Tíz munka-egyszerűsítő-gyorsító InDesign tipp.

 1. Ha az Alt lenyomásával klikkelsz duplán az oldal ikonjára a Pages palettán, akkor az oldal az ablakban középre igazítva, a lehető legnagyobb méretben jelenik meg (mint ha egyúttal kiválasztanád a View > Fit Page in Window menüpontot is).
 2. Ha nem az oldal ikonjára, hanem az ikonok alatti oldalszámokra kattintasz duplán a Pages palettán, akkor nem az oldal, hanem oldalpár jelenik meg középre igazítva az ablakban (amennyiben oldalpárokat tartalmaz a dokumentum).
 3. Oldalak duplikálására a legegyszerűbb módszer, ha a Pages palettán kijelölöd a duplikálandó oldalakat, és az Alt lenyomásával a kívánt helyre húzod őket. (A másik egyszerű megoldás, ha a Pages palettán kijelölt oldalakat a paletta alján levő Create new page ikonra húzod – ekkor megspórolod az Alt lenyomását, viszont nem határozhatod meg a duplikált oldalak helyét, mivel azok mindig a dokumentum végére kerülnek.)
 4. Sok oldalból álló dokumentumnál megspórolhatsz némi görgetést a Pages palettán, ha az oldalak/oldalpárok nem egymás alatt, hanem sorban, egymás mellett helyezkednek el. Ehhez a Pages paletta felső sarkában levő kis nyílra kattintva válasszd a Palette Options menüpontot, majd a felső Show Vertically jelölőnégyzetet állítsd jelöletlenre.
 5. A Swatches palettáról a kiválasztott színeket egyszerűen átmásolhatod egy másik megnyitott dokumentumodba drag and drop módszerrel az új dokumentumra dobva.
 6. Ha több objektumod van egymás alatt egy rétegen, könnyen kiválaszthatod a legfelső alattiakat, ha a Ctrl lenyomása mellett kattintasz a Selection vagy a Direct Selection eszközökkel. Minden kattintásra az eggyel alatta levő objektum kerül kiválasztásra.
 7. Alt+duplaklikk egy beágyazott objektumon, megnyitja azt a hozzárendelt alkalmazásban (pl. egy psd fájlt a Photoshop-ban). (Mint ha a Links palettán kiválasztanád az objektumot, és a paletta alján az Edit Original gombra kattintanál.)
 8. Elsőre gondot okozhat a Tab használata a táblázatokban, mivel a Tab lenyomása ebben az esetben a cellák közötti váltásra szolgál. A probláma megoldására szolgáló alternatívák közül talán a legegyszerűbb, ha a helyi menüt használod (jobb klikk), majd Insert Special Character > Tab. (Ezt az InDesign CS2-ben akár tovább is egyszerűsítheted azzal, hogy egy gyorsbillentyű kombinációt rendelsz ehhez a menüponthoz.)
 9. Nagyon jól jöhet az Object > Convert Shape menüpont, ha van egy vektoros alakzatod, és pontosan ugyan ilyen stílusú (körvonallal, kitöltéssel, árnyékkal, stb. rendelkező) és méretű négyzetet, ellipszist, háromszöget, sokszöget, vagy vonalat akarsz helyette.
 10. Alapértelmezetté tehetsz rengeteg beállítást, tulajdonságot, amikor nincs nyitva egyetlen dokumentumod sem. Például beállíthatod a leggyakrabban használt betűtípusod a Control palettán (miközben a Type eszköz van kiválasztva); vagy felvehetsz/törölhetsz színeket a Swatches palettára/palettáról. Ezek után minden újként létrehozott dokumentumodban az előzőleg beállított betűtípus és színek lesznek az alapértelmezettek.

folytatás »

2 hozzászólás ehhez: „InDesign CS2 tippek #1

 1. Hello! Nem hiszem, hogy nálad másképp működik. Próbáld ki, hogy rázoomolsz egy oldal részletére, és úgy választasz egy másikat a Pages palettáról. A zoom értéke megmarad, nem úgy, mint ha az Alt-ot lenyomva teszed ugyan ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.