Lehet, hogy nem tűnik túl aktuális témának, hiszen már csak hónapok kérdése, és 5 (!) év után itt lesz az új Internet Explorer, a 7-es. De az is lehet, hogy a cím továbbra is aktuális marad, hiszen sok cikk olvasható az interneten, ami a jelenlegi publikus béta verzió hibáit taglalja. Én még nem kezdtem el az ismerkedést vele, mert elismerem, nagyon elfogult vagyok az Internet Explorer-rel kapcsolatban – a címből gonolom egyértelmű, negatív irányban. Ennek két oka van: honlapokat készítek, és honlapokat böngészek.

Mikor honlapokat készítek

Az Internet Explorer 6 – már csak élemedett kora miatt is (de nem csak ezért!) – rengeteg szabványt / ajánlást nem ismer. Tragikus, hogy a munkaidőm nem elhanyagolható részét arra kell fordítanom, hogy az Explorer butaságaira gyógyszereket keresgéljek és használjak. Szerencsére az interneten majdnem minden megtalálható (a következő Linkleltár a css témájából szemezget majd – érintve ezeket az Explorer butaság-betegségekre írt orvosságokat is); de aki készített már honlapot úgy, hogy törekedett a szabványosságra, és a kitűzött céljai között szerepelt a böngészőfüggetlenség is, az tudja (maga is érzi), honnan ered ez az Explorer-utálat.

Mikor honlapokat böngészek

Szomorú, hogy még ma is átadásra kerülhetnek olyan komoly oldalak (akár portálok, nagy cégek megrendelésére), melyek csak az Exporer-en jelennek meg helyesen, vagy rosszabb esetben csak Explorer-rel használhatók. Felháborítónak tartom, hogy vannak, akik egyszerűen figyelmen kívül hagyják a felhasználóknak azt a legóvatosabb becslések szerint is több mint 10 %-át, de más statisztikák szerint akár az internetet böngészők harmadát, azokat, akik kerestek egy okosabb alternatívát, és nem az Explorer-t használják. Az ilyen oldalakon nem szoktam néhány másodpercnél többet időzni.

A megoldás

Ha honlapokat készítesz, ne csak Explorer-re optimalizálj. Rá fog menni rengeteg időd, de megéri – legalábbis, ha fontosak neked leendő weblapod látogatói.
Ha honlapokat böngészel, a legjobb, ha váltasz egy okosabb böngészőre. Ajánlom a Firefox-ot (hibáival együtt is nagyságrendekkel teszi élvezetesebbé az internet-turkászást), vagy a Netscape-et. Előbbihez rengeteg hasznos bővítmény is a rendelkezésedre áll, többek között az IE Tab, melynek segítségével egy gombnyomással Internet Explorer-nézetre válthatsz a Firefox-on belül (minderre a Netscape alapból képes – lásd a bal alsó sarkában levő kis gombot).

Miért is?

Ez a fejezet azoknak szól, akik Internet Explorer használóként nem értik, miért (lenne) jó nekik a böngésző-váltás. Egy egyszerű példán keresztül szeretnék rávilágítani arra, hogy nem csak fejlesztői, de felhasználói oldalról is buta programot használnak.

Példa: böngészel egy oldalt, melyen sok link szerepel (mint például ezen). Ezeket a linkeket mind meg szertnéd nyitni, de közben ezt az oldalt szeretnéd tovább olvasni. Explorer esetén ez úgy néz ki, hogy nyomsz egy jobb klikket a link felett, a felnyíló helyi menüből kiválasztod a „Hivatkozás megnyitása új ablakban” menüpontot. Ezt ahányszor megteszed, annyi új ablakod keletkezik, és mindannyiszor vissza kell térned az eredetihez, mindannyiszor újra kiválasztva azt. Én a Firefox-ot használva egyszerűen középső egérgombbal kattintok a linkekre és kész. A linkek tartalma az eredeti ablakon belül, új füleken kerül megjelenítésre, és közben egy pillanatra sem tűnik el az eredeti oldal. Sokkal kényelmesebb. És ez csak egy példa volt…

2 hozzászólás ehhez: „Internet Explorer – a buta böngésző

  1. Teljesen igazad van, de van még egy alternatíva, az Opera. A háttérben nyitás a középső kattintásra több egyéb funkció mellett az Operában volt először megvalósítva. Kisebb, gyorsabb és jobban követi a szabványokat, mint a Firefox (lásd pl. Acid2 teszt, ahol az IE semmit, a FF pedig gyengén teljesít. Operában már tökéletes).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s