Magyar Rádió – új arculat

Most nézem csak ezt a tegnapi hírt:

A Petőfi hivatalos neve ezentúl MR2-Petőfi Rádió. Az új logókat egy neves londoni designstúdió tervezte a Magyar Rádiónak.

Megújult a Magyar Rádió arculata, és ezzel nevet is váltottak a közszolgálati csatornák. A Kossuth, a Petőfi és a Bartók adókat ezentúl MR1-Kossuth Rádióként, MR2-Petőfi Rádióként és MR3-Bartók Rádióként mutatkozik majd be a különböző felületeken, így például a műsorújságokban, hirdetésekben és a műsort megszakító rövid önreklámokban is.

A Magyar Rádió arculatváltásának célja, hogy a minőségi tartalmakat sugárzó közszolgálati rádió megbízható társa lehessen minden korosztálynak – olvasható a közleményben, amelyből kiderül, hogy az új logókat a londoni Navyblue Design Group kreatív ügynökség készítette a közszolgálati médiának.

(forrás: index.hu)

A Magyar Rádió új arculata

A számomra leginkább bosszantó kérdéseket már mások is feltették, de azért ide írom én is:

 • Miért kellett londonból megrendelni a munkát (feltételezhetően a hazai ár többszöröséért – bár biztosan itthon is ki lehetett volna fizetni ezt az összeget valami jóbarátnak…)?
 • Mit keres a Kossuth emblémájában az a magyar helyesírásnak ellentmondó idézőjel, illetve Petőfinél az a felirat alatti flekk?
 • Mit keres ez a három össze nem illő betűtípus a logókban?

Botrányos, nem is folytatom – de remélem, a MATT igen…

frissítve (2007. 09. 07.):
» a MATT nyílt levele a Magyar Rádió elnökének

frissítve (2007. 09. 21.):
» a Magyar Rádió válaszlevele – Pintér József tipográfus interpretálásában
» szakmai elemzés, és Ron Cregan (Navyblue) flegma válaszlevele – szintén a typ° blogról
» az elemzés folytatása

frissítve (2007. 09. 28.): » MATT válaszlevél

frissítve (2007. 10. 11.): » MR válaszlevél 2.


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

11 hozzászólás a(z) “Magyar Rádió – új arculat” bejegyzéshez

 1. suexID avatar

  A legbotrányosabb, hogy mindhárom logó tűrhető ugyan, de semmitmondóak. Miből jön rá az ember, hogy a Kossuth Rádió komoly politikai és emberi kérdéseket feszegető adó? Mi köze ehhez a 2 idézőjelnek?

  Hol van bármiféle zeneiség a kettes logóban? Némileg lazább megoldás, mint a Kossuth logója, de ez teljességgel semmitmondó. Üres és sémás.

  Bartóknál mi ez a retro kivitelű 3-as? Ez mitől klasszikus? Legalább valami klisét sütöttek volna el, mondjuk egy rohadt violinkulcsot raktak volna bele, vagy valami. De ez még ahhoz is túl száraz.

  Ilyen logókat melyik Illustrator felhasználó nem tud csinálni? (Szándékosan nem írtam Illustratort ismerő grafikust, ugyanis ezekhez a logókhoz nem kell semmi, csak alkalmazói szintű szoftverismeret)

 2. walko avatar
  walko

  Ր..hát egy kicsit bújtatott utalás, és érthető módon nem mindenkinek tűnik fel, de a kettes alatti lila flekk, az egy pengető lenne. Wáú.

  A hármason levő csíkok meg kottavonalak.

  Tényleg kicsit pilótavizsgás…:)

  Üdv itt mindenki!

 3. HSLaszlo avatar

  Vannak itthon profi grafikusok – ezt a London dolgot én sem értem. Divat ma London többféle vonalon is, de ettől még nem lesz jobb egy logó.
  Az idézőjel – pengető – kotta motívum nagyon lejön, de a többi megoldás nem tetszik, az a lila szerintem bűnronda, valami zöldes szín jobb lenne. Ennyi. Ha nem látjuk nap-mint-nap úton-útfélen, akkor hamar felejthető.

 4. hal avatar

  [re=4670]suexID[/re] Szerintem egy kicsit erősen fogalmazol, de megértem a felháborodásod. :)

  [re=4671]walko[/re] Üdv, és köszi a segítséget. :)

  [re=4672]HSLaszlo[/re] Hamar felejthető – egyetértek.

  Pontosabban legfeljebb átlagos lenne, ha nem lennének benne azok a számomra nagyon zavaró tipográfiai hiányosságok: a helytelen idézőjel, a (a Magyar Rádió zrt. felirattal együtt) négyféle betűtípus, és a kakukktojás kapitális, inverz PETՐFI. Szóval értem én az idézőjelet, a kottavonalakat, és hála walko kollégának már a gitárpengetőt is, de attól még így együtt ez a négy logó egy kaotikus katyvasz, amire rossz ránézni.

 5. walko avatar
  walko

  Kíváncsi vagyok, hogy Matt-ék elérnek e valamit az ügyben. Sajnos egyedi eset lenne. Nálunk nem így működnek a dolgok..

 6. marshmallow avatar

  szerintem alapvetően jó, hogy nem valami nagyon konzervatív dologgal próbálkozik egy olyan ‘nagymúltú dolog’, mint a magyar rádió, hogy újítani akar, meg máslenni, ugyanakkor az idézőjel pl egy olyan hatalmas baki, amire azért lehetett volna figyelni, pláne ha pengetővel finomkodnak. amúgy a betűtípus-problémával is egyetértek.
  apropó london: http://images.scotsman.com/2007/06/04/2007-06-04T153749Z_01_NOOTR_RTRIDSP_2_OUKTP-UK-BRITAIN-OLYMPICS.jpg
  ez pl a 2012es olimpia logója. egyesek azt mondják ennél mélyebbre nem lehetett volna, mások szerint zseniális 80as évek cyberpunk felfogás. én nem tudom hovatenni, bár valszeg a ‘rusnya’ feliratú polcra menne, de ha esetleg egyszer fel is fognám a zsenialitását, akkor sem gondolnám, hogy egy olimpiára ez kéne.( konformizmusom kivillant, úgyérzem.)

 7. hal avatar

  2012-es olimpia nálam is a rusnyába ment. Amúgy örülök, hogy „Rád találtam” – tényleg jókat írsz, már fel is vettelek a netvájbszomba. :)

 8. marshmallow avatar

  miazhogy tényleg?=D (természetesen költői kérdés volt, szerény meghatódottságom jele)

 9. bjmatt avatar

  Anna még nekem se árulta el a blogjának a címét. No de hiába nagy az internet (és főleg függőleges) csak ráakadtam.

 10. cskadar avatar

  Kedves barátaink!
  A Társaság a Közszolgálati Rádióért civil szerveződés részletes tanulmányt írt az új arculatról, amelyet “És hamarosan a sötétség” címmel publikáltunk a honlapunkon. felvettük a kapcsolatot a MATT-tal is, de valamiért nem reagáltak.

  A honlapunk címe: http://takrad.fw.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: