Tavasszal lesz egy éves ez a nagyszerű szoftver, de még mindig vannak, akik nem ismerik újdonságait. Ezek közül ezúttal a rétegek, és réteg stílusok a Photoshop CS2-ben nagymértékben leegyszerűsített kezeléséről lesz szó.

Rétegek, réteg csoportok kijelölése

egyszerre több réteg kijelöléseHa egyszerre több réteget szeretnél kijelölni, a Ctrl lenyomása mellett kattints a kiválasztandó rétegekre a Layers palettán. A kijelölt rétegekhez egyesével hozzáadhatsz, ha a rétegekre a Ctrl lenyomásával kattintasz, a kijelöltek közül visszavonni ugyan így tudsz (akárcsak a fájljaidat rendezgetnéd). A legszebb, hogy mindez úgy is működik, ha a megnyitott dokumentumodban kattintasz a rétegeiden a Move (mozgató) eszközzel a Shift lenyomása mellett (ha az Auto Select Layer opció nincs kijelölve felül, a Control palettán, akkor a Ctrl-t is nyomd le). A Layer palettán a kattintott rétegek egymás után kijelölésre kerülnek. Kiválasztás visszavonása ugyan így lehetséges. Több egymás feletti réteg egyidejű kiválasztásához jelöld ki a legalsót (vagy a legfelsőt), majd a Shift lenyomásával a legfelsőt (vagy a legalsót). Ekkor a két szélső réteg közötti összes többi egyszerre kijelölésre kerül. Réteg csoportok (Group) esetén is minden pontosan a fentiek szerint működik, kivéve a Move eszközzel történő kijelölést, mivel az mindig csak egy rétegre vonatkozik.

Rétegek, réteg csoportok másolása

Ha egy réteget szeretnél lemásolni, semmi más dolgod nincs, mint az Alt nyomva tartása mellett kattintani a Layers palettán a másolandó rétegen, és az egérrel elhúzva a másolatot beilleszteni a kívánt helyre. Ugyan ilyen egyszerűen másolhatsz réteg csoportokat, vagy tetszőlegesen kiválasztott rétegeket. (Mindezen CS2-es újítások mellett természetesen működik a „hagyományos” módszer is: a dokumentumban a Move eszközzel Alt lenyomásával is másolhatsz rétegeket.)

Rétegek, réteg csoportok rendezése

rétegek csoportba rendezéseA kiválasztott rétegeket a lehető legegyszerűbben, „a Drag and Drop” módszerrel rendezheted a Layers palettán. A réteg csoportok (Group-ok) sok réteg esetén is könnyen áttekinthetővé teszik a munkát. Ha a kiválasztott rétegeid egy újonnan létrehozandó csoporba szeretnéd rakni, a rétegek kijelölése után kattints a Layers paletta alján a Create a new group gombra a Shift lenyomása mellett. Ekkor a kiválasztott rétegek rögtön az új mappába kerülnek. Ha a Shift mellett az Alt-ot is lenyomod, rögtön nevet is adhatsz a mappádnak. A réteg csoportok (mappák) ugyan ilyen egyszerűen kezelhetők, és rakhatók csoportokba – de nem a végtelenségig, a mappák egymásba ágyazásának legfeljebb öt szintje lehetséges.

Réteg stílusok másolása

réteg stílusok másolásaA fentiek után már nem meglepő, hogy a réteg stílusok (Layer Style) is nagyon egyszerűen másolhatók. Mégpedig pontosan úgy, ahogy a rétegek. Ha egy réteg összes effektjét át akarod másolni egy másik rétegre, az Alt lenyomása mellett húzd át a réteg jobb szélén található „f” betűt arra a rétegre, amelyikre másolni szeretnéd. Ha csak egyetlen effektet szeretnél átmásolni, akkor csak a másolandó effekt nevét húzd át. Sajnos egynél több, de nem az összes effekt egyidejű másolására egyelőre nincs mód, de azt hiszem, ezért kár lenne elkeserednünk. Talán majd a CS3-ban…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.