A Quark-ról autodidakta módon tértem át az InDesign-ra. Anélkül, hogy bármit olvastam volna az InDesign-ról, a legfontosabbakra magamtól rájöttem a program használata közben. Ez is azt mutatja, mennyire jól átgondolt, és felhasználóbarát eszközről van szó. A következőkben néhány olyan dologról ejtek szót (a címben említett témán belül), melyeknek létezéséről csak akkor szereztem tudomást, mikor elkezdtem tanulni a program használatát.

Layout > Layout Adjustment  Engedélyezésével a program a képek, szövegdobozok, objektumok méretét automatikusan a hasábéhoz igazítja, ha megváltoztatjuk annak szélességét.

Edit > Preferences > Guides & Pasteboard…  A Guides in Back kipipálásával a segédvonalak az objektumok mögött jelennek meg.

Mesteroldal  Ahhoz, hogy egy mesteroldalt alkalmazzunk dokumentumunk egyik oldalára, elég, ha a Pages palettán a mesteroldal ikonját a kívánt oldal fölé húzzuk. Ezután a mesteroldalon szereplő elemeket a mesteroldalt alkalmazó bármely oldalon kijelölhetjük a Ctrl+Shift billentyűkombináció segítségével, és meg is változtathatjuk. És ami a legszebb az egészben, hogy ettől még a megváltoztatott elem továbbra is a mesteroldal része marad, a mesteroldalon történő módosítások továbbra is hatnak rá, csak a megváltoztatott tulajdonságait írjuk felül.

Oldalpár  Egy oldalpár együtt tartásához jelöljük be a Pages paletta jobb felső sarkában levő kis fekete nyílra kattintva a Keep Spread Together-t. Egy oldalpárt a legegyszerűbben úgy tudunk kijelölni, ha a Pages palettán az oldalpárt jelképező ikon alatti számokra kattintunk. Ha duplán klikkelünk, akkor az oldalpár középre igazítva jelenik meg a képernyőn.

Segédvonal húzásakor lenyomva a Ctrl-t a teljes munkafelületen megjelenik a segédvonal (függetlenül attól, hogy az oldalon belül, vagy azon kívül van az egerünk), ha a Shift-et nyomjuk le, akkor pedig kerek, félkerek értékekhez tapad.

„Folytatás az x. oldalon.”  Legegyszerűbben a szöveg írása közben helyi menüből választhatjuk az Insert Special Character > Next Page Number menüpontot (vagy Type > Insert Special Character > Next Page Number) – ezt szúrjuk be az „x” helyére. Csak arra kell vigyáznunk, hogy a „Folytatás az x. oldalon.” feliratot tartalmazó szövegdoboz legalább részben fedje a láncolt szöveg dobozát.

Egyébként manapság, ha néha muszáj a Quark-ot használnom, nagyon fáj, az InDesign után…

5 hozzászólás ehhez: „Layout kialakítása, dokumentum beállításai

  1. Van – e olyan automatizmus amivel bejelölhető, hogy az egyes fejezetek hol kezdődnek a szövegben, és így automatikusan létrejönnek a section-ök is. vagy másképpen megközelítve/fogalmazva, de ugyanaz a lényeg: a section-ök kezdetét lehet e szöveghez horgonyozni, magyarul ha arrébcsúszik a szöveg és a fejezet kezdete, megy vele a a section kezdete is? köszi (tudom h. ez nem on-line tanácsadás, de nem találom ezt a funkciót, ha van, pedig már mindenfelé kerestem. úgy hallottam a corel ventura tud ilyet, ezért keresem itt is)

  2. Hogy a section-nel összeköthető-e a paragrafus kezdete, erről nem tudok (ettől még lehet, hogy van ilyen – ha valaki tudja, írja meg); de a Paragraph Style Options alatt a Keep Options résznél az alsó lenyíló menüben megadható, hogy a paragrafus pl. a mindig az oldal tetején kezdődjön.

  3. Hogyan tudom a friss dokumentumot úgy beállítani, hogy a szöveggel együtt rugalmasan nőjön az oldalak mennyisége? (remélem, érthetően csapongok…)
    Arra már rájöttem, hogy az új oldal mester-szövegboxára shift-tel kattintva megoldódik, de ez egyszeri megoldás, ha nő a szövegmennyiségem, még mindig nem megy automatikusan utána.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.