Google design kritika

Google design kritika

Mostanság sok dicsérő észrevétellel lehet találkozni a Google dizájn megújulásával kapcsolatban. Nem alaptalanul – én is írtam már ilyent, most viszont a számomra bosszantó apróságokról ejtek szót (a teljesség igénye nélkül). Határozottan zavar, amikor nincs következetes egységesség egy cég azonos dizájnvonalat követő termékeinek megjelenésében. (Így van ez az Adobe esetében is – egyetlen példa: CS5-ös Ps, Ai, ID ablakkeret fejlécmagasságok: 32, 35, 36 pixel – WTF?)

Az alábbi képen a már új ruhába bújtatott, általam is használt Google szolgáltatások oldalainak képeit helyeztem egymásra (kattintásra megnő):

Google design kritika

A halványszürke fejléc magasságok: 71, 57, 71, 57, 60, 60, 70, 72 pixel (Kereső, Gmail, Naptár, Dokumentumok, Olvasó, Google+, Térkép, Fordító). Ráadásul a Readernél halványszürke helyett fehér ez a sáv; a Google+-nál és a Térképnél pedig van még egy 1 pixeles sötétebb szürke csík is a halványszürke sáv felett, melyek árnyalata mindkettőnél más és más; a Fordítónál pedig ugyanez 2 pixeles és fehér! A bal szélen a függőleges piros jelölő sáv a Gmailben 4, az Olvasóban csak 3 pixel széles.

A legutóbb megújult Reader kakukktojás abból a szempontból is, hogy a Google logó mellé került a neve kékkel (képként), nem pedig a logó alá pirossal (szövegként):

Google design kritika

A gombokon van ahol felfelé, máshol lefelé vannak elcsúszva az ikonok:

Google design kritika

És még sorolhatnám, de inkább már csak a beállító felületek kaotikusságát mutatom meg – na itt aztán semmiféle egységességről nem beszélhetünk:

Google design kritika

Szóval az irány nagyon jó, nagy vonalakban minden szép is, de ha elmerülünk a részletekben, akkor azt kell mondjam, hogy kicsit hanyag munka.

És még egy költői kérdés a végére: a két napja indult Google+ Oldalak bevezetésével együtt lecserélték a régi (néhány hónapos), könnyen felismerhető, szerethető ikont erre a jellegtelen valamire. Miért?

Google+ régi és új ikon

, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

4 hozzászólás a(z) “Google design kritika” bejegyzéshez

 1. norbi avatar
  norbi

  Szeretem a minimál és letisztult designt.
  De.
  De a Google redesign körüli hype-ot egyáltalán nem értem. Puritán, olcsó, ha egy kezdő grafikus munkája lenne, kapná a savazást az egyszerűség és ötlettelenség miatt. Ilyen megvilágításból már érthető is a “részletekben elmerülve megmutatkozó hanyag munka”.

  Az Adobe-bal vont párhuzam találó. Totális lehet a káosz náluk.

 2. Csharlie avatar
  Csharlie

  Reader-t még nem ér piszkálni :). Az elején még sötétek (khm…majdnem feketék) voltak az olvasott és olvasatlan címek is. Majdnem belekattantam az alatt a 3 nap alatt :D. Szóval ott lesz még változás. Legalább a szürke háttérben, ha az olvasó feliratban nem is, de szerintem még pár dologogban. Ebből kifolyólag…

  …a Google logo alatti címeket egyetlen helyen tartom jogosultnak, mailen, gondolom nagyjából egyértelmű lehet, hogy a ‘Levelek’, ‘Címtár’, ‘Teendők’ jumplist miatt,. Pl. ‘Naptár’ és ‘Dokumentumok’ helyett kérem azonnal a létrehozás gombokat. Aláírom, hogy kellhet, legyen ez szubjektív vélemény. Ebből kifolyólag…

  durva, hogy a gombokban a padding eddig így nem szúrt szemet. ezzel kapcsolatban 3 dolog is eszembe jut.
  [list][1] Tipikus példája, h a felhasználónak akkor harmonikus a téma, ha ezek egységesek. Itt ő nem tudja, h miért, csak érzi, h ez a harmónia valahogy nem az igazi. [/list] [list][2] Biztos feltűnt volna (és ebből kifolyólag), ha az egységesítés a fejléceknél és logoknál kezdődik. [/list]
  [list][3] (igen, megintcsak ebből kifolyólag) Egy profi az ilyen szintű káoszt elképzelhetetlennek tartja. Sok profinak együtt meg fel sem tűnik? (mondjuk ebből a szempontból szavam sem lehetne így multimédia- és netes alkalmazásfejlesztőként szigetelőknél segédmunkában)[/list]
  Egyébként csak úgy nem kifolyólag semmiből :)

  Fejléceket kérem 61 px magasra, a beállításokat kérem gmail theme-re, bár az sem zavar, ha mások rovására el is felejtik, a + logot kérem vissza, magát a plust pedig kérem a chome appjaim közé, mert csak az hiányzik új lap megnyitásnál, így az egyetlen árválkodó google logonak a könyvjelzősávon már majdhogynem gagyi hatása kezd lenni.

  Adobe poéngyár: az már tényleg vicces, hogy az edge projekt skinje bekerült a production premium alá. Remélem meg sem változtatják, így az egyetlen program lenne majd amit a web premiummal árulnak és nem a halványszürke séma köszön vissza.

 3. Balazs Nadasdi avatar

  En mar tobbszor mentionoltem oket twitteren/g+-on, de meg nem kaptam valaszt, de engem kimondottan idegesit, mert alapertelmezetten nem zavaro kulon kulon, de nekem pl egyszerre nyitva van GooglePlus+GMail+Calendar+Reader+Groups

  minimum. van hogy a news is vagy epp a Map. Es amikor tabot valtok akkor ezek durvan kiugranak, meg a par pixeles elteres is, de tenyleg nagyon zavaro tud lenni, hogy elozo lapon itt a gomb masikon meg mar ott, elozon itt kezdodoik a lenyeges tartalom a masikon meg amott. =/

 4. hal avatar

  [re=20220]norbi[/re]: Szerintem azért ez egy nagyon komoly, és a főbb vonalait tekintve nagyon szép munka. Én inkább azt érzem viccesnek ebben a hype-ban, hogy 2011-ben beszélünk erről, mert a Google csak most ébredt rá arra, hogy a dizájn is fontos.

  Adobe és Google, mindkettő túl nagy már ahhoz, hogy ilyen kis apróságokkal foglalkozzanak – valószínű rengeteg különálló csapat dolgozik a termékeiken, akik lehet, hogy soha nem is találkoznak egymással. Persze nyilván össze tudnák ezeket a dolgokat hangolni, ha akarnák (elég lenne rá néhány ember), de valamiért ezt nem érzik fontosnak. Ami számomra érthetetlen, mert ahogy a hozzászólásaitok is mutatják, nem csak az én szememet szúrják ezek a dolgok; vagy ahogy Csharlie is írta, lehet, hogy a felhasználó csak annyit érez, hogy valami nincs teljesen rendben.

  [re=20223]Balazs Nadasdi[/re]: Nálam is mindig nyitva van a Gmail+Calendar+Reader – és valóban így még feltűnőbb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: