift+Alt+N
  Létező layer duplikálása: Ctrl+J

  Ha voltak bocs, ha nem akkor nincsmit. :)

 14. astrid avatar
  astrid

  Éééés… kérdés…. melyik félefajta photoshop progi lenne a legjobb választás??? …egy linket nem tudnál beszúrni??? Mert nem vágom, honnan lehet ilyet ingyér szerválni…:P nem röhög, komolyba…. köfi!!!

 15. sunflowers avatar
  sunflowers

  Az igazság az hogy lényegében nem szólok hozzá, mert mindent elmondtatok elöttem. És csak annyit, hogy sokat tanulam az oldal böngészése közben, és nagyon ajánlom hal-nak, hogy a 4-es ilyen legyen mert… Vicceltem. :)))
  Üdv.

 16. hal avatar

  Örülök, hogy hasznosnak találod – úgy tervezem, hogy a 4-es is ilyen lesz (csak szabadidő kérdése). :)

 17. cid avatar
  cid

  Sziasztok ! a brush méretét melyik bill. kombinációval tudom növelni v csökkenteni? segítsetek pls. előre is köszi

 18. hal avatar

  Én a „,”-t (vesszőt) és a „.”-ot (pontot) programoztam rá: Edit > Keyboard Shortcuts, Shortcuts For: Tools, Increase Brush Size / Decrease Brush Size (eredetileg angol billentyűzetes szögletes zárójelekre van állítva).

 19. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=8260]hal[/re]: Az a fránya vessző hát nem kiszökött az idézőjelek közül? :o))))

 20. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Én amúgy simán nyomok egy jobbegeret és felugrik a komplett Brush-paletta a kurzor alatt.

 21. norbi avatar
  norbi

  Van megoldás arra, hogy adobe programokat két képernyőn használjam? Az elsőn lenne a munkafelület, a másodikon pedig az eszköztár és a paletták.

 22. hal avatar

  [re=8261]Dexter68[/re]: Köszi, javítottam. :)

  [re=8264]norbi[/re]: Persze, én is így használom, de ez nem Adobe, hanem videokártya függő.

 23. norbi avatar
  norbi

  Hal!
  Kérhetnék bővebb felvilágosítást? Nagyon sokat segítenél vele.
  Adott egy 21colos, ez a “fő”, és mellé van rakva egy másodlagos képernyő, a maga szerény 15″-jával.

 24. hal avatar

  Nem tudom, hogyan segíthetnék? Kell egy videokártya, ami képes meghajtani két monitort; rádugod a monitorokat, és oda rakod az Adobe programok palettáit, ahova akarod.

 25. cid avatar
  cid

  Köszönöm szépen kedves hal !! O.o már be is állítottam ^^,

 26. kiszi avatar
  kiszi

  csak azt nem tom megcsinálni hogy mondjuk megnyitok egy képet és egy másikkápnek a felét mondjuk lemásolom és bakarom te a másik képhez betsezm és nem átlátszó hogy kel ezt megcsinálni?

 27. hal avatar

  Először meg kell tanulni értelmesen fogalmazni, és írni.

 28. fullready avatar
  fullready

  Hali! Miért van az, hogy mikor dekupálok egy képet , egy “kék paca” lesz az egész és csak azt a kék pacát tudom átrakni máshova és azt is csak Move Tool-lal, mert a Ctrl+c és Ctrl+v parancsok nem működnek?! és ha megnyitok egy képet, miért a Background-ba nyissa meg?
  Köszi a segítséget!

 29. Man of action avatar
  Man of action

  Sziasztok ha valaki ért a photoshop cs2-ben a tuniongolshoz az vegyen fel vagy msn-re vagy skype-ra msn-cím benytri@freemail.hu skype-cím benytrix Eger

 30. Man of action avatar
  Man of action

  Ja és itt is lehet segíteni

 31. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Köszönjük a lehetőséget. Mit is kéne tuningolni?

 32. Man of action avatar
  Man of action

  Az autó színét nem tudom megváltoztatni és kőne benne segíteni

 33. Man of action avatar
  Man of action

  dexter68 itt vagy?

 34. Cross Kamui avatar
  Cross Kamui

  Szerintem marhaság az egész. Nem sértésnek szánom, de ha segiteni akarsz akkor valami olyasmit irj le aminek hasznát is lehet venni. Úgy szar az egész ahogy van. És a legszivesebben azt mondanám hogy a Photoshop egy rakás ürüléket sem ér – ha nem tudnám, hogy ezzel dolgoznak a profi designerek. Sajnos 2 órája kinlódok csak a CS2-vel de egy **** görbe vonalat nem tudok meghúzni és kitölteni a kép egyik felét egy szinnel. Rohadtul nevetséges, de adjatok akármilyen programot félóra alatt megtanulom az összes shortcut billentyűt, de ez a szar kifog rajtam.

  Valaki mondja már meg hogy hogy a jó büdösbe tudok egy görbe alakzatot rávinni a háttérre, majd az egyik oldalt kitölteni egy színnel. (Aki meg nem képes megkeresni a funkcióbillentyűket, tanácsolják vissza ovodába.)

  Megj: Corellal is dolgozatam, készitettem szépet és a webprogramozást sem most kezdtem.

 35. hal avatar

  Tehát, ha neked nem hasznos valami, akkor nyilván másnak se az; illetve, ha te nem tudod használni a programot úgy, ahogy szeretnéd, akkor nyilván a program szar. További sok sikert! :)

 36. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=18278]Cross Kamui[/re]: Volt már Simsonom is, vezettem Ladát, Wartburgot, Opelt, de ezt a szar Boeinget nem bírom bekurblizni. Az izzókészletét sem találom Ez egy fos. Megyek gyalog.

 37. avatar
  Névtelen

  :D Cross Kamui szépen megmondtad… :D (y) ;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: