Ott folytatom, ahol igértem, és természetesen ezúttal sem egy a címet teljes mértékben kimerítő leírás következik, hanem néhány (talán) kevésbé nyilvánvaló, ám hasznos tipp – akárcsak az előző alkalommal.

Stílusok betöltése más dokumentumból

Másik dokumentum karakter, paragrafus, (illetve az InDesign CS2-ben már akár objektum) stílusainak betöltéséhez kattintsunk a Character Styles > Paragraph Styles (vagy Object Styles) paletta jobb felső sarkában található nyílra, és válasszuk a Load Character Styles… > Load Paragraph Styles… (vagy Load Object Styles…) menüpontot.

Alávágás, sorköz, alapvonaltól eltolás gyors megváltoztatása

Nem muszáj az ezek megadására szolgáló szövegmezőket használnunk az alávágás vagy a sorközök gyors megváltoztatásához. Egyszerűen jelöljük ki a formázni kívánt szöveget, és nyomjuk le az Alt+balra nyíl billentyűket az alávágás értékének csökkentéséhez, vagy az Alt+jobbra nyíl billentyűket az alávágás értékének növeléséhez (ritkításhoz).
Sorköz csökkentése: Alt+felfelé nyíl, sorköz növelése: Alt+lefelé nyíl.
Alapvonaltól eltolás értékének csökkentése: Alt+Shift+lefelé nyíl, növelése: Alt+Shift+felfelé nyíl.
(Ha a Ctrl-t is lenyomjuk, nagyobb léptékben változtathatjuk az értékeket.)

Aláhúzott szöveg

Underline Options... menüpont kiválasztásaAz aláhúzandó szöveget kijelölve, a Control palettán a kis aláhúzott T betűre (Underline) kattintva a szövegünk aláhúzásra kerül. Az aláhúzást azonban finomhangolhatjuk a Control paletta jobb felső sarkában levő nyílra kattintva, az Underline Options… pontot választva. A felugró ablakban beállíthatjuk az aláhúzás vonalának vastagságát, eltolását, színét és típusát is.

Paragraph Style Options

A Paragraph Style Options felugró ablak megjelenítéséhez kattintsunk duplán a Paragraph Styles paletta szerkesztendő stílusán – vagy ha nincs ilyen, akkor a paletta alján levő Create new style gombra kattintva hozhatunk létre újat.

General (Általános)
Itt többek között megadhatjuk, hogy egy bizonyos paragrafus stílust mindig egy bizonyos másik kövessen (Next Style – példánknál az alcím stílusú paragrafust mindig a kenyér stílusú követi); vagy billentyűkombinációt rendelhetünk a paragrafus stílus előhívásához (Shortcut).

Paragraph Style Options/General

Paragraph Rules (Léniák)
Léniákat hozhatonk létre a Paragrafus előtt (Rule Above) és/vagy után (Rule Below). Többek között beállíthatjuk a lénia vonalának vastagságát (Weight), színét (Color), típusát (Type) és eltolását (Offset) is. (Legutóbbi a szöveg alapvonalához képest értendő.)

Paragraph Style Options/Paragraph Rules

Keep Options (Együttartás)
A Keep Lines Together opció kiválasztásával megadhatjuk, hogy az InDesign tartsa együtt a paragrafus egészét (All Lines in Paragraph), vagy csak az elején/végén tetszőleges számú sort (At Start/End of Paragraph). A Start Paragraph Lenyíló menüből kiválaszthatjuk azt is, hogy hol kezdődjön a paragrafus (példánknál mindig a következő oldal elején).

Paragraph Style Options/Keep Options

Drop Caps and Nested Styles (Iniciálék és beágyazott stílusok)
Iniciálé létrehozásához a Drop Caps mezőben írjuk be, hogy hány soron illetve karakteren keresztül, és a legördülő menüből válasszuk ki, hogy milyen stílust szeretnénk alkalmazni.

Paragraph Style Options/Drop Caps and Nested Styles

Beágyazott stílus létrehozásához kattintsunk a New Nested Style gombra, és adjuk meg a kívánt paramétereket. A példánkban minden kenyér stílusú bekezdés első két szava bold karakter stílussal jelenik meg. Képzeljük el, mekkora munka lenne egy hosszabb szövegnél minden bekezdés első két szavát egyesével kijelölni, és bold stílusúvá alakítani. Hála az InDesign CS2 nagyszerű újításának ehhez csak néhány kattintás szükséges. Csodálatos ez a program – mondtam már?

13 hozzászólás ehhez: „Szövegek formázása az InDesign CS2-ben

 1. nagyon jo az oldal //szep,attekintheto,tartalmas,sokan peldat vehetnek!
  orulok h vegre leltem leirast az indesignhoz.. megkonyiti a munkat, nem kell eccakakaon keresztul kutassak a panelek kozt.. igy tovabb.. kerlek folytasd.

 2. Szia!
  Nekem az lenne a kérdésem, ami eléggé égető… :) Quark Xpress-ben dolgozom már 5 éve, és a munkahelyemen beújítottak In design-t, aminek örülök, mert tudom, hogy nagyszerű program, de emelett senki semmit nem mondott rólla, könyvet meg nem lehet kapni sehol. Szóval még ismerkedem vele. Ami így elsőre nagyon fontos lenne, hogy hogy lehet a betűket összehúzni, meg széthúzni. Mert Quark-ban erre van billentyűkombináció Alma+Alt+Ր vagy Ú (machintos) és ez eléggé kezemre állt az 5 év alatt. Itt meg csak az ikonját találtam meg, de ahhoz nincs kedvem, hogy kb. 3000x kattingassak, ha van bill.kombinációja is. Előre is köszi a választ! :) Szia!

 3. Idézet fentről: „Egyszerűen jelöljük ki a formázni kívánt szöveget, és nyomjuk le az Alt+balra nyíl billentyűket az alávágás értékének csökkentéséhez, vagy az Alt+jobbra nyíl billentyűket az alávágás értékének növeléséhez (ritkításhoz).”

 4. Nincs indesignban egy olyan parancs, ami az olyan szövegdobozokat kitörli, amelyekben nincs szöveg? Mert nem tudok ps-t írni, vleg azért, mert egy iilyen dobozban van olyan font, ami nekem nem kell, ill. kaptam a file-t ezért nincs is nekem ilyenem. Valami fantomfont….

  Indesign könyv van: Alexandra könyváruházakban (Adobe tanfolyam a könyvben féle), ill. Bp-en: VIII., Népszínház u., Kiskapu könyvesbolt!

 5. Ilyen parancs nincs, de nagyon egyszerű a megoldás (ha nem akarod megkeresni az üres szövegdobozokat): a Type > Find Font menüponton keresztül lecserélheted a „fantomfontjaidat” egy létezőre.

 6. Köszi, közben rájöttem a hülyeségemre, meg kicsit elhamarkodva kérdeztem valóban. Onnan emlékezhettem valami ilyesmire, mert sztem illustratorban van ilyen parancs, hogy az elhagyott (csak lepöttyintett, de később fel nem használt, pl. valami elvonja a figyelmed, és otthagyod magában) kezdőpontokat kitörli a doksidból. Kezdek kicsit OFFá válni, bocs…

 7. Szerintem Edinacska nem a betűközök növelésére vagy csökkentésére gondolt, hanem a font torzítására! Én sem tudom, hogyan lehet ezt billentyűvel iranyítani, de ha valaki tudja írjon!

 8. Ezt ha van ilyen funkció, és tudnék róla, akkor se árulnám el, mert ez barbárság! Szegény betű – gondolom, Te sem szeretnéd, ha összenyomnának. :) (Vagy ha pl. egy általad tervezett logót eltorzítanának.)

 9. Én egy szadista vagyok és imádom kínozni a fontokat! Ha nem árulod el a megoldást, minden Times-ot Arial-é torzítok.

 10. Helló!
  Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy amíg Quarkban betördeltem egy szöveget, és tördeltem tovább a következőt, az úgy is maradt. Indesin-ban pedig, ha változtatok a tördelésen, akkor visszamenőleg is átforgatja a szöveget, és kezdhetem a variálást előlről. Ki lehet ezt valahogyan kapcsolni az Indesignban?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.