InDesign CS4: folytatólagos számozott lista

Mivel többnyire egyszerűbb, kis terjedelmű anyagokat készítek vele, az InDesign hat év használat után is bőven rejteget elismerésre méltó új dolgokat. Ilyen, általam csak most megismert funkció a folytatólagos számozott lista, ami a CS4 óta már különálló szövegdobozokban is folytatólagos marad(hat).

Egy portfólió összerakása során szembesültem a problémával: a portfólió egyes elemeinek egy, míg másoknak két oldalnyi felületet szántam, így az automatikus oldalszámozást nem használhattam. Mindegyik elemet meg akartam számozni, és azt szerettem volna, ha a végeredmény egy rugalmasan kezelhető anyag lesz, amiből bármikor törölhetek és áthelyezhetek oldalakat a sorszámok rendjének megtartásával. A megoldást Ákos súgta meg – ezúton is köszönet érte!

folytatólagos számozott lista stílusának létrehozása InDesign CS4-ben
 1. Létrehoztam a fenti képen részletezett szövegstílust. (Fontos, hogy a „List” legördülő menüben létre kell hozni egy új listát [New List], bejelölve a „Continue Numbers across Stories” lehetőséget!)
 2. Készítettem egy szövegdobozt a mester oldalon, benne az előbbi stílussal létrehozott szöveggel – melyben csak egy sortörés szerepel, hogy létrejöjjön a sorszám.
 3. Ezek után már csak annyi volt a dolgom, hogy az oldalakon Ctrl+Shift lenyomása mellett a mesteroldalon létrehozott sorszámra kattintsak. Ekkor részben függetlenné válik a szövegdoboz a mesteroldaltól, és az addigi – mesteroldalról megörökölt – 01-es sorszám átugrik a megfelelő értékre (a dokumentumban előtte szereplőnél egyel többre). (Azért írtam, hogy részben, mert továbbra is érvényesek rá a múltban és a jövőben elvégzett mesteroldali változtatások – kivéve a helyben felülbírált paramétereket.)
 4. Végeredményül az oldalak sorrendjét és számát tetszőlegesen variálhatom, a sorszámok mindig rendben követik egymást. Ismét elmondtam magamban egy „csodálatos ez az InDesign”-t.

,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

12 hozzászólás a(z) “InDesign CS4: folytatólagos számozott lista” bejegyzéshez

 1. norbi avatar
  norbi

  Ez hasznos volt, köszi szépen!

  De jó lenne, ha ugyanez illuban is megoldható lenne. Nagyon sok térképet csinálok épp, mindegyiken 50-10-150 számozott camping-hely található. Jelenleg egyenként kell beírni a soron következő sorszámot. :S

 2. hal avatar

  Szívesen!

  Nem irigyellek. De miért nem csinálod InDesign-ban?

 3. Dexter68 avatar
  Dexter68

  Ez jóóóó.
  (majd alkalomadtán az »aparmant« javítsd az éles anyagban)

 4. hal avatar

  Köszi, itt is javítottam. Most, hogy szóltál, már szúrta a szemem. :)

 5. norbi avatar
  norbi

  [re=15971]hal[/re]:
  Hát ezaz!
  Tegnap este 23:45kor jöttem rá, hogy “Basszus, az egészet indiben kellett volna!!!”

  Kezdi kiváltani az indi sok esetben nálam az illut. Most pl egy 6 rollupból álló banner-sorozatot kell csinálnom, és, hát, ami először beugrott, az az indiben épp szerkesztés alatt lévő grafikák látványa :)

 6. hal avatar

  Soha nem késő: Illustator fájlokat beplészeled Idesign-ba, és ott rakod rá a sorszámokat. Vagy akár copy-paste is lehet, és akkor helyben szerkeszthető is lesz (bár ezzel óvatosnak kell lenni, mert adódhatnak „nem várt effektusok”).

 7. norbi avatar
  norbi

  Sajna túl késő: A 74 térképből már csak 2-3 darab maradt… De ha végeztem, tuti kipróbálom ezt a megoldást. Mégegyszer köszi :)

 8. hal avatar

  Értem. Hát akkor kitartást! :)

 9. bjmatt avatar

  Én még amikor nem volt Fireworks-öm a melóhelyen, még weblapot is csináltam benne! Ez az Indesign ez egyszerűen fantasztikus, ugye Zsolti? :D

 10. hal avatar

  Fantasztikus, zseniális és persze csodálatos! :)

 11. Szabó Katalin avatar
  Szabó Katalin

  ez a blog éppen jókor jött egy 400 képes egyedi sorszámozáshoz:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: