Hosszú „ő” „ű” probléma

Magyar betűkészletet használsz, tudod, hogy része a hosszú „ő” „ű” karakter, mégis a „kalapos” változata jelenik meg, mikor leütöd a megfelelő (Ő, Ű) billentyűket. Sőt, ami még bosszantóbb, ilyenkor az Illustrator vagy a Photoshop átvált egy másik betűtípusra (pl. Myriad). Gondolom, sokaknak ismerős a probléma.

Mindennek oka, hogy a régebbi betűkészletek más helyen tartalmazzák ezeket a karaktereket, mint az újabb, leginkább OTF (Open Type Font) fájlok (a betűtípusváltás okáról pedig kérdezd az Adobe-t).

hosszu_o_u_problemaTöbb megoldása is lehetséges a problémának:

 • letöltesz egy fontszerkesztőt, és átrakod a karaktereket a megfelelő helyre. Túl bonyolult.
 • Beütöd a kódját. Nem elég egyszerű.
 • Kiválasztod a karakter palettáról a megfelelőt. Még mindig nem elég egyszerű.
 • És itt az egyszerű megoldás (PC-re): Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4.

Hála Dexternek, aki erre a lehetőségre felhívta a figyelmem, és meg is ajándékozott egy kész verzióval, neked már csak le kell töltened és installálnod. Ezek után egyszerűen válthatsz a billentyűzet kiosztások között – valahogy úgy, ahogy a képen is látható.

» Letöltés (253 KB) – Csak saját felelősségedre! A bejegyzés születésekor néhány órája teszteljük – egyelőre hibátlannak tűnik.


, , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

34 hozzászólás a(z) “Hosszú „ő” „ű” probléma” bejegyzéshez

 1. bjmatt avatar

  Köszkösz, ez jól jön majd sokszor, neked és Dexternek is!

 2. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Egészségére mindenkinek.
  Hal: mijaza setétség? Csak nem vistázol?

 3. hal avatar

  Nem, dehogy ez egy XP téma: Royale Noir a neve, és innen lehet letölteni.

 4. bjmatt avatar

  Én még hozzáadnám a Royale Remixed verziót is, én azt használom egy ideje és egészen elviselhető hosszútávon. :)

 5. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Köszi… van egy gépem, amin nem akarom peccselni az uxtheme.dll-t viszont a Lunától hányok :o) Ez meg pont jó erre a céla-

 6. zancsa avatar
  zancsa

  elképzelhető, hogy nem működik minden betűtípusnál? Illetve valóban nem vált át Myriad-ra, de max hullám lesz az ékezet helyén, és csak a jól beégett Alt0244-től lesz valódi ő. pl. néhány Futura, Eurostyle… hm,

 7. hal avatar

  Én nem találkoztam ilyennel. Azért is furcsa, mert a 0244-en levő karaktert teszi oda…

 8. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Ahány féle font van, bármi elképzelhető

 9. Rob UR avatar
  Rob UR

  Sziasztok!

  Tudom, hogy ez nem a “Kérdések és problémafelvetések” menüpont, de egy súlyos problémával küszködünk az Indesign-ban.
  Egy felsorolást tartalmazó szövegbeállítást szeretnénk stílusként definiálni.
  1. Egyéni bullet pontot szeretnénk. Tehát objektumot kellene beilleszteni bulletnek, nem karaktert.
  2. úgy kellene megoldani, hogy a szövegen kívül kerüljön a bullet. Tehát a sorok egyvonalban kezdődjenek, az elő alatt az összes többi (ne ugorjon a bullet alá)
  Van valakinek valami megoldási ötlete?
  Előre is köszi!

 10. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Hát… én régi iparos vagyok, az ilyet legtöbbször „gyalog” oldom meg, de most megnéztem: Van a paragraphs paletta ódalában egy Bullets and numbering lehetőség és ott mindezt meg lehet oldani.

 11. Dexter68 avatar
  Dexter68

  rájöttem, hogy akkor szopás a Bal Alt-Shift, billentyűzetkiosztás-váltásra, amikor pl. Photoshopban az ember próbál úgy odébbhúzni valamit vízszintesen, hogy az eredeti ott maradjon. Na ilyenkor elmászik a billentyűzet is.

 12. Rob UR avatar
  Rob UR

  [re=4919]Dexter68[/re] igen, azt megtaláltuk, sőt! 3 ember egyesített erejével sikerült megoldani a feladatot, de nem csak itt kellett állítani, hanem a tabulátoroknál is. köszi a segítséget!

  Most amúgy a táblázatstílusokkal szenvedünk. A cellastílusok még OK, de nem egyesíti valamiért őket a táblázatstílusokban… És amúgy a cellák szélességét ti sem tudjátok a stílus részévé tenni?! Vagy csak én vagyok még zöldfülű… :)

 13. hal avatar

  [re=4920]Dexter68[/re] Valóban, eddig erre nem is gondoltam.

 14. Rob UR avatar
  Rob UR

  sziasztok!

  Kérdésem lenne: CS3-ban hol lelem az ismétel és léptet funkciót?! Egy objektumot szeretnék megsokszorozni így, de már nagyon…

 15. Dexter68 avatar
  Dexter68

  CS3… de mi?

 16. hal avatar

  [re=4985]Rob UR[/re] És hogy kapcsolódik ez a bejegyzés témájához?

 17. http://szaki.myopenid.com/ avatar

  Ezt aze’ igy nem kellett volna lerini; inkább olvasni… A promléma a fontot ékesitők silány tudása/munkája miatt van. És ez csak 1 hiba. A program meg próbálja kijavítan, és keres olyan fontot amiben megvan a karakter.

 18. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=4988]http://szaki.myopenid.com/[/re] ???

 19. hal avatar

  [re=4988]http://szaki.myopenid.com/[/re] Ezt én sem teljesen értem.

  Egyébként meg a programok akkor működnének úgy, ahogy az elvárható volna, ha – az InDesign mintájára – nem váltanának át egy másik betűkészletre, hanem – pl. egy téglalappal rózsaszín alapon – jeleznék, hogy ez a bizonyos karakter hiányzik ebből a betűkészletből. Ha almát akarok venni és az nincs, akkor nem akarom, hogy körtét adjanak helyette, hanem azt szeretném, ha szólnának, hogy az alma sajnos elfogyott.

 20. Rob UR avatar
  Rob UR

  [re=4986]Dexter68[/re] Illustratorban kellene, de ha InDesignban is megvan ez a funkció, az is érdekelne. Igaz nem kapcsolódik a bejegyzés témájához, ezt tényleg egy “kérdések-válaszok” rovatban kellett volna feltennem… – elnézést.

 21. http://szaki.myopenid.com/ avatar

  [re=4990]hal[/re]
  Szerinted az a helyes út, hogy a doksidban szep negyzetek jelennek meg? Szerintem az intelligens programozó alternativat kinal. Corel-től az InDesign-ig. Ha elfogyott az alma akkor te nem eszel, más meg potolja kortevel. Az is jol mutat, taplalo. Amúgy tod mennyi kernelhibas, leeső ékezetes magyaritas van forgalomba? Sok ostoba meg hasznalja.

 22. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=4992]http://szaki.myopenid.com/[/re] Intelligens tipográfus/grafikus nem használ olyan betűt, aminek a hosszú ő-je, ű-je Myriad-ból vagy Arial-ból van, mert nem mutat jól, még csak nem is tápláló, hanem egyszerűen gagyi, dilettáns végeredményt mutat. Amennyiben az intelligens programozó egy rózsaszín téglalappal felhívja erre a figyelmet, akkor az intelligens tipo/grafikus megoldja a problémát (más betűtípust keres, magyarít, stb.). De ha nem veszi észre, akkor a munka elkészülte után éghet a pofájáról a bőr. És még jó, ha nem kell újranyomni miatta az anyagot.

 23. hal avatar

  [re=4992]http://szaki.myopenid.com/[/re] Te találkoztál már a gyakorlatban ezzel a problémával? Tényleg nem értem, hogy miért kellene örülnöm annak, ha kérdés nélkül körtét kapok alma helyett? Én vagyok olyan intelligens, hogy észreveszem és felháborodok, ha nem azt kapom, amit kértem. (Más dolog „alternatívát kínálni”, vagy ráerőszakolni valakire valamit.)

  Amúgy pedig nem feltétlenül hibás és szar egy betűkészlet, ami teszem azt régi, és máshol tartalmaz bizonyos karaktereket.

  A többit Dexter68 elmondta helyettem is – köszi. :)

 24. hal avatar

  [re=4991]Rob UR[/re] Semmi baj, de erre van a Vendégkönyv:

  A bejegyzések témájához nem tartozó, nyilvános közölnivalók számára.

  InDesign-ban: Edit > Step and Repeat.

 25. http://szaki.myopenid.com/ avatar

  [re=4994]hal[/re]
  Ugy la’m menthetetlen :-(
  Pedig azt hittem egyszeru belatni: ahol almanak kell lenni de korte van az rossz. A legrosszabb meg ha negyzet.

 26. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=4996]http://szaki.myopenid.com/[/re] Ezeket egyszerű belátni. De ami a fő: egyik sem maradhat úgy. Szakmailag a négyzet azért jobb, mert azt az ember könnyebben észreveszi és rögtön látja, hogy cselekedni kell.
  Ez egy olyan szakma, amiben megengedhetetlen, hogy 10 almát helyettesítsünk 7 almával és 3 körtével. Ez esetben el kell gondolkodni, hogy van-e 10 körténk, vagy hagyjuk a gyümölcsöket és együnk zsíroskenyeret. :o)

 27. hal avatar

  [re=4996]http://szaki.myopenid.com/[/re] Végezetül két gyakorlati példával szeretném alátámasztani álláspontpmat, aztán úgy érzem, már nincs mit hozzátennem ehhez a témához.

  Ha belekeveredik egy a Photoshop vagy Illustrator által önkényesen átírt ő vagy ű a szövegbe, akkor onnan kezdve nem tudom átállítani az egész blokk betűtípusát a Character palettán (éppen tegnap jártam így a Georgia-val Mac-en), hanem csak ha kijelölgetem a szövegrészeket a problémás karaktereket kihagyva. Ezért is kérdeztem, hogy találkoztál-e már ezzel a problémával – de nyilván nem, mivel te valószínűleg kizárólag elsőosztályú, friss betűket használsz.

  A másik (kapcsolódva Dexter68-hoz), ami a gyakorlatban nemrég történt meg egy kollégámmal, hogy egy mappa borítóján, ahol a monitoron nézve kellően kicsi volt a szöveg ahhoz, hogy észrevétlen maradjon a Myriad ő-je a sok Univers között, csak kinyomva vettük észre a problémát. Tudom, szerinted örülnünk kellene, hogy legalább egy ő betű van ott téglalap helyett, mi mégis bosszankodtunk, és valószínű a téglalapot észrevettük volna még a monitoron.

 28. Rob UR avatar
  Rob UR

  [re=4995]hal[/re] Köszönöm!
  És ezentúl a Vendégkönyvbe… :)

 29. http://szaki.myopenid.com/ avatar

  [re=4998]hal[/re]
  Ördögöd van! Tényleg profi (saját ;-P), ps alapú ékesítek otf-eket használok. Eddig kb. 300 család/típus gyűlt össze. És Adobe progik alatt szépen jönnek a családok, amellett h Draw-ból is rendesen használhatóak. Nincs gagyi kerning értékek, leeső/ugráló ékezetek, sortávok, stb.

  A macis pb.-ra lehetne 1 scriptet barkácsolni; Ill jól programozható. Bár ha jól emlékszem a Georgia CE az XP része.

 30. pomesz avatar
  pomesz

  Kedves Hal!
  Látom, hogy 2007-es ez a bejegyzés, de én még sajna mindig küzdök ilyen problémával… :-( Általában a find/change verziót szoktam használni, de jó lenne vmi gyorsabb. Kipróbáltam a javasolt magyar-régi fontokhoz progit, és az a problémám, hogy bemásolt, beillesztett szövegre nem tudom alkalmazni, csak akkor működik, amikor én gépelem be a szöveget és erre azért elég ritkán van szükség. Mit csinálok rosszul? A billentyűzetbeállításnál átállítottam, a régi fontos van kipipálva és mégsem.
  Előre is köszi! és nagyon hasznos az oldal! Én némi kihagyás után előkészítek újra, Quarkban nagyobb gyakorlatom volt, de most nagyon tetszik az InDesign. :-)
  üdv. Pomesz

 31. hal avatar

  Kedves pomesz! Bizony ez csak begépelésnél működik, hiszen egy „billentyűzet-váltás” semmilyen hatással sincs a már bevitt szövegekre. Sajnos esetedben a Find/Change-nál nem tudok jobbat.

 32. pomesz avatar
  pomesz

  [re=18185]hal[/re]: Értem, azért köszi!

 33. m4n4 avatar
  m4n4

  Sziasztok,

  Én azt a megoldást választottam, hogy egy fontszerkesztő szoftverrel (fontlab) az Ó betű ékezeteit rámásoltam és duplikáltam a kalapos fontokra. Majd mentés és telepítés.

 34. Dexter68 avatar
  Dexter68

  [re=19493]m4n4[/re]: Szia, a fent említett megoldás arra vonatkozik, amikor maga a hosszú dupla ékezet [i]megvan[/i], csak egy régen használt kód helyén. Ha nincs meg, akkor természetesen csinálni kell. ajánlanám, hogy inkább keress rá a »hungarumlaut« karakterre, mert nem ugyanaz, mintha egy sima hosszú ékezetet duplikálnál. Ha nincs ilyen, akkor meg kellene csinálni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: