Korábban már érintőlegesen említettem a billentyűk használatának előnyeit, most egy kicsit bővebben is szót ejtek róla, mert szerintem érdemes. Ott van például a nagyszerű History paletta, de ha csak az utolsó lépést akarjuk visszavonni, sokkal egyszerűbb lenyomni a Ctrl+Z billentyűkombinációt. Ezzel gyanítom, sokaknak nem mondtam újat. De mi van, ha még egyet vissza szeretnénk lépni? Ha megismételjük a Ctrl+Z lenyomását, visszatérünk az előző, legfrissebb állapothoz. Ez is nagyon jól jöhet, de ha a Ctrl+Alt+Z billentyűket nyomjuk le, akár lépésenként is haladhatunk visszafelé. Időben ellentétes irányú lépkedéshez az Alt helyett nyomjuk le a Shift-et (Ctrl+Shift+Z).

A festő- és háttérszín alapértelmezett fekete-fehér kombinációját helyreállíthatjuk a D billentyű lenyomásával. Az X-et lenyomva felcserélhetjük őket. Réteg vagy kijelölés festőszínnel történő kitöltéséhez elég lenyomni az Alt+Backspace billentyűket, ugyanez háttérszín esetén: Ctrl+Backspace. Ha azt akarjuk, hogy közben az átlátszó részek érintetlenek maradjanak, nyomjuk le a Shift billentyűt is.

Eszközök palettaA képen látható eszközök (és az „alattuk megbújók” – a Healing Brush-ok és a Patch kivételével) mindegyikének módosítható valamelyik paramétere (legtöbbször az átlátszósága) egyetlen szám lenyomásával a numerikus billentyűzeten. Az ecset használatakor például elég, ha lenyomjuk az 5-öst, és az átlátszósága máris 50%-ra vált (a 100%-ot a nullával tudjuk beállítani).

Végül az Alt billentyű megérdemel egy külön bekezdést. A Levels felnyíló ablakban (Ctrl+L) a csúszka húzása közben az Alt-ot lenyomva megjelennek az elvesző részletek. A másik, amit a képen is észre vehetünk, hogy a Cancel gomb az Alt lenyomásának hatására átalakult Reset-té. Ez nem csak a Levels esetén van így. Általában a Cancel gomb az Alt lenyomására Reset-re vált, és vannak más gombok is, amiknek megváltozik a funkciójuk az Alt hatására (érdemes próbálgatni).

Levels paletta

A Layers, Swatches, Paths, Channels paletták alján levő Create new… ikonokra Alt lenyomásával kattintva előjönnek beállítási lehetőségek. Egy új layernek például rögtön nevet adhatunk, meghatározhatjuk a színét a Layers palettán, az összhatásmódját, az átlátszóságát, és bejelölhetjük, hogy az alatta levő réteg maszkolja-e a létrehozandó újat – ahogy a képen látható.

Új réteg létrehozása

Új pillanatfelvétel létrahozása a History palettánA History paletta alján a Create new snapshot ikonnál használva az Alt-ot, az új pillanatfelvételnek azonnal nevet is adhatunk, és azt is meghatározhatjuk, hogy miből készüljön.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.