adobe_cs4_bejelentes

Magyar idő szerint ma 11 órakor kezdődik a nagy esemény. „Something brilliant”? – kíváncsi vagyok! (Ha lesz időm, frissítek.)

frissítve: A fenti linken én egész nap nem láttam semmit, de az alábbiakon sok érdekes infó található:

frissítve (2008. 09. 27.): Az újdonságokat bemutató, nagyon jó videók az AdobeTV-n (az általam használt Adobe programok új, CS4-es verzióiról):

InDesign CS4

http://tv.adobe.com/Embed.swf

Photoshop CS4

http://tv.adobe.com/Embed.swf

Photoshop CS4 Extended

http://tv.adobe.com/Embed.swf

Illustrator CS4

http://tv.adobe.com/Embed.swf

Dreamweaver CS4

http://tv.adobe.com/Embed.swf

Flash CS4

http://tv.adobe.com/Embed.swf

Bridge CS4

http://tv.adobe.com/Embed.swf

31 hozzászólás ehhez: „Adobe CS4 bejelentés

 1. Csak egy kérdés:
  Lehet már végre függőlegesen is középreigazítani a szöveget nem négyzet alapú szövegdobozban a InDesignban?

 2. A forgatható asztal Photoshop-ban tetszik, rajztáblás ügyködéshez nagyon jó lesz. Viszont azt hiszem egyedül vagyok azzal a két kívánságommal, hogy legyenek karakter-stílusok és spot swatch-ok Photoshopban is. Például egy teljes oldalterven megváltoztatni a linkek színét, vagy egy normálról dőltre váltani az egy csodaszép mutatvány jelenleg. Lehet indesign-ban kéne terveznem.

 3. Akkor mégsem vagyok nagyon telhetetlen. :) De tényleg, néha annyira úgy érzem, hogy szeretnék css-t írni photoshopban. Például képkeretnek 1px solid #ebebeb – nem pedig 2px inner shadow háttérszín / maximális choke + 1px border befele #ebebeb, vagy 1px háttérszín stroke + 1px #ebebeb dropshadow max spread. Totális gányolás és minden nap ilyenekkel kell játszanom. Vagy körbefloat-olni egy képet.

  Mostanában több portál-szerű oldallal harcolok és nagyon nagy szopás ha egy komplett layouton el kell tekerni valamit, márpedig el kell. Van 30 hasonló szöveges tartalom, azon belül címsor, kenyérszöveg, linkek, címkék, stb. Smartobject-ként meg azért nem lehet, mert egyrészt utálom hogy minden blokk ugyanúgy néz ki, a valóságban mindig van egy hosszú cím, egy rövid kenyér, egy fehér/háttérszínű kép, amikkel számolnom kell és nem derül ki a hiba ha mind ugyanúgy néz ki, másrészt meg a smartobject sokszor csal, nem pixelpontos. Pld ha antialias nélküli 9-10 pontos Ariallal írt szöveget bekonvertálsz, akkor meg lehet nézni a g-k lenyúló szárait…

  Néha rámjön és megpróbálom illustratorban, mert ott vannak spot swatchok, objektum könyvtár, karakterstílusok, de pld az antialias-t meg nem rakom ki az ablakba, mert vagy kikapcsolom mindenre és akkor randák lesznek a görbék is, vagy bekapcsolom, akkor meg a szöveg lesz maszat. Ha meg raszterizálom a szöveget, akkor meg partszakadás és én ott vagyok, spot swatchok szevasztok, karakterstílusok szevasztok.

  Szóval remek hogy hiper 3d-támogatás van már, meg már lassan zenét is tudok szerkeszteni benne (mondjuk az imageready dolgok átemelése szerintem tök jó, mármint a tulajdonság animálás, meg ilyesmi), de lassan rájuk küldöm a Dél-baranyai Református Webdesigner Liga Cselgáncs Szakosztályának Rohamosztagát, hogy vigyázó szemüket egy kicsit vessék már a böngészőtöltelékgyártó fanatikus felhasználóikra. :)

  El kéne már indítanom a blogomat, nem Hozzád irogatni ilyen litániakat. :)

 4. Nagyon átérzem, amiről írtál (tapasztalatból)! Én annak örülnék a legjobban (amiről egyszer már zwoelf-fel értekeztünk itt), ha nem egyre bővülne a programok (Ps, Ai, Id) közötti átfedések listája (természetesen mindegyikben egy kicsit másképp), hanem ez a három program végre egy lenne, és a képmanipulálástól kezdve a logótervezésen át a kiadványszerkesztésig mindent egy helyen meg tudnék oldani. Persze marketing szempontból így sokkal jobban hangzik, hogy három program van a csomagban…

 5. Én már annak is örülnék, ha az ugyanolyan eszközök ugyanúgy működnének a „szentháromságban”. És legyen glyphs-paletta is minden adobe alkalmazásban!

 6. Nvidia gyorsítást kap a Photoshop:
  “Évek óta a gépünkben csücsülnek az erősebbnél-erősebb 3D videokártyák, mégis a játékokon kívül csupán néhány specializált alkalmazás képes kiaknázni a grafikus processzorok tetemes számítási kapacitását. Az Adobe hamarosan megjelenő Creative Suite CS4 szoftvercsomagja a számításigényes műveleteket a videokártyára terheli. Feltéve, ha Nvidia GeForce vagy Quadro típussal rendelkezünk…”

  Bemutató videók: http://www.custompc.co.uk/news/604905/video-adobe-introduces-gpu-acceleration-to-creative-suite-4/page2.html

 7. Beágyaztam a bejegyzésbe hét videót az AdobeTV-ről. Azért vannak finom kis csemegék a CS4 csomagban – még ha maradnak is hiányosságok és bosszantó hibák (ahogyan ebben biztos vagyok).

 8. Kösz a videokat, bizony vannak jó újdonságok. Nekem a Dreamweaver subversion támogatása nagyon-nagyon életmentő lesz, meg az új live-preview is frankóság, kimaradhat egy “váltsunk böngészőre, nyomjunk egy frissítést” javascriptes és css ügyeknél is. Illustratorban meg a gradiensek és effektek helyben/palettán szerkesztése szimpatikus. A Flash meg egyre jobban hasonlít az after effects-re, bár ezek a paraméterautomatizálás görbék már nagyon régóta így kellene hogy működjenek, nem csak vakon lövöldözni a keyframe-eken. Photoshop-os dolgok viszont teljesen hidegen hagynak, bár így legalább nem fáj érte a szívem. :)

 9. Számomra furcsa, hogy pont a Photoshop videók a legszarabbak: gyorsan el van hadarva pár dolog, és (< ezt visszavonom, valószínű bennem volt a hiba, először túl fáradtan néztem) az intelligens képátméretezés meg sincs említve (bár lehet, hogy azt gondolják, erről már úgyis mindenki hallott).

 10. Off: (nagyon off)
  Több oldalas PDF-ben történő módosítást (objektumok, szöveg behelyezése) mivel lehet végrehajtani? Mivel -úgy tudom- Indi nem tudja megnyitni a PDF-et, eddig Illustratorba töltöttem be az oldalakat, és mentettem el egyenként őket. De ezt nagyon olcsó gányolásnak tartom.

  Tehát arra lenne szükségem, hogy az egész dokumentumot megnyithassam, szerkeszthessem multipage,
  és aztán semmilyen beállításhoz hozzá nem nyúlva (color management, bleed, satöbbi) ismét PDF-be menthessem/exportálhassam az anyagot.

  Előre is köszönöm.

 11. Többoldalast pdf-et csak acrobatban fogsz tudni szerkeszteni. Mivel a pdf egy kimeneti formátum, így ezt is gányolásnak fogod érezni! :) Ajánlom figyelmedbe az enfocus pit stop plug-inját acrobat alá, amivel viszonylag normálisan tudsz belenyúlni. Egyébként a helyedben bepakolnám oldalanként indesign-ba berajzolnám a hiányzó elemeket, majd új ps-t írnék és distillálnék a végén egy pici pdf-et. Ez is gányolás, de legalább garnátlható a kimenet, és tuti megmarad a bleed, a színek, stb. az eredeti pdf-ben.

 12. Köszönöm szépen a gyors választ.

  Furcsának találom, hogy Illu simán megnyitja, szerkeszthetővé teszi a pdf-et, indi meg nem, főleg, hogy az indi a multipage. Sose fogom megérteni adobékat.

  A plugin 599 ójró :(

  Mégegyszer köszi

 13. Az illusztrátor azért nyitja meg olyan “simán”, mert a pdf a saját formátuma (az ai a 10-es illusztrátor óta már pdf), viszont ha már van benne betű, akkor jog problémák adódnának ha “igazi” szerkesztésre is ki tudnánd nyitni. Sajnos az adobe politikája az, ha a PDF-et te csináltad szerkeszd az őt kreáló alkalmazásban, ha nem, akkor meg gányolj vagy kérd el az eredetit… :(

 14. Talán idevág egy cseppet, még az is lehet, hogy lerágott csont, de mostanság szembesültem a problémával, hogy a post script drivert nem lelem az adobe oldalán…
  ui. fel akartam tenni vista (ó egek) alá, hogy frankón tudjak ps fájlt csinálni, aztán meg pdf-et,
  ez az útja puszán megérzésből nekem szimpatikusabb, mint a Adobe pdf nyomtató használata,
  .. szóval most érek a lényeghez, nincsen post script driver, meg használható akármilyen ppd forgalomban,
  vagy már csinálják, vagy már van is csak fizetős, vagy mi?

 15. Én a Print ablakban a Printernél a PostScript® File-t szoktam beállítani. Amúgy esetleg a nyomdától / levilágítótól kérhetsz ppd-t – bár szerintem felesleges (nekem az előbb említett módszer eddig bevált).

 16. Én még mindig úgy írok ps-t, hogy telepítek egy Scitex VIP nyomtatódrivert és azt használom. Benne van a windózban, és teljesen jó ps a végeredmény.

 17. Sikerült is, a postscrip® file először nem működött, nem jelent meg hogy milyen ppd-t használ, meg az opciókat sem lehetett rendesen állítani. Aztán rá kellett jönnöm, hogy nagy igyekezetemben megpróbáltam feltenni egy nyomtató meghajtót, ami feltehetően belekotorot az acrobatba. Aztán leszedtem minden felesleges nyomtatót, az acrobatot meg újratelepítettem, és már jó is lett. Szóval köszönöm!

 18. [re=13217]Zoltan[/re]: Character panelen állítsd át az “English”-t “Hungarian”-re. Jobb eredmény érdekében Tramontána szótagolómodul beszerzése javallott.

 19. Azért most örülök: végre a Bridge-ben nem kell hátraszaltózni, hogy gyorsan lehessen tag-ek alapján dinamikus foldereket menteni, ezt most úgy hívják hogy Collections. VÉGRE. Most csak szépen indítok egy keresést, ha végzett (vagy cancel-t nyomok), akkor kapok egy kis ikont, hogy mentsen Smart Collection-ként. Vagy a Collections palettán jobbgomra New Smart Collection.

  Nem übergyors ha egy egész meghajtón kerestetek vele állandóan, de ezt már okosan lehet szűkíteni folderekre.

  Ez tök jó. Annyi hátránya azért van ennek is, hogy pl FLA-khoz és EPS-ekhez nem lehet keyword-öket rendelni.

  (régen a keresést el kellett mentenem file-ba, aztán azt ráhúzni a favorites-re és asszem editálni se lehetett már utólag, szóval ez most jobb lett határozottan)

 20. Sok jó dolog van a CS4-ben, és mennyi de mennyi bosszantó dolgot benne hagytak (és beleraktak). Főleg a trágyakupac Flash-ben! Majdnem úgy utálom, mint a Word-öt, pedig csak pár egyszerű e-cardot kellett összeraknom benne a héten! Csak néhány példa:

  Világossárga szövegem van, belekattintok a szövegdobozba, erre a háttér fehér lesz, a szöveg pedig marad világossárga. Citromsárga szöveget olvastatnék hófehér lapon naphosszat azokkal, akik ezt így jóváhagyták (ha esetleg ki se próbálták, az még nagyobb baj).
  Szövegre háromszor kattintok, kijelölődik az egész sor? Négy kattintásra pedig a bekezdés? Á dehogy, majd talán a CS6-ban.
  Ecset vastagságot akarok változtatni. Hol máshol keresném az újjávarázsolt, EGYSÉGESÍTETT kezelőfelületen, mint a Properties panelen? Nem, ecsetméretet a Tools panel alján tudok választani, mégpedig összesen nyolc méretből. Mivaaan?

  Tényleg csodás dolgokat lehet összerakni Flash-ben, de miért nem lehet úgy, hogy közben ne szidjam percenként a program alkotóinak a jó édes anyukáit? Miért nem lehet átgondolni, hogy a leglogikusabb, legegyszerűbb, legkényelmesebb valami (mint pl. az InDesign-ban)?

  És miért nem lehetnek végre tényleg EGYSÉGESEK azok a kurva kezelőfelületek és gyorsbillentyűk? Olyan érzésem van, mintha ki se próbálnák a programcsomagot, mielőtt eladják. De hogy az egyes programokat megalkotó csoportok nem kommunikálnak egymással kellőképpen az egészen biztos!

 21. Na de tegyük félre a haragot és kívánjunk az egész Adobe fejlesztőcsapatának, korra, nemre és szoftvercsaládra való tekintet nélkül Kellemes Ünnepeket, utána pedig jó munkát! :)

 22. Nagyon szép gondolatok ezek a heves-megyei Ökumenikus Webdesigner Liga mátraderecskei kihelyezett Sitebuilder Tagozatának elnökétől, melyhez teljes egyetértésben és ünnepi hangulatban csatlakozom. :)

 23. Sziasztok !
  Én most tudtam meg a cs4 ps-ben ezt az új 3d-s cuccot , és lenne pár kérdésem nagyon megköszönném ha valaki válaszolni tudna nekem itt vagy drakeboy@freemail.hu cimemre írna :)
  Kérdésem a következő lenne :
  Szeretnék animációs filmet késziteni saját 3d-s modellel és hogy reális mozgást tudnék -e adni ennek az embernek pl , megy elöre , kezét mozgatja , vállát , fejét …stb … ezt meglehet-e animálni a ps-be vagy valami cs4-es fejlesztöi környezetbe ? vagy 3d stuionál kell felépiteni poligonból is ott is kell meganimálni és a ps csak texturázásra jó ?
  nagyon megköszönnék minden segítséget mert szakdolgozatomhoz animációs filmet szeretnék késziteni 3d-set vagy frame-by-frame-eset de a 3d-snek jobban örülnék :)
  Elöre is köszönök mindent , remélem tudtok segiteni és nem naon tünök hülyének itt köztetetek :D
  Köszi
  Üdv!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.