A címből biztos nem ért senki semmit, de az alábbi kép talán már többet sejtet. Horváth Tamás tumblr oldalán leltem a leírásra, ami annyira egyszerű és logikus, hogy nem is értem, miért nem fedeztem fel e lehetőséget én magam.

Százalék alapú stílusok

Röviden arról van szó, hogy egyetlen alapstílust definiálunk, majd létrehozzuk ennek 80, 150, 200 és 1000 %-os (vagy természetesen más tetszőleges arányú) „méretmutációit” (Paragraph Style Options > Advanced Character Formats > Horizontal Scale, Vertical Scale); és ezek után elég csak az alapstílust módosítanunk, az összes többi erre épülő stílus arányosan változtatja a méretét.

Mindezt részletesen leírja Lucas Cobb, felhívva a módszer két hátrányára is a figyelmet: a sorközök nem változnak arányosan, illetve a nagy méretű szövegek kilóghatnak a szövegdobozból (utóbbira megoldás: Text Frame Options > Baseline Options > First Baseline > érték megadása).

Hozzáteszem, akkor is gond lehet a nagy méretű szöveg, ha nem a szövegdoboz első sorában van, hiszen akkor nagy valószínűséggel a fölötte levő szövegre lóg rá, szóval a sorközt az esetek többségében sajnos stílusonként külön (és az alapméret változtatásakor újra) meg kell határozni. De ettől még az alapötlet nagyon jó – és talán majd egyszer több más paramétert is megadhatunk százalékosan az InDesign-ban (a szerző pesszimista tippje szerint majd a CS17-es verzióban).

2 hozzászólás ehhez: „Százalék alapú stílusok

  1. Nem értem, miért kell módosítani az “alaptípust”.
    Már tervezésnél kitalálja az ember, hogy mekkora legyen az akkora, és aszerint számolja a többi stílus méretét. Vagy csak én tervezek így?
    Tény, hogy egy hosszabb ( x > 100 oldalas) kiadványnál nagyobb esélye van az effajta játéknak, de ott sem túl hasznos, főként amiatt, amit a sorközökre írtál.

  2. Szerintem rövidebb kiadványoknál is jól jöhet, de talán a lényeg, hogy egy újabb lehetőség, amire sokan nem is gondoltunk – nem muszáj élni vele.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.