Magyar betűkészletet használsz, tudod, hogy része a hosszú „ő” „ű” karakter, mégis a „kalapos” változata jelenik meg, mikor leütöd a megfelelő (Ő, Ű) billentyűket. Sőt, ami még bosszantóbb, ilyenkor az Illustrator vagy a Photoshop átvált egy másik betűtípusra (pl. Myriad). Gondolom, sokaknak ismerős a probléma.

Mindennek oka, hogy a régebbi betűkészletek más helyen tartalmazzák ezeket a karaktereket, mint az újabb, leginkább OTF (Open Type Font) fájlok (a betűtípusváltás okáról pedig kérdezd az Adobe-t).

hosszu_o_u_problemaTöbb megoldása is lehetséges a problémának:

 • letöltesz egy fontszerkesztőt, és átrakod a karaktereket a megfelelő helyre. Túl bonyolult.
 • Beütöd a kódját. Nem elég egyszerű.
 • Kiválasztod a karakter palettáról a megfelelőt. Még mindig nem elég egyszerű.
 • És itt az egyszerű megoldás (PC-re): Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4.

Hála Dexternek, aki erre a lehetőségre felhívta a figyelmem, és meg is ajándékozott egy kész verzióval, neked már csak le kell töltened és installálnod. Ezek után egyszerűen válthatsz a billentyűzet kiosztások között – valahogy úgy, ahogy a képen is látható.

» Letöltés (253 KB) – Csak saját felelősségedre! A bejegyzés születésekor néhány órája teszteljük – egyelőre hibátlannak tűnik.

34 hozzászólás ehhez: „Hosszú „ő” „ű” probléma

 1. Köszi… van egy gépem, amin nem akarom peccselni az uxtheme.dll-t viszont a Lunától hányok :o) Ez meg pont jó erre a céla-

 2. elképzelhető, hogy nem működik minden betűtípusnál? Illetve valóban nem vált át Myriad-ra, de max hullám lesz az ékezet helyén, és csak a jól beégett Alt0244-től lesz valódi ő. pl. néhány Futura, Eurostyle… hm,

 3. Sziasztok!

  Tudom, hogy ez nem a “Kérdések és problémafelvetések” menüpont, de egy súlyos problémával küszködünk az Indesign-ban.
  Egy felsorolást tartalmazó szövegbeállítást szeretnénk stílusként definiálni.
  1. Egyéni bullet pontot szeretnénk. Tehát objektumot kellene beilleszteni bulletnek, nem karaktert.
  2. úgy kellene megoldani, hogy a szövegen kívül kerüljön a bullet. Tehát a sorok egyvonalban kezdődjenek, az elő alatt az összes többi (ne ugorjon a bullet alá)
  Van valakinek valami megoldási ötlete?
  Előre is köszi!

 4. Hát… én régi iparos vagyok, az ilyet legtöbbször „gyalog” oldom meg, de most megnéztem: Van a paragraphs paletta ódalában egy Bullets and numbering lehetőség és ott mindezt meg lehet oldani.

 5. rájöttem, hogy akkor szopás a Bal Alt-Shift, billentyűzetkiosztás-váltásra, amikor pl. Photoshopban az ember próbál úgy odébbhúzni valamit vízszintesen, hogy az eredeti ott maradjon. Na ilyenkor elmászik a billentyűzet is.

 6. [re=4919]Dexter68[/re] igen, azt megtaláltuk, sőt! 3 ember egyesített erejével sikerült megoldani a feladatot, de nem csak itt kellett állítani, hanem a tabulátoroknál is. köszi a segítséget!

  Most amúgy a táblázatstílusokkal szenvedünk. A cellastílusok még OK, de nem egyesíti valamiért őket a táblázatstílusokban… És amúgy a cellák szélességét ti sem tudjátok a stílus részévé tenni?! Vagy csak én vagyok még zöldfülű… :)

 7. sziasztok!

  Kérdésem lenne: CS3-ban hol lelem az ismétel és léptet funkciót?! Egy objektumot szeretnék megsokszorozni így, de már nagyon…

 8. Ezt aze’ igy nem kellett volna lerini; inkább olvasni… A promléma a fontot ékesitők silány tudása/munkája miatt van. És ez csak 1 hiba. A program meg próbálja kijavítan, és keres olyan fontot amiben megvan a karakter.

 9. [re=4988]http://szaki.myopenid.com/[/re] Ezt én sem teljesen értem.

  Egyébként meg a programok akkor működnének úgy, ahogy az elvárható volna, ha – az InDesign mintájára – nem váltanának át egy másik betűkészletre, hanem – pl. egy téglalappal rózsaszín alapon – jeleznék, hogy ez a bizonyos karakter hiányzik ebből a betűkészletből. Ha almát akarok venni és az nincs, akkor nem akarom, hogy körtét adjanak helyette, hanem azt szeretném, ha szólnának, hogy az alma sajnos elfogyott.

 10. [re=4986]Dexter68[/re] Illustratorban kellene, de ha InDesignban is megvan ez a funkció, az is érdekelne. Igaz nem kapcsolódik a bejegyzés témájához, ezt tényleg egy “kérdések-válaszok” rovatban kellett volna feltennem… – elnézést.

 11. [re=4990]hal[/re]
  Szerinted az a helyes út, hogy a doksidban szep negyzetek jelennek meg? Szerintem az intelligens programozó alternativat kinal. Corel-től az InDesign-ig. Ha elfogyott az alma akkor te nem eszel, más meg potolja kortevel. Az is jol mutat, taplalo. Amúgy tod mennyi kernelhibas, leeső ékezetes magyaritas van forgalomba? Sok ostoba meg hasznalja.

 12. [re=4992]http://szaki.myopenid.com/[/re] Intelligens tipográfus/grafikus nem használ olyan betűt, aminek a hosszú ő-je, ű-je Myriad-ból vagy Arial-ból van, mert nem mutat jól, még csak nem is tápláló, hanem egyszerűen gagyi, dilettáns végeredményt mutat. Amennyiben az intelligens programozó egy rózsaszín téglalappal felhívja erre a figyelmet, akkor az intelligens tipo/grafikus megoldja a problémát (más betűtípust keres, magyarít, stb.). De ha nem veszi észre, akkor a munka elkészülte után éghet a pofájáról a bőr. És még jó, ha nem kell újranyomni miatta az anyagot.

 13. [re=4992]http://szaki.myopenid.com/[/re] Te találkoztál már a gyakorlatban ezzel a problémával? Tényleg nem értem, hogy miért kellene örülnöm annak, ha kérdés nélkül körtét kapok alma helyett? Én vagyok olyan intelligens, hogy észreveszem és felháborodok, ha nem azt kapom, amit kértem. (Más dolog „alternatívát kínálni”, vagy ráerőszakolni valakire valamit.)

  Amúgy pedig nem feltétlenül hibás és szar egy betűkészlet, ami teszem azt régi, és máshol tartalmaz bizonyos karaktereket.

  A többit Dexter68 elmondta helyettem is – köszi. :)

 14. [re=4996]http://szaki.myopenid.com/[/re] Ezeket egyszerű belátni. De ami a fő: egyik sem maradhat úgy. Szakmailag a négyzet azért jobb, mert azt az ember könnyebben észreveszi és rögtön látja, hogy cselekedni kell.
  Ez egy olyan szakma, amiben megengedhetetlen, hogy 10 almát helyettesítsünk 7 almával és 3 körtével. Ez esetben el kell gondolkodni, hogy van-e 10 körténk, vagy hagyjuk a gyümölcsöket és együnk zsíroskenyeret. :o)

 15. [re=4996]http://szaki.myopenid.com/[/re] Végezetül két gyakorlati példával szeretném alátámasztani álláspontpmat, aztán úgy érzem, már nincs mit hozzátennem ehhez a témához.

  Ha belekeveredik egy a Photoshop vagy Illustrator által önkényesen átírt ő vagy ű a szövegbe, akkor onnan kezdve nem tudom átállítani az egész blokk betűtípusát a Character palettán (éppen tegnap jártam így a Georgia-val Mac-en), hanem csak ha kijelölgetem a szövegrészeket a problémás karaktereket kihagyva. Ezért is kérdeztem, hogy találkoztál-e már ezzel a problémával – de nyilván nem, mivel te valószínűleg kizárólag elsőosztályú, friss betűket használsz.

  A másik (kapcsolódva Dexter68-hoz), ami a gyakorlatban nemrég történt meg egy kollégámmal, hogy egy mappa borítóján, ahol a monitoron nézve kellően kicsi volt a szöveg ahhoz, hogy észrevétlen maradjon a Myriad ő-je a sok Univers között, csak kinyomva vettük észre a problémát. Tudom, szerinted örülnünk kellene, hogy legalább egy ő betű van ott téglalap helyett, mi mégis bosszankodtunk, és valószínű a téglalapot észrevettük volna még a monitoron.

 16. [re=4998]hal[/re]
  Ördögöd van! Tényleg profi (saját ;-P), ps alapú ékesítek otf-eket használok. Eddig kb. 300 család/típus gyűlt össze. És Adobe progik alatt szépen jönnek a családok, amellett h Draw-ból is rendesen használhatóak. Nincs gagyi kerning értékek, leeső/ugráló ékezetek, sortávok, stb.

  A macis pb.-ra lehetne 1 scriptet barkácsolni; Ill jól programozható. Bár ha jól emlékszem a Georgia CE az XP része.

 17. Kedves Hal!
  Látom, hogy 2007-es ez a bejegyzés, de én még sajna mindig küzdök ilyen problémával… :-( Általában a find/change verziót szoktam használni, de jó lenne vmi gyorsabb. Kipróbáltam a javasolt magyar-régi fontokhoz progit, és az a problémám, hogy bemásolt, beillesztett szövegre nem tudom alkalmazni, csak akkor működik, amikor én gépelem be a szöveget és erre azért elég ritkán van szükség. Mit csinálok rosszul? A billentyűzetbeállításnál átállítottam, a régi fontos van kipipálva és mégsem.
  Előre is köszi! és nagyon hasznos az oldal! Én némi kihagyás után előkészítek újra, Quarkban nagyobb gyakorlatom volt, de most nagyon tetszik az InDesign. :-)
  üdv. Pomesz

 18. Kedves pomesz! Bizony ez csak begépelésnél működik, hiszen egy „billentyűzet-váltás” semmilyen hatással sincs a már bevitt szövegekre. Sajnos esetedben a Find/Change-nál nem tudok jobbat.

 19. Sziasztok,

  Én azt a megoldást választottam, hogy egy fontszerkesztő szoftverrel (fontlab) az Ó betű ékezeteit rámásoltam és duplikáltam a kalapos fontokra. Majd mentés és telepítés.

 20. [re=19493]m4n4[/re]: Szia, a fent említett megoldás arra vonatkozik, amikor maga a hosszú dupla ékezet [i]megvan[/i], csak egy régen használt kód helyén. Ha nincs meg, akkor természetesen csinálni kell. ajánlanám, hogy inkább keress rá a »hungarumlaut« karakterre, mert nem ugyanaz, mintha egy sima hosszú ékezetet duplikálnál. Ha nincs ilyen, akkor meg kellene csinálni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.