Fotomoto

Már régóta készülök írni a Fotomoto-ról, ami egy zseniális szolgáltatás. Rengeteg honlap létezik, ahova feltölthetsz képeket eladásra, és a honlap működtetői – nyilván jutalék ellenében – árusítják a képeidet, intézik a nyomtatást és a szállítást. A Fotomoto zsenialitása, hogy megfordították az előbbi ügymenetet: nem neked kell a képeidet feltölteni hozzájuk, hanem ők „jönnek” hozzád: segítségükkel a képeidet tartalmazó oldaladat egyszerűen webáruházzá alakíthatod.

Honlap, ügyfélszolgálat

Nagyon jól áttekinthető, precízen kidolgozott honlapjuk van, ahol tényleg mindenre gondoltak – én legalábbis az összes felmerülő kérdésemre megtaláltam a választ. És adok egy óriási virtuális pirospontot az ügyfélszolgálatuknak, hiszen minden levelemre órákon belül válaszoltak. Ráadásul levelezésünk apropója az volt, hogy a postázási címnél elírtam az irányítószámot, ezért egy hónap múlva se kaptam meg a fotómat (amit egyébként azért rendeltem magamtól, mert kíváncsi voltam a minőségre). Tehát teljesen egyértelműen én voltam a hibás, mégis kérés nélkül újra elküldték a képet, miután az visszaérkezett hozzájuk – az pedig fel se merült, hogy ezért külön fizessek.

Minőség

A hosszú, kalandos út során megérkezett fotóm minősége kifogástalan, pedig szándékosan egy olyan képet választottam, amiből csak 1200×1200 pixeles áll a rendelkezésemre. Az ebből készült 20×20 cm-es nyomat teljesen hibátlan, a színei is gyönyörűek, szinte pontosan ugyan azt látom a papíron, mint amit a monitoron.

Vásárlás

Az előbbi tapasztalatok után nyugodt szívvel ajánlom, hogy kattintsatok a Fotó kategóriában megjelenő képek alján levő linkekre, és rendeljetek nyomatokat, képeslapokat, vagy töltsétek le a képet, küldjetek belőle e-cardot (utóbbi teljesen ingyenes) – nem fogtok csalódni a végeredményt illetően.

Hogyan működik?

Anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznék, csak két dologról ejtek szót a működést illetően, ami számomra elsőre nem volt egyértelmű:

  • Az egyik, hogy hogyan lesz a webre feltöltött kis felbontású képből egy akár 76×114 cm-es nyomat? Úgy hogy a rendelésed után én kapok a Fotomoto-tól egy értesítést, hogy bocsássam rendelkezésükre a nagy felbontású képet. Vagy használhatnám az Auto Pickup-ot – de egyelőre győzöm a rendelések kielégítését manuálisan is. :)
  • A másik, hogy egy oldalon nyilván nem csak az eladásra szánt képek jelenhetnek meg, hanem pl. egyéb dizájn-elemek, mint mondjuk egy logó, melynek alján elég bután mutatnának a vásárlásra buzdító linkek. Ennek kiküszöbölésére a Settings oldalon megadható az eladásra szánt képek minimális szélessége/magassága.

Ami nem tetszik

A sok dicséret után egy negatívum: ha sok eladásra szánt kép van egy oldalon, akkor annak letöltése nagyon belassulhat – de hát az InDesign és a Lightroom is lassú, mégis imádjuk. :)

Minden jó, ha vége jó

Hamarosan vásárolhatsz a legjobb halfotókból, melyeket összegyűjtöttem a megújuló hangulatkonzerv-boltba. Pontosabban ez az oldal tulajdonképpen már kész is van – aki pedig rátalál, az kap tőlem egy általa választott hangulatkonzervemből készült képeslapot. És még egy ráadás: létezik Fotomoto WordPress plugin is.


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Egy hozzászólás a(z) “Fotomoto” bejegyzéshez

  1. […] Egy magyarországi tapasztalatokról szóló bejegyzés: Blog […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: